Vůně v interiéru. Jak si správně vybrat?

05.01.2016 /

Vůně domova. To je něco, co váš domov charakterizuje. Něco, co ovlivní nejen váš pobyt doma, ale i každého, koho do svého království necháte vstoupit. Jakou vůni zvolit, abyste se cítili dobře vy i návštěvy?

Začneme druhem vůně. Věděli jste, že existují předepsané vůně, které se hodí do konkrétní místnosti? Zmapovali jsme pro vás, které to jsou.

 

Vstup do bytu

Při vstupu do domu by na vás měla působit vůně, která vás povzbudí k dobré náladě. Mezi tzv. povzbudivé vůně patří např. citrónové aroma. Obecně citrusy jsou vhodné. Jsou svěží a univerzální pro ostatní příchozí.

Obývací pokoj

V obýváku má přednost harmonie. Pohodovou a pozitivní náladu dokáže skvěle navodit jasmín nebo zelený čaj. Trochu výraznější je pak třeba šeřík. Výběr záleží na vašem vkusu.

Kuchyně

V kuchyni se vaří, a tak nikoho nepřekvapí, že volit bychom měli takové vůně, které pohltí zápach připravovaných jídel. To není úplně snadné. Hodí se tedy intenzivní vůně. Konkrétní výběr je složitější, neboť hodně záleží na tom, co zrovna vaříte.

Koupelna

Každou koupelnu povznese osvěžující vůně, která plně koresponduje s napuštěnou vanou nebo příjemným osvěžením ve sprše. Skvěle se sem hodí všechny tóny moře.

Ložnice

V ložnici je na místě zvolit relaxační vůně. Inspirovat se můžete třeba u svého maséra. Cílem vůně je hlavně podpořit vaše usínání a dobrý spánek. Ideální je např. levandule, meduňka apod. Výjimkou jsou smyslné vůně, které se hodí, pokud se chystáte na vášnivou noc s partnerem. Ty byste ovšem měli před spaním dobře vyvětrat. Váš spánek nijak nepodpoří.


Čím provonět interiér?

Otázka zůstává stejná. Jaký druh vůně volit? Sprej nebo svíčku? Vonný olej nebo tyčinku? Na trhu existuje celá řada výrobků a vybrat si nemusí být jednoduché.

Elektrické vůně

Potřebujete-li provonět interiér něčím jemným, příjemným a nevtíravým, je tohle dobrá volba. Elektrické vůně do zásuvky zvládnou provonět i větší prostory, třeba halu se schodištěm. Výhodou je, že si jejich intenzitu snadno nastavíte a nemusíte se prakticky o nic starat, dokud nedojde náplň nebo baterie.

Vonné oleje

Vyzkoušet můžete také kompozice vonných olejů a parfémů pro interiér. Ratanové tyčinky se pouze namočí do nádobky s olejem a nechají se na místě, kde nepřekáží. Tyčinky nasáknou vůní a začnou ji postupně uvolňovat a doslova naplní interiér příjemným aroma.

Katalytické lampy

 Jedna z novinek posledních let. Dokážou provonět své okolí rychle a intenzivně. Základem je vonná esence, která je ukryta ve skleněné nádobce. Tzv. katalytická reakce je spuštěna krátkým zapálením lampy a následným uhašením. Vůně se pak uvolňuje již bez hoření.

Aroma-lampičky

Stálicí mezi vůněmi jsou aroma-lampičky. Nejsou špatné, jen je třeba je trochu pohlídat a pravidelně dolévat do nádobky s vonnou esencí vodu. Když se olejíček začne škvařit, už to takové kouzlo není. Před spaním svíčku určitě uhaste. Podobně ohlídejte i vonné svíčky. Zpravidla se vyplatí si připlatit. Ty levné voní jen chvíli. Při opětovném zapálení je efekt výrazně menší.

Jednoduchou vůni si můžete vytvořit i sami. Zkuste dát třeba kávová zrnka na pánev a chvíli je opražte. Uvidíte, co to udělá s vaším interiérem. Osvědčenou metodou je i nastrouhaná citronová či pomerančová kůra na mističce. I ta za chvíli provoní poměrně velký prostor. Pár kapek vonné esence na žárovce nebo na topení dokáže divy. Teplo totiž uvolňuje vůni spolehlivě a dlouhodobě. Zkuste to a uvidíte.

Tak ať to u vás pěkně voní. Nejen v zimě.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+