Nové byty jdou na dračku. Realitní trh se vzpamatoval!

15.02.2016 /

Developerské společnosti si v poslední době mnou ruce. Rezidenční trh je uspokojivý, a to dokonce velmi. Podle posledních výsledků, které přinesly statistiky společností Skanska reality, Ekospol a Trigema se jen v hlavním městě prodalo za třetí čtvrtletí tohoto roku o tisíc nových bytů více než vloni. Průměrná cena prodaných bytů dosáhla podle analýzy 58 156 Kč s DPH za m2. V regionech se vysokým zájmem o nové bydlení drží především Brno.

„Podle vývoje prodejů za prvních devět měsíců očekáváme, že se za celý rok prodá v Praze až okolo 7 000 nových bytů. Důvodem je skutečnost, že poslední tři měsíce bývají zpravidla obchodně nejúspěšnější. Hypotéky jsou pořád na přijatelné úrovni. Do nového bydlení se stále vyplatí investovat,uvedl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. V prvním čtvrtletí se na trhu prodalo 1850 a ve druhém 1700 bytů. Třetí čtvrtletí na tom bylo stejně.

Tab. Přehled prodaných bytů v Praze podle dispozic ve 3. čtvrtletí 2015

tabulkaByty zdražují a hlad po novostavbách je po celé ČR

Poptávka po nových bytech však není jen v hlavním městě, nýbrž pokračuje napříč celou republikou. “Do značné míry drží především Praha a Brno. V jihomoravské metropoli se průměrná cena za m2 čím dál více přibližuje úrovni, jaká je v hlavním městě, dodal Soural. Zlepšení situace na realitním trhu jsme ovšem mohli zaznamenat už minulý rok. Od té doby má stoupající tendenci. Regiony nejsou výjimkou.

Jaká je situace na Moravě?

I moravská města vykazují co se realitního trhu týče zlepšení. Je pozvolnější, ale situace není špatná. Takovým příkladem je třeba Přerovsko. Vývoj brzdí hlavně nezaměstnanost, díky které odcházejí lidé jinam. Podle realitních odborníků i zde křivka cen prodaných bytů stoupá. A to i těch starších. Pozitivní situace je třeba i na Prostějovsku. Zlom zde nastal právě na začátku roku 2015, kdy se výrazně navýšila poptávka po všech typech nemovitostí. Aktuálně podle odborníků jsou prodány i mnohé nemovitosti, které ležely i několik let. Tento tlak má za následek i zvýšení cen bytů, kterých je v současné době dokonce nedostatek. Ke zvýšení cen došlo i na Olomoucku. Opět se to stalo v důsledku navýšení poptávky, kterou významně ovlivňují současné nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Dá se předpokládat, že vysoká poptávka stoupající křivku průměrných cen spíše podpoří. Dá se tedy s jistým oddechnutím říci, že i realitní trh na Střední Moravě se konečně vymanil z těžkého období. Uvidíme, co přinese rok 2016 a budeme doufat, že situace na realitním trhu se nezmění k negativnímu. Pro kupující máme jediný vzkaz, pokud uvažujete o koupi, rozhodně se nevyplatí váhat, ale jednat.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+