Dochází nové byty. Nejen v Brně!

02.05.2016 /

Na začátku dubna vydala společnost Trikaya aktuální analýzu trhu týkající se současného stavu na trhu s novými byty. Shrnout lze do jedné obecné věty – nových bytů je málo, a to nejen v Brně!

Situace v Brně

Začneme dobrou zprávou. Z analýzy vyplynulo, že minulý měsíc byl v prodeji novostaveb v Brně nejsilnějším za posledních několik let. Celkem se v prvním čtvrtletí prodalo 362 bytů za rekordní 1,23 miliardy korun. To představuje meziroční nárůst o 47 %. Ale! Velká poptávka po nových bytech v moravské metropoli brzy narazí na problémy s výstavbou novostaveb. Počty nabízených bytů už několik měsíců po sobě klesají, poptávka tak vítězí nad nabídkou a hrozí, že ceny dál porostou. Podobná situace je i v Praze, o čemž jsme vás již informovali.

Proč se nabídka zmenšuje

Nabídka nových bytů se neustále zmenšuje a plánování nové výstavby poptávce lidí nestačí. Volných bytů (které nejsou prodané či zarezervované) je ve zmiňovaném Brně aktuálně 579. V roce 2015 jich ovšem ve stejnou dobu bylo k dispozici o 25 % více. Nejžádanější dispozicí je 2+kk. Těch bylo před rokem dokonce o téměř 75 % více než teď. Právě postupné a trvalé snižování nabídky je jedním z důvodů, proč ceny bytů v uplynulých 12 měsících znatelně rostly.

Hrozí, že se z bytů stane podpultové zboží

„Výstavba bytů je za silnou poptávkou pozadu jako nikdy. Vloni vydaly úřady v Brně 715 stavebních povolení na nové byty, těch se ale prodalo o celou třetinu více. Pokud by tento trend pokračoval a prodávalo se více, než se staví, nebudou mít lidé z čeho vybírat,“ obává se ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý. Statistiky za poslední měsíce to jednoznačně potvrzují. Meziroční nárůst zájmu o nové byty o celou třetinu ukousl velkou část z bytů, které byly k dispozici. Projekty, které se musely před rokem pozastavit, najednou na trhu schází.

„Důsledky zrušení aktualizace územního plánu se přesně dle předpokladu odborníků projevují s více než ročním zpožděním. Řada rozpracovaných projektů byla kvůli zrušené aktualizaci zablokována, tyto byty teď ale na trhu citelně chybí. Více než dvacet let starý územní plán už nevyhovuje současným potřebám rozvoje města,“ doplnil Veselý.

2+kk dojdou jako první, předtím ale mohou zdražit

Neprodaných čtyř a vícepokojových bytů je zatím ještě relativní dostatek – podle letošní míry poptávky by aktuální počet těchto neprodaných bytů vystačil ještě na deset měsíců. Ovšem současná nabídka bytů 2+kk, by vystačila už jenom necelých 7 měsíců. Pokud se tedy do prodeje neuvolní další projekty, za půl roku nemusí být v nabídce téměř žádné nové dvoupokojové byty. „Situace začíná být alarmující. Ceny bytů zbytečně rostou, protože jich stále ubývá a nově postavených není dostatek. Pokud by tento trend pokračoval, hrozí další vlna zdražování způsobená právě nefunkčním územním plánováním v Brně,“ řekl Veselý.

Vyjádření Asociace brněnských architektů a stavitelů (ABRAST)

„Věříme, že si město uvědomuje hrozící problémy a nenechá situaci zajít příliš daleko. Lidé chtějí kupovat, stavitelé chtějí investovat do nové výstavby a je škoda, že se město nerozvíjí kvůli byrokratickým překážkám,” říká předseda správní rady Asociace brněnských architektů a stavitelů Ing. Marek Vinter, MBA.

Na hrozící úbytek bytů v nabídce upozorňuje ABRAST delší dobu, pojí se s ním totiž i jiná rizika kromě růstu cen jako např. stěhování lidí za hranice města, zvýšená dopravní zátěž a další negativa suburbanizace. „Je potřeba, aby město vytvářelo podmínky pro svůj rozvoj. Pokud se situace nezlepší, výběr a koupě bytu mohou být problémem. Cítíme, že pro klienty je výběr bytu náročnější než dříve. Najít vhodný byt v omezené nabídce není jednoduché a čas pro samotné rozhodnutí je kratší. Na některé byty se tvoří pořadníky,” říká odborník a dodává: „Ceny novostaveb bedlivě sledujeme. Jejich vývoj totiž velmi ovlivňuje celý rezidenční trh. V návaznosti na ceny novostaveb se proměňují ceny starších bytů a následně pak i ceny pronájmů. Omezení výstavby nových bytů se promítne do celého trhu.”

–  –  –

Průměrná cena nové garsoniéry v Brně je 1 960 000 Kč s DPH s průměrnou cenou 51 900 Kč za metr čtvereční. Nejmenší nabízená garsoniéra má necelých 22 m², k dostání jsou ale i nadstandardní jednopokojové byty se 70 m². Nejvíce bytů nabízí městské části Bystrc, Královo Pole, Slatina a Brno-střed. Právě pro centrum města se v uplynulých měsících rozhodlo nejvíce kupujících. Za poslední tři měsíce se zde prodalo stejné množství bytů, kolik jich je aktuálně v nabídce developerů, tedy 110.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+