Desatero vánočního úklidu. Ještě to stihnete!

22.12.2015 /

Nazdobený interiér sluší především uklizeným místnostem. A tak nám o Vánocích často nezbývá, než pořádně vygruntovat. Jak to zvládnout ještě do Štědrého dne? Zkuste naše desatero. Použít k tomu můžete i podomácku vyrobené čističe, pokud se vám nechce mezi stovky lidí do supermarketu. Dáme vám na ně recepty. 

Říká se, že když uklidíme příbytek, uklidíme si i v sobě samých. A to se na konci roku vždycky hodí, ne? Čím začít?

Než ozdobíte okna…

Mytí oken bývá nejneoblíbenější činností v rámci úklidu. Pokud chcete, aby vaši sousedé na ozdoby dobře viděli, je třeba je umýt alespoň tentokrát. Začněte u rámů a parapetů. Nakonec jdou skleněné výplně. Úžasná je k tomu stěrka, ale i parní čistič. Nemusíte se pak s tím leštit desítky minut. Noviny už dneska nejsou in, ukázalo se, že dokážou poškrábat okna i při šetrném čištění.

Domácí čistič na okna:

Smíchejte 1/4 šálku octa, 1/4 šálku lihu, 1 lžíci škrobu, 2 šálky teplé vody a vše nalijte do nádoby s rozprašovačem.

Alespoň vstupní dveře

Když už na nic, tak alespoň pomyslete na vstupní dveře. Ty jsou branou do vašeho království. Namažte u nich panty a umyjte je pěkně z obou stran.

Domácí čistič na všechny povrchy kromě dřeva:

Do sklenice dejte šalvějové lístky, kterými aktivujeme vonnou složku tak, že je namasírujete dřevěnou míchačkou. Připravte si teplou vodu, alkohol a ocet. Kolik dáte vody, tolik octa a půlku z toho alkoholu. Na konci ještě pár kapek tekutého mýdla. Promáchat a můžete uklízet.

V předsíni ukliďte věšák a boty

Předsíň je první prostor, který návštěva vidí. Zmizet by měly bundy i kabáty a porovnat byste měli boty. Uvidíte ten rozdíl. A úklid trvá jen pár minut.

Kuchyň vám zabere nejvíc času

Poklidit viditelně rozházené věci je základ. Otrlejší se mohou pustit do vyklízení skříněk. Zbavte se věcí s prošlou záruční lhůtou. Lednička by si určitě zasloužila vaši pozornost také. Nejlepší je ji rozmrazit, vymýt octovou vodou a třeba do ní dát rozkrojený citron na provonění. To samé můžete udělat i s mikrovlnnou troubou. Dejte do ní misku s vodou a pár plátky citronu. Zapněte na 4 minuty a uvidíte ty divy. Stačí pak jen setřít uvnitř. Vůně citrónu bude cítit všude a nečistoty budou takřka bez práce ty tam.

V koupelně se zaměřte na zrcadlo

Koupelnu všechny návštěvy řeší. Když nemáte čas na to ji vysmejčit důkladně, vyleštěte alespoň zrcadlo, pokliďte police a vyhoďte přípravky, které jste více než rok nepoužili. NEMILOSRDNĚ! Podložka na zemi by si taky zasloužila jednou za čas vyprat nebo vyčistit.

Domácí čistič, kterým obnovíte spáry:

Smíchejte 2 litry teplé vody, 1/4 hrnku octa, šťávu ze 4 citrónů, 1/2 hrnku jedlé sody. Vezměte starý zubní kartáček a pusťte se do čištění.

Nezapomeňte na sedačku

V obýváku kromě prachu věnujte pozornost alespoň sedačce. Můžete si půjčit tepovací stroj nebo využít lepšího vysavače s funkcí čištění za mokra. Svou práci odvede opět i parní čistič. Je to bez chemie a důkladné. Pro vyčištění sedačky v domácích podmínkách platí stejné pravidlo jako třeba u koberců. Aplikovat čisticí prostředek, nechat působit a následně za pomoci mechanického ručního čištění proplachovat vodou. Proplachovat vodou znamená použít některý typ vodního vysavače s hubicí na čalounění. Na látkovou sedačku vám postačí klasická voda s přípravkem na čištění či trochou pracího prostředku, zakleknout a čistit.

Pokud se budete chtít pustit i do dalších činností, určitě by stálo za to vyprat záclony a závěsy, nově si převléknout peřiny a vyklepat přídavné koberce. Podlahu byste měli vytřít jako úplně poslední – ideálně večer před Vánocemi, kdy už máte dopečeno a uklizeno a víte, že už si ji nijak nezašpiníte.

Tak šťastné a veselé!

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+