Největší chyby při prodeji nemovitosti. Čeho by se prodávající měl vyvarovat?

08.01.2016 /

Opakovat se v tom, že většiny chyb vzniklých v souvislosti s prodejem nemovitosti, se lze úspěšně vyhnout s pečlivě vybraným makléřem, by asi bylo zbytečné. Na co byste si určitě měli dát pozor a kterých chyb se vyvarovat?

 1. Nepořádek a nepřipravenost nemovitosti

Fotografie i první pohled určitě prodává. Častou chybou prodávajících proto je, že úklidu nevěnují dostatečnou pozornost. A nejde jen o to, jak si vytřete podlahu, ale i o to, jak budete zacházet s osobními věcmi. Nemovitost by měla před prohlídkou vypadat jako uklizený hotelový pokoj. Odosobněná od všeho, aby si kupec mohl představit, jak v ní bydlí on. Ne, jak to tam máte vy. Řiďte se dvěma pravidly: 1. Ukliďte tak, jak jste ještě nikdy uklizeno neměli. Jestli ještě v místě bydlíte, budete se muset trochu držet na uzdě a snažit se neudělat nepořádek. Určitě bude lepší, když prohlídky proběhnou v jeden termín. 2. Snažte se dát do pořádku drobné poruchy a vady. Opravte všechno, co jde. Když to neuděláte, může nemovitost na první dojem působit, jako když se rozpadá. A to se může jednat o pouhé banality.

 2. Dokumentace v pořádku

Jestlipak máte pěkně všechny dokumenty týkající se nemovitosti v pořádku a pohromadě? Zní odpověď ne? Tak to rychle napravte. Mohlo by to kupce odradit. Určitě nahlédněte do katastru, zda na nemovitosti nevázne nějaké věcné břemeno či zástavní právo. Mnohé nedostatky lze včasným zásahem odstranit. Řada dokumentů je dohledatelná také na stavebním úřadu i na obecním úřadu.

 3. Špatná prezentace nemovitosti

Myslet si, že stačí říct sousedům nebo rozvěsit v domě letáček s prodejem nemovitosti, vám bude k prodeji stačit a zájemci se pohrnou, by bylo minimálně úsměvné. Pokud to za vás neudělá realitní kancelář, zjistěte si, které realitní portály jsou nejnavštěvovanější, kde inzerovali vaši příbuzní, kde se lidem podařilo prodat apod. Pokud vámi vybraná realitní kancelář daný portál nebo periodikum ve svém portfoliu inzertních kanálů nemá, neváhejte se na ni obrátit s dotazem. Jistě vám důvod vysvětlí nebo tento kanál naopak do své nabídky zařadí. Iniciativa se vyplatí. Další důležitou věcí je samotná prezentace. O kvalitních fotkách nebo videoprezentaci jsme hovořili již několikrát. To je zkrátka základ úspěchu. Nafocení nemovitosti je třeba věnovat dostatek času, neboť je jedním z klíčových bodů celé transakce. Trvejte na tom i v případě, že vám RK nemovitost nafotí špatně.

 4. Chcete příliš!

Jednou z hlavních chyb bývá i mylná představa, že vaše nemovitost se dá prodat za víc, než je na trhu zvykem. Cenová politika a její správné nastavení je věcí zkušenosti a praxe. Nasadit cenu příliš vysoko se nevyplácí, i když máte v plánu následně zlevňovat. Každá sleva je totiž podezřelá. Čím více a déle jsou slevy realizovány, tím větší hrozí nebezpečí, že nemovitost se nakonec neprodá ani za takovou cenu, jaká by byla, kdyby se od začátku nastavila správně.

Pokud si správně vyberete realitní kancelář, nebudete se muset o nic z výše uvedeného starat a všechno proběhne hladce. Přemýšlejte, než uděláte zásadní kroky, jejichž následky si ponesete po dlouhou dobu, ne-li navždy. Schválně, kolikrát za život nemovitost prodáváte?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+