Desatero vychytávek do malého prostoru

24.03.2016 /

Desatero vychytávek do malého prostoru

 I s malým prostorem se dá hodně čarovat. Nevěříte? Existuje řada praktických i kutilských řešení, jak nad několika málo desítkami metrů čtverečních zvítězit. Zkuste to podle nás a malý byt zvětšíte nejméně o třetinu! 

Praktické desatero

1.     Čím méně nábytku, tím lépe

Zapomeňte na robustní kousky! Můžete ho připevnit i na stěnu. Dobře se pod ním uklízí a uspoříte prostor. Vhodný je nábytek mobilní. Usnadní vám celkově údržbu bytu. Vsaďte proto na pojízdná křesla, stolky či komody s kolečky.

2.     Používejte sklo

Dobře odráží světlo, což opticky zvětšuje prostor. Zrcadly nešetřete!

3.     Vsaďte na bílou

Vhodnou barvou je určitě bílá a světlé odstíny barev (šedá, vanilková, bílá káva apod.) Tohle platí nejen pro výmalbu zdi, ale i nábytek, podlahovou krytinu nebo bytové doplňky.

4.     Volte nábytek na míru

Pokud to finance dovolí, nechte si udělat nábytek na míru – minimálně šatní skříň. Nad prostorem přitom neuvažujte – pěkně od podlahy ke stropu a ode zdi ke zdi. Pokud to  tedy jen trochu půjde. Oceníte každý volný prostor!

5.     Přírodní materiály zvětší i zútulní váš domov

Dnešním trendům vévodí zejména přírodní materiály. Pokud sáhnete po dřevu, zvolte opět světlejsí odstíny – břízu, olši a všechny jehličnany.

6.     Posuvné dveře

      Dveře zaberou hodně prostoru. Ideálním řešním jsou tedy ty posuvné. Jsou sice dražší,   ale investice se vám vyplatí! Ušetří skoro metr čtvereční plochy.

7.     Nespoléhejte jen na centrální světlo!

      Centrální světlo nestačí. Použijte i lampičky, nástěnná světla a bodovky, které svitem      ohraničí konkrétní prostor. To všechno vám opticky prostor zvětší a navíc navodí        intimnější atmosféru.

8.     Jedině sprchový kout

      A to bez debat! Pro malou koupelnu je účelnější. Na trhu najdete i speciální kouty pro    malé prostory o rozměrech 70×70 cm. Je tu i varianta udělat si kout na míru. Ten se     vejde všude a nijak vás neomezuje.:)

9.     Obdélníkový stůl

            Jestli sníte o kulatém stole, tak na něj rychle zapomeňte. Ten totiž zabere jednoznačně    nejvíce místa. Nejlepším řešením je obdélníkový stůl a ještě lépe vyklápěcí. Když není   potřeba, snadno jej sklopíte a vznikne další vzdušný prostor.

10.  Zasouvací dvířka

      Dalším tipem na úsporu místa jsou zasouvací dvířka. Ta se hodí na skříňky třeba v           kuchyni. Ušetříte tak hodně manipulačního prostoru, který byste jinak potřebovali k     otevířání klasických dvířek.

Designových řešení pro malé prostory je celá řada. Zkuste zabrouzdat internetem a inspirovat se. Někdy jde pouze o dobrý nápad.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+