Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

01.04.2016 /

Průkaz hodnotí energetickou náročnost budovy, vyčísluje energie spotřebovávané při běžném provozu a řadí budovy do třídy energetické náročnosti: od A (nejúspornější) do G (energeticky nejnáročnější).

Tuto informaci naleznete i u jednotlivých nemovitostí publikovaných uvnitř vydání časopisu REALCITY.

Kdo musí průkaz mít?

Povinnost PENB udává zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energií. Průkaz je povinný zejména při prodeji a pronájmu celého objektu, či prodeji a pronájmu ucelené části objektu (byt, kancelář, podlaží, apod.), dále u novostaveb a rekonstrukcí.

Základní informace k PENB:

Od 1. ledna 2013 je povinnost PENB přesněji specifikována. Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je povinen zajistit zpracování průkazu:

  • při výstavbě nové budovy nebo při větší změně dokončené budovy
  • pro budovu užívanou orgánem veřejné moci
    od 1. července 2013 (budova s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 500 m²)
    od 1. července 2015 (budova s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 250 m²)
  • pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy

Od 1. ledna 2013 je rovněž stanovena povinnost vypracování PENB v případě prodeje a pronájmů nemovitostí. Podle § 7a odst. 2 zákona je totiž vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinni zajistit zpracování průkazu:

  • při prodeji budovy nebo ucelené části budovy
  • při pronájmu budovy
  • od 1. ledna 2016 při pronájmu ucelené části budovy

Průkaz platí 10 let ode dne data vyhotovení nebo do provedení větší změny dokončené budovy, pro kterou byl zpracován. Další informace naleznete v zákoně č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve vyhlášce č. 78/2013 o energetické náročnosti budov, popř. na specializovaných webových stránkách www.prukaznadum.cz.

Zdroj: www.mpo.cz

Autor příspěvku:

GRAPHIC DESIGNER s dlouholetou zkušeností, znalostí a dovedností v oboru grafické tvorby, DTP, produkce a markentingové komunikace.

Google+