Jak chytře zabezpečit chatu či chalupu

23.05.2016 /

Sezóna chataření je tu. A s tím i starost o zabezpečení vaši chaty či chalupy. Bojíte se o svůj majetek a hledáte ideální řešení? Dáme vám pár tipů.

Generální klíč

Stejně jako všechno, i systémy zabezpečení prošly modernizací. A tak se nabízí řešení např. v podobě systému generálního klíče. Ten vám ušetří čas i peníze. Jak to? Díky sjednocení všech zámků na takzvaný „jednotný uzávěr“ budete moci dveře, visací zámky i ostatní mechanické zábrany odemykat jediným klíčem.

Výhody „chytrých zámků“:

  • končí tím nutnost nosit velký svazek klíčů
  • odpadá také jejich drahé kopírování, což ocení především chataři a chalupáři, kteří mohou stejným klíčem odemykat nejen samotný dům, ale také hospodářská stavení, kůlny, sklepy nebo třeba visací zámky, zabezpečující majetek uvnitř objektů.
  • standardní možností je také nastavení „přístupových práv“. Vybranými klíči pak otevřete pouze některé zámky ze systému.
  • pokud máte potomka, který by měl mít klíče od chalupy, ale nechcete ho pustit třeba do dílny, můžete mu lehce odlišným výbrusem klíče omezit přístupová práva k některým zámkům.

Cylindrická vložka s olivou – ideální pro vchodové dveře

Základním přístupovým bodem, který musíte na vaší chatě nebo chalupě zabezpečit, jsou vchodové dveře do objektu. Vysoký stupeň ochrany nabízí cylindrická vložka s uzamykatelnou olivou např. TOKOZ PRO 400. Na trhu je druhů vícero. Co umí? Díky novému systému otočných stavítek poskytuje 100% ochranu proti tzv. tichým zlodějským metodám jako je bumping a planžetování. Právě s pomocí olivy můžete zamknout dveře zevnitř stejně jako standartním klíčem. Pokud ovšem olivu povytáhnete, tak se stavítka v zámku zpřehází a zabrání odemknutí dveří. Cylindrickou vložku si můžete pořídit také v levnější verzi bez olivy a využít ji například k zabezpečení dveří od sklepa, přes který se zloději často dostávají do chalup. Standardně je takováto vložka dodávána s pěti klíči a bezpečnostní kartou, která brání nežádoucímu kopírování klíčů. Cena se pohybuje okolo tisícikoruny.

Visací zámek? Ano, ale moderní

Na chatě nebo chalupě není klasičtějšího zámku, než je zámek visací. Zamykají se s ním branky, kůlny, bedny s nářadím, ale také například suché záchody. Ne všechny visací zámky však poskytují stejnou ochranu. Proto je dobré volit visací zámek alespoň 3 bezpečnostní třídy dle příslušných norem.

Speciální typy těchto zámků poskytují zvýšenou odolnost před přeřezáním nebo vypáčením zámku a ocelové tělo v pružném pouzdru zase chrání proti použití hrubé síly. Nespornou výhodou těchto zámků je jejich odolnost vůči extrémním klimatickým podmínkám, jako je mráz, vlhko, prašno a nečistoty. V tomto případě se nemusíte bát, že neodemknete zamrzlý nebo zarezlý zámek. Dodává se také s bezpečnostní kartou, která brání nežádoucímu kopírování klíčů.

Správnou volbou zabezpečení překvapíte zloděje a nemusíte se o svůj majetek obávat.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+