Praktický rádce při výběru matrace na spaní

14.01.2016 /

V posteli strávíme víc než třetinu svého života, a tak je jistě důležité, jak kvalitní spánek bude. Díky kvalitnímu a zdravému spánku se tělo dokáže zregenerovat a odpočinout, a tím získá dostatečné množství energie na další den. To všechno může ovlivnit mimo jiné i správně vybraná matrace.  Víte, která je pro vás ta nejvhodnější?

Připlaťte si za kvalitu

Často se při výběru čehokoli orientujeme pouze cenou. Ta je u matrace stěžejní. U těch levných si opravdu nemůžete být jisti, že splní vaše očekávání. Tedy ne ta, která se týkají kvality spánku.  Tady víc než kdy jindy platí, že kvalita něco stojí. Přesto se nejprve zaměřte na typ, tvrdost a rozměry. Pak teprve řešte cenu.

Jakou matraci potřebují vaše záda?

Na trhu je nepřeberné množství matrací a výběr pro úplného laika nemusí být zrovna nejlepší. Prodejci nabízí celou paletu typů a druhů. Tady je jejich výčet a výhody, podle kterých se můžete mimo jiné řídit.

Z jakých tipů matrací můžete vybírat?

  • Pružinové matrace  – jsou dobře větratelné, zajišťují dostatečnou oporu celému tělu i páteři a jsou vhodné k použití na pevný podklad.
  • Taštičkové matrace – jsou elastické, mají ortopedické vlastnosti a jsou ideální k uložení na laťkový rošt nebo pevnou desku.
  • Latexové matrace – jsou pružné, přizpůsobivé, mají vynikající ortopedické vlastnosti,  vyjímají se elastickou a tvarovou stálostí a vzdušností.
  • Matrace z líné pěny – jsou přizpůsobivé a zabraňují proleženinám.
  • Matrace ze studené pěny – mají výbornou elasticitu, tvarovou stálost, dlouhou životnost, vzdušnost a skvěle odvádějí vlhko a teplo.
  • Matrace z PU pěny – mají skvělé ortopedické vlastnosti, nižší hmotnost a jsou skvělé pro alergiky, neboť mají antialergický materiál.

Jaká je správná tvrdost?

 Tvrdost matrace se zpravidla vybírá v závislosti na vaší oblíbené poloze a také podle tělesné hmotnosti. Pokud vám v prodejně neporadí, řiďte se tímto:

  • Spíte na zádech – sáhněte po tvrdší matraci, která při spánku rozloží vaši hmotnost a zajistí, že páteř bude v rovné poloze.
  • Spíte na boku – u této polohy vzniká rozdílné zatížení na matraci, některé části těla (např. bedra, kolena, ramena atd.) zatěžují matrací více než jiná (např. stehna, chodidla, krční páteř apod.). V tomhle případě sáhněte spíše po středně tvrdé až měkké matraci.
  • Spíte na břiše – odborníci doporučují středně tvrdou matraci, která vám poskytne dostatečnou oporu a zajistí, že tělo bude ve vodorovné poloze.
  • Střídáte polohy – pokud během noci vystřídáte nejrůznější polohy, pak je tomu jako u poloze na břiše. Matraci volíte podle toho.

 Nezapomeňte matraci přeměřit

Rozměry u nové matrace jsou důležité. Pokud chcete vyměnit starou matraci za novou, doporučujeme tu starou přeměřit. Ideální délka matrace by měla být o 20 cm delší než je vaše výška. Co se týče šířky, nejčastěji se volí matrace s šířkou min. 80 cm, případně více. Podstatnou roli hraje také výška. Matrace musí být vyšší než rám postele, ideální výška je 16 – 20 cm.

Pokud si nejste jistí, určitě se ptejte specialisty přímo v prodejně. Určitě vám ráda s výběrem matrace pomůže.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+