5 tipů, jak letos ušetřit za topení

10.12.2015 /

Letos jsme si teplých letních dní užili dost a dost. Je čas myslet ale na zimu a, než přijde, obměnit nejen svůj šatník, ale především zaměřit se na náš domov a zajistit, aby nám zbytečně neunikalo teplo. Stačí jen pár tipů, díky kterým můžete minimalizovat tepelné ztráty a svůj účet za vytápění snížit více než o polovinu. Jak na to?

1. Zvažte výměnu kotle

Za vším hledej zdroj tepla. Jak to? Možná má už váš kotel nějaké ty roky odslouženo. Zamyslete se nad tím, jestli není na čase investovat do nového moderního. Takového, který spotřebuje až o 30% méně energie. Pokud se pro tento krok rozhodnete, pak ekonomicky nejvýhodnější jsou kotle kondenzační, které pracují v nízkoteplotním režimu a hodí se i pro podlahové vytápění. Je to volba, která nepatří mezi ty nejlevnější, ale vložená investice se vám časem vrátí. Vybírat můžete z kotle závěsného nebo stacionárního, ale také průtočného nebo se zásobníkem. Ihned po kondenzačním plynovém kotli je dobrou volbou i moderní elektrokotel. Pokud na něj chcete přispět nějaké finance, podívejte se na internetu po projektu Nová zelená úsporám.

2. Zateplete střechu, okna i stěny

Je skoro evergreenem, že k největším tepelným ztrátám dochází díky nesprávnému zaizolování střech, oken a stěn. Díky tomu dochází k pronikání vlhkosti a profukování. Možná jste netušili, že zvolením správné izolace můžete ušetřit až 70% z celkové částky za topení. Zároveň tím také zvýšíte hodnotu nemovitosti na realitním trhu, a to se také počítá. Střechu vám zateplí nejlépe odborníci. Na okna se dají pořídit speciální neprofukavé polštářky, které slouží i jako nápaditá dekorace. Na dveře lze nalepit zespoda speciální izolační lišta. Spárami v oknech a dveřích vám mohou „utéct“ až 2 °C tepla. Co se klasického zateplení stěn týče (stejně jako střechy) můžete vyzkoušet hit tohoto roku – stříkanou pěnovou izolaci. Je tvarově stálá, proto se nemusíte bát, že si časem „sedne“ a vzniknou další mezery. Oproti minerální vatě se dostane opravdu všude, je difúzně otevřená, což v praxi znamená, že vlhkost a páru spolehlivě odvede ven a nedochází tak ke kondenzaci vlhkosti – dům tak přirozeně dýchá. Při její aplikaci není navíc potřeba demontovat vnitřní sádrokarton. V neposlední řadě nepřitahuje pozornost drobných hlodavců, což u minerální vaty nelze zaručit.

3. Pozor na přetápění!

Pohybovat se v přetopeném bytě je pro organismus velmi vyčerpávající a vy se pak budete cítit rychle unavení. Proč zbytečně utrácet za energie, když nejste doma? Proto používejte moderní termostaty, díky kterým můžete snadno nastavit teplotu v bytě. V nepřítomnosti stačí nechat topení temperovat na cca 17–19 stupňů Celsia. Tato teplota postačí, aby zdi nevychladly, ale zároveň až přijdete z práce, rychle domácnost vytopíte! Odborníci doporučují teplotu pro obytné místnosti 20 až 22 °C, v chodbách 17 až 19 °C a v koupelně 22 až 24 °C. Teplo si nastavujte podle potřeby. Např. snížením teploty na vašem termostatu o jeden stupeň ušetříte dalších 6 % energií.

4. Uvolněte cestu teplému vzduchu

V případě, že používáte radiátory, dejte pozor, aby nebyly překryté záclonou či závěsem nebo zastavěné nábytkem. Je potřeba je pravidelně odvzdušňovat. Můžete také za ně dát hliníkové fólie, které odrážejí teplo do místnosti. Vrstva prachu může také bránit šíření tepla. Výměnu klasických starých litinových radiátorů si dobře rozmyslete. I když se vám mohou zdát nemoderní, litina drží teplo nejlépe a navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Mají sice díky velkému objemu pomalejší náběh, ale zato mají na druhou stranu delší setrvačnost při výhřevu. Vybírejte vždy podle kvality a až pak podle designu.

5. Správné větrání

Jestli máte v domě rekuperační jednotku, máte vyhráno, protože spolehlivě zajistí řízené větrání a zdravé klima po celý rok. Jestliže ji nemáte, nemusíte zoufat. Stačí dbát na nárazové intenzivní větrání, kdy otevřete všechna okna. Pak postačí jen 4 minuty na to, aby se vyměnil čerstvý vzduch.

Při dodržení všech zásad, zůstane letos vaše peněženka po zimě mnohem plnější.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+