Praha 1: Nejzajímavější historické památky, ale i nejdražší bydlení

19.05.2016 /

Hl. m. Praha stojí v rámci České republiky v mnoha statistikách na čele žebříčků. Ať už se to týká statistik pozitivních aktivit a událostí, tak v mnoha případech i negativních. Často jde i o úhel pohledu. Nepochybně i ve sféře obchodů s nemovitostmi a souvisejícími službami tomu tak bude. Z jednoho úhlu pohledu je pozitivní informací, že jak prodejní, tak nájemní ceny jsou zde asi nejvyšší.

Pro mnoho subjektů to ale může být i negativní sdělení. Trh s nemovitostmi je zde prostě trvale aktivní se všemi parametry, které lze hodnotit. Tak jako to nelze jednoznačně říci o celé republice, že trh je ve všech segmentech a parametrech shodný, nelze to říci ani o Praze jako celku.

V rámci města má tradičně výjimečné postavení městská část Praha 1. Sídlí zde prakticky všechny významné instituce výkonu státní moci, nejvyšší zákonodárné orgány, jsou zde asi nejzajímavější historické památky, nejdražší obchody a zdá se, že i nejdražší bydlení. Tím vším je dáno i to, že realitní aktivity jsou zde veliké, soustřeďuje se zde zájem investorů i těch, kteří se aktivně obchodem zabývají. A to nejen subjektů tuzemských, ale i zahraničních. Na poměrně malém území je tak mnohdy velký přetlak aktivit.

Praha je celosvětově atraktivní turistickou destinací a významným kulturním centrem. Poptávka po ubytovacích kapacitách tak roste. Velký zájem je nejen o hotelové kapacity, ale i nájmy bytů. Pro mnoho zájemců je otázkou prestiže bydlet na území Prahy 1, pro mnoho podnikatelských subjektů je prestižní záležitostí zde sídlit a mnoho podnikatelů zde chce poskytovat své služby. Tento zájem působí na prakticky setrvalý cenový růst. Nutno dodat, že se nemění pouze ceny, ale zvyšuje se i standard nabízených objektů a i služeb v nich poskytovaných. Praha 1 je tak zajímavou rezidenční oblastí, kulturním, turistickým, kulinářským, obchodním a všestranně podnikatelským centrem.

Jsme rádi, že naše společnost zde tráví převážnou část doby své existence. Soustavně zde sídlíme a pracujeme od roku 1992. Není tedy náhodou, že i my se na realitních aktivitách v této části města podílíme. Ralizujeme obchody, zajišťujeme správu nemovitostí a další služby. Za tu dobu, přes značný pohyb obyvatel a podnikajících subjektů, jsme si vytvořili základnu klientů, se kterými se třeba i denně na ulici potkáváme, zdravíme se a to upevňuje vztahy a důvěru.

V loňském roce jsme zrealizovali jeden z největších realitních obchodů toho roku na Praze 1. Úspěšnou dražbu kláštera na Náměstí Republiky. V důsledku všech těchto souvislostí však působíme nejen na území Prahy 1 a celého města, ale naše aktivity sahají i do Středočeského kraje a pracujeme pro řadu subjektů po celém území republiky.

Ing. Jaroslav Novotný
místopředseda představenstva

RAK CZ a.s.
Revoluční 725/11
110 00 Praha 1
tel.: +420 224 810 045
info@rak.cz
www.rak.cz
www.spravujemenemovitosti.cz
www.drazbynemovitosti.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+