Den matek (8. května)

06.05.2016 /

Matka znamená potravu a lásku. Teplo a zemi. Být od ní milován, znamená žít, mít kořeny, být doma.“ E. Fromm

Den matek

Co jiného by se více hodilo pro svátek matek, maminek, všech jedinečných žen, než kvetoucí příroda zalitá slunečními paprsky. Tento svátek v Čechách připadá na druhou květnovou neděli, ale jinak je to jeden z mála celosvětově rozšířených svátků. Oslavuje mateřství a v různých podobách se slaví už od starověku.

Už římský březnový svátek zasvěcený Juno, ochranné bohyni římských žen, se připodobňuje oslavám mateřství. V Řecku to byl svátek plodnosti a matek, spojený s uctíváním bohyně Rhey.

Mothering Sunday byl od 16. století křesťanský svátek, na který se o postní době před velikonocemi vraceli sloužící ze služby do svých mateřských kostelů, do míst, kde žila jejich rodina, jejich matka. V ten den dostávali speciální volno. Ve Velké Británii a Irsku přetrval tento zvyk a svátek matek se zde dodnes slaví v tomto termínu.

Oficiální svátek matek uznal roku 1914 prezident USA Woodrow Wilson. Díky Anně Reevers Jarvisové, která celý život bojovala za práva matek, se tak slaví dodnes. Jarvisová začala slavit v rodinném kruhu tento svátek již v roce 1907 a prosazovala myšlenku mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku. Svátek se tehdy slavil druhou květnovou neděli a toto datum nám zůstalo do dnešních doby.

V Čechách se začal den matek slavit na popud Alice Masarykové v roce1923. Později ho ale vytlačil komunistický svátek den žen (MDŽ). K tradici slavení svátku matek se Češi vrátili hromadně až po roce 1989. Každým rokem se povědomí o tomto svátku zvyšuje a v uplynulých letech se zaměřily kampaně obchodníků i na tento svátek. Ať už květináři či obchodníci se šperky či kosmetikou i letos prezentují své kampaně u příležitosti tohoto svátku. Původní krása svátku ale nespočívá v pořízení drahého daru, naopak děti sami vyrábějí zajímavé dárečky pro maminku, které mnohdy potěší více.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+