Jak si vedou komerční nemovitosti v ČR

25.04.2016 /

Investoři věří českým zákazníkům. Jen v prvním čtvrtletí změnily majitele komerční nemovitosti v České republice za více než 340 milionů EUR. Podívejme se tedy na komerční sektor trochu z blízka.

Praha vévodí trhu

Investiční transakce, o kterých hovoříme v úvodu, se týkaly zejména mimopražských obchodních center, hyper a supermarketů a retail parků, které mají na čtvrtletní bilanci 54% podíl.

Společnost BNP Paribas Real Estate CR, která se zaměřuje na komplexní nemovitostní poradenství po celé Evropě, uveřejnila oficiální data. Objem investic podle ní poklesl meziročně i mezikvartálně. Nutno ale dodat, že první tři měsíce minulého roku byly velmi silné, a to především díky prodeji pražského obchodního centra Palladium a logistického centra Panattoni Park Prague.

Možná letos opět padne rekord

Letos lze ovšem očekávat poměrně slušnou interakci ze stran investorů. Již teď je známá řada rozjednaných akvizic a s přihlédnutím ke všem zmíněným skutečnostem se dá již teď říci, že objem letošních investic se velmi přiblíží tomu loňskému, kdy padl investiční rekord v podobě 2,8 mld. EUR.

Zvyšování prodejních cen a soutěživost investorů

Analýza také ukazuje, že český trh je stále velmi atraktivní a o některé špičkové nemovitosti dokonce investoři intenzivně soupeří. Dochází tak ke zvyšování prodejních cen a stlačování výnosů. Ty jsou aktuálně na úrovni 4,5 % u high streets, 5,75 % u kanceláří a 6,5 % u logistických parků. Odborníci očekávají v průběhu tohoto roku jejich další pokles.

Největší transakce loňského roku

Jednoznačně největší transakcí se stal za loňský rok převod portfolia Atrium European Real Estate investorovi Palmer Capital. Ten za šest hypermarketů, jeden supermarket, dva retail parky a jednu obchodní galerii po celé ČR zaplatil kolem 100 milionů EUR.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+