Jak si vede hypoteční trh? Čekají nás nějaké novinky? Buďte připraveni!

18.01.2016 /

Není třeba poukazovat na to, že stávající trh nahrává především klientům bank, kteří se snaží ve velkém využít nízkých sazeb. To se odráží na zvyšujících se počtech a objemech nově uzavřených, ale i refinancovaných hypoték, které neustále rostou. Podle odborníků dokonce slibují překonání všech možných rekordů za posledních několik let. Může situaci změnit připravovaný zákon o úvěrech?

Vláda nám chystá nepříjemné novinky. Jaké?

Jak jsme již naznačili, vláda připravuje nový zákon o úvěrech pro spotřebitele, který by měl v první polovině příštího roku kompletně změnit český hypoteční trh. Nových podmínek se dočkají nově poskytnuté hypotéky. Starých hypoték se budou týkat nová pravidla pravděpodobně až s počátkem nové fixace. Pokud jste tedy právě refinancovali a uzavřeli si fixaci na 5 a více let, nebude se vás to týkat.

Změny si vyžádala směrnice Evropské unie, která usiluje o větší ochranu pro klienty. Zavedena bude regulace, která bude platit nejen pro banky, ale i nebankovní finanční instituce a v neposlední řadě i poskytovatele dalších úvěrů. Pravidla by měla být jasná. Dohlížet nad nimi bude Česká národní banka.

Vyšší nároky na odbornost

Rozhodně pozitivní zprávou je, že by měl být kladen mnohem větší důraz na odbornost zprostředkovatelů těchto služeb. Tedy všech, kteří s vámi jako klientem jednají. Odborný certifikát u finančních specialistů bude nutností tak, jak je tomu např. u pojišťovacích specialistů. Právě role hypotečních zprostředkovatelů je v podmínkách českého hypotečního trhu zásadní. Základní informace o hypotékách je sice možné najít na internetu, ale neukáže vám ucelený obrázek. Díky větší informační povinnosti budou hypotéky snáze porovnatelné.

Hlídání bankovního sektoru

Dohlížet se bude také na to, aby banky uváděly roční procentní sazbu nákladů a nebudu přicházet v úvahu balíčky produktů. Ty v současné praxi lákají klienty nízkou úrokovou sazbou, která je ovšem na straně druhé podmíněná vyšší cenou pojistky. Jako klient navíc budete mít právo na tzv. lhůtu na rozmyšlenou, po kterou budete moci od smlouvy odstoupit, a to i bez udání důvodů. Realitní odborníci se shodují na tom, že jde o pozitivní změny a hypotéky budou mnohem flexibilnější.

Bonita a úvěruschopnost

Schválení ovšem dostane mnohem méně klientů, neboť podmínky pro méně bonitní klientelu zpřísní, takže získání hypotéky bude mnohem těžší. Pokud totiž banka špatně vyhodnotí klientovy příjmy, jako klient nebudete muset platit úroky a budete úvěr splácet podle svých aktuálních možností. Tím pádem bude splácení hypoték mnohem jednodušší pro všechny. Další změnou by mělo být to, že půjde úvěr splatit kdykoli a banky si budou moci účtovat pouze účelně vynaložené náklady, které splacením bance vzniknou. Mohou nastat případy, kdy bude splacení ze zákona bezplatné. Limitovaná by měla být i výše plateb, které by souvisely s případným splácením úvěru. Je předem jasné, že tohle povede ke snížení ochoty bank poskytovat úvěry. Je také pravděpodobné, že si banky v příštím roce promítnou zvýšené náklady a ono riziko se splacením hypotéky před koncem fixace do vyšší úrokové sazby. To mají totiž povoleno. O dalších novinkách vás samozřejmě budeme informovat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+