Jak si vybrat správné světlo do každé místnosti

09.05.2016 /

Asi každému z nás je jasné, že pro jednotlivé činnosti je vhodný různý druh světla. A tak ani doma si s jedním lustrem stěží vystačíte. To je akorát tak na poškození zraku. Jak si ale správně vybrat osvětlení do konkrétního pokoje? Zkuste náš průvodce.

Osamocené svítidlo vám bude stačit maximálně pro osvícení záchodu nebo chodby. Jak si navodit příjemnou světelnou atmosféru v dalších místnostech?

V kuchyni jedno světlo nestačí

V kuchyni potřebujete nejméně tři světelné zdroje. Základem je hlavní světlo, které prosvítí celou místnost. Další zdroj světla budete potřebovat nad jídelní stůl, kde se schází celá rodina. Poslední důležité světlo přijde nad kuchyňskou linku, kde se pokrmy připravují.

Náš tip:

Volba závěsného lustru nad jídelním stolem je správná, ale viset by měl co nejníže. Odborníci doporučují jako ideální vzdálenost 60 centimetrů od desky stolu. Světlo by nemělo oslňovat nikoho z přísedících. Proto je vhodné zvolit např. svítilny s mléčným sklem. Vyhnout byste se měli barevným svítidlům, neboť zkreslují barvu servírovaných pokrmů, což může být pro strávníky kontraproduktivní. Člověk přeci jen jí i očima.:)

Co do ložnice

Určitě se shodneme na tom, že ložnice je místností, kde by se mělo především relaxovat. Na škodu tedy nebude opět více světelných zdrojů. Vsaďte určitě na osvětlení v teplé bílé barvě. Stropní světlo není pro ložnici ideální. Naopak vhodnou volbou jsou nástěnná světla nebo stojací lampy. Své uplatnění najdou jistě i stmívací lampy a lampičky. Pokud chcete navíc ušetřit nějakou tu korunu za energie, určitě vybírejte mezi LED světly. Ale pozor, některé úsporné zářivky a LED světla stmívání neumožňují. Pro čtení je vhodná polohovatelná lampa.

Obývací pokoj snese všechny typy osvětlení

V obývacím pokoji jsme zvyklí dělat různé věci. Nejčastěji sledovat televizi. Aby se vám přitom oči neunavily, instalujte si zdroj světla někde poblíž televizoru. Světlo by mělo být slabé a nesmí vás oslňovat. Odborníci doporučují výkon 5 až 7 Wattů. Takové světlo se navíc neodráží v obrazovce, což je nepříjemné pro diváky. I v obývacím pokoji volte spíše teplé odstíny světla.

Náš tip:

Optického zvětšení prostoru docílíte nasměrováním světel na strop. Nasvítit můžete i police nebo obrazy.

Co do koupelny

V koupelně je hlavní osvětlení zrcadla. Světlo by nemělo vrhat žádný stín, což ocení nejen ženy, které se u zrcadla denně upravují, ale i muži při holení. Toho docílíte tak, že bude zdroj světla po obou stranách zrcadla. Do koupelny se vyrábí speciální světla odolná proti kapkám vody i vodní páře. Určitě vybírejte z těchto variant. Volba stupně IP by měla být 44 a výše. Zejména pokud se jedná o světlo umístěné v blízkosti vany.

Co se designu týče, trendy jsou velmi rozmanité. Vybírat můžete nejen modernu, ale i módní hit v retro stylu. Na trhu najdete opravdu všechno, jen je třeba se více rozhlížet. Úsporné zářivky se vyrábí do všech druhů světel.

A teď už hurá na nákupy.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+