Byt na investici. Který se vám vyplatí?

24.03.2016 /

Ačkoli to vypadalo, že úrokové sazby hypotečních úvěrů už níž jít nemohou, stejně se to stalo. A tak je stále otázka pořizování nemovitostí na investici velmi žhavá. Který byt se vám ale vyplatí pořídit a který ne?

Vzhledem k aktuální situaci není divu, že prodej stále roste. Tedy zejména v Praze a velkých městech v ČR. Poptávka je však tak vysoká, že současní developeři mají co dělat, aby ji uspokojili. Už v loňském roce se stavělo méně novostaveb, než se prodalo. Brzy tedy může být poptávka vyšší než nabídka. Což je zelená pro růst cen, který už rovněž započal a bylo to patrné zejména u novostaveb v hlavním městě. Takový trend se očekává i v letošním roce.

Nečekejte a jednejte

Pokud zvažujete koupi bytu na investici, určitě neotálejte. Předem ale zvažte všechno důležité. Např. komu budete nemovitost pronajímat. Z toho vychází i konkrétní představa o budoucím bytě. Může vám to významně ulehčit rozhodování i následný nábor nájemců. Hlavní úlohu pak hraje lokalita. Bude-li byt sloužit v budoucnu studentům, měl by být v centru metropole nebo blízko nějaké univerzity. Každopádně byl měla lokalita mít dobrou dostupnost do centra města. Studenti rozhodně autem nejezdí. Pokud myslíte spíše na rodiny s dětmi a dlouhodobý pronájem, pak klidně můžete sáhnout i po lokalitě v širším centru, ale zase je dobré mít na blízku školu, školku, dětská hřiště, zdravotní středisko – zkrátka dobrou občanskou vybavenost.

Rodiny s dětmi jsou nejstabilnější nájemci

Podle odborníků jsou obecně nejjistější a nejstabilnější skupinou nájemců právě rodiny s dětmi. Pro ty je podstatné již zmíněné zázemí a služby. Tedy určitě musí být po ruce nějaký obchod s potravinami a výše uvedená infrastruktura. Stejně dobře ocení množství zeleně a volnočasové aktivity. Stále ale musí být dostupná doprava v případě, že není možné cestovat autem. Nejčastější volbou této skupiny jsou byty 3+kk a 4+kk. V poměru cena vs kvalita jsou nejlepší volbou novostavby na okrajích Prahy a větších měst. Satelitní městečka bez infrastruktury jsou už pomalu pasé. Takové jsou trendy posledních let. Poptávka po okrajových lokalitách proto významně vzrostla.

Než nemovitost koupíte

Je třeba si vše pečlivě promyslet, prohlédnout si okolí, zjistit klady a zápory lokality, ve které se nemovitost nachází. Zkusit si dojet reálně do centra města MHD, zkrátka projít si místo a důkladně si ho zmapovat. Při samotné výstavbě (jedná-li se o novostavbu) je dobré mít stavební dozor, který ohlídá, aby vše proběhlo, jak developer slibuje. Co se finanční stránky týče, tak aby se dalo říci, že se vám investice vyplatila, měl by vám byt vynášet alespoň 5 procent ročně.

Sledujte trendy v bydlení

Jedním z faktorů ovlivňujících rozhodování nájemníků jsou i trendy. A to nejen v realitním oboru, ale i v oboru bydlení. Je třeba sledovat, jaké byty v daný okamžik táhnou a proč, jak mají být vybavené apod. Ještě donedávna např. hrály prim menší byty, nejčastěji 2+kk. Nyní se tento trend mění a hrají prim naopak byty větší.

Developeři trendy poslouchají

I těmto trendům se developerské společnosti přizpůsobují, a významně proto vzrostl počet větších bytů v nových projektech oproti dřívějšku. Pravdou zůstává, že menší byty se pronajímají mnohem rychleji. Je to proto, že cílová skupina je mnohem širší. Na druhou stranu větší byty se pronajímají na delší dobu. Investoři nejčastěji volí zlatou střední cestu. Zájem o novostavby je v tomto směru velký, protože nabízejí mnohé výhody. Nemusíte se poměrně dlouhou dobu o nic starat, odpadají náklady na rekonstrukci, pokud vám byt nájemníci nějak nezničí.

Dobře investované peníze znamenají fakt, že vám nemovitost vydělá alespoň 5 % ročně.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+