Novela zákona o dani z nabytí nemovitosti

11.05.2016 /

V půlce dubna projednala Poslanecká sněmovna ve 2. čtení návrh novely zákonného opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí. Šlo tu vlastně o pozměňovací návrhy, které zde byly předneseny. Společně s celým návrhem novely poputují ke třetímu čteníí, které proběhne začátkem května letošního roku. Co zásadního novela přinese lidem prodávajícím nemovitost či kupujícím, bude-li schválena?

Změna poplatníka je jistá

Až novela vstoupí v platnost, přinese jednu zásadní změnu. Tou je změna poplatníka povinného daň zaplatit. Nově by jím měl být kupující. Do této chvíle daň platil prodávající. Změn bude ale vícero. Bude zrušena záruka za úhradu daně. To v překladu znamená, že pokud by kupující daň nezaplatil, nebude ji moci finanční správa vymáhat po prodávajícím. Tím odpadne samozřejmě i zajišťování úhrady daně prodávajícím v kupních smlouvách. Sazba daně by přitom měla zůstat zatím stejná, tedy na hranici stávajících 4 procent. Třetí čtení by ovšem mělo přinést pozměňovací návrhy. Při třetím čtení budou také projednávány pozměňovací návrhy na snížení sazby nebo dokonce celkové zrušení daně. Uvidíme, zda obstojí při hlasování či nikoli.

Další změny

Vzhledem k tomu, že v současné době existují nejednotné výklady týkající se zdaňování částí sítí (v rámci zdanění pozemků), měla by toto rovněž novela vyřešit a případné neshody odstranit. Nově by měla být předmětem daně inženýrská síť, která je součástí budovy. Novela se zabývá i zpřesněním určení základu daně v případě přeměn právnických osob při převodu jmění na společníka a při nabytí vlastnického práva k závodu nebo části závodu, jejichž součástí je nemovitost.

Co se bude týkat novostaveb

Snaha zákonodárců je kromě dalšího předejít i dosavadnímu obcházení zákona převody oficiálně nedokončených (rozestavěných staveb). Ty se v současnosti v katastru nemovitostí neevidují. Osvobození novostaveb by se podle novely těchto nedokončených staveb týkat nemělo. Zcela osvobozen by měl být pouze první převod již dokončené stavby nebo jednotky či pozemku, jehož je tato dokončená stavba součástí. Osvobození se zároveň bude vztahovat i na převody jednotek s povolením předčasného užívání. Stejně jako dosud by osvobození od daně z nemovitosti mělo fungovat po dobu pěti let od užívání nebo dokončení novostavby.

Změny čekají i obce a kraje

V návrzích je i jistá úleva pro obce a kraje. Měly by být osvobozené od daně z nabytí obcí a krajů či územně správních celků a neměly by ani podávat daňové přiznání. Toto se nebude týkat např. případů, kdy kupuje klient nemovitost od obce.

Kdy?

Rozhodným dnem pro vznik daňově právního vztahu (a tedy aplikaci příslušného znění zákona) je u nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem zapisovaným v katastru nemovitostí v nejčastějších případech (kupní, směnné smlouvy) den právních účinků vkladu do katastru nemovitostí a k nemovitým věcem nezapisovaným do katastru nemovitostí den účinnosti smlouvy.

Na trhu panuje zmatek

Odklady zavedení klíčové změny zákona se negativně projevují na trhu s nemovitostmi. Proč?

Kupující se obávají, že je změna zastihne uprostřed několik měsíců trvajícího procesu koupě a budou kromě ceny platit ještě daň.

Prodávající naopak očekávají, že budou schopni nemovitost prodat za stejnou cenu a zároveň nezaplatit daň, jejíž poplatník se po novelizaci zákona změní – daň je součástí ceny nemovitosti, a kdyby ji hradil kupující, sníží se tím kupní cena. Prodej a nákup realit se tak zpomaluje.

Jak na změnu nedoplatit?

Současná podoba občanského zákoníku umožňuje stanovit, kdo bude poplatníkem daně z nabytí nemovité věci, v textu smlouvy samotné. Zároveň můžete ve smlouvě pamatovat na to, jak se změní cena, pokud se poplatníkem stane kupující. Nebojte se tuto možnost do textu explicitně začlenit.

Třetí čtení by mělo proběhnout začátkem května letošního roku. Pokud vše proběhne hladce, je na řadě projednání v Senátu a podpis prezidenta. Z toho vyplývá, že původně plánovaná účinnost padla a posune se někdy na druhou polovinu tohoto roku.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+