Jak udělat bydlení z nebytového prostoru. Dá se na něm ušetřit?

20.09.2016 /

Asi se shodneme na tom, že koupě bydlení představuje obrovský výdaj, na kterém by většina z nás ráda nějakou tu korunu ušetřila. Proto jsme si položili otázku, zda se dá z nebytového prostoru udělat pěkné bydlení a jestli se to finančně rentuje či nikoli.

Při řešení vašeho domova skutečně můžete sáhnout i po kancelářských prostorech, ateliéru či neobydlené půdě, chce to však dobře znát podmínky, jak tyto prostory převést na jednotku určenou k bydlení.

Není to pro každého

Jednoduše řečeno – jsou to provizoria, která rozhodně nevyhovují např. rodinám s dětmi. Pro jinou skupinu, jako jsou třeba studenti, může být toto bydlení vyhovující a dost levné. Co se cen týče, jde skutečně o značnou úsporu, neboť ve srovnání s bytovým prostorem jde o mnohem levnější variantu – obvykle až několikanásobně. Neobytné prostory mají ovšem i svá specifika – chcete-li záporné stránky, se kterými se musíte následně poprat. Např. u sklepních prostor je třeba řešit problémy s vlhkostí či nedostatkem světla. Tady bývá stavební úřad dost nekompromisní a dohlíží na splnění podmínek pro změnu účelu užívání striktně podle stavebního zákona.

Daně

Dalším zádrhelem může být 21% daň, která se váže na prostory určené k podnikání. Oproti tomu za běžný byt zaplatíte pouze 15 %. Asi největším problémem může být fakt, že nemáte na nemovitost dostatek financí a chcete ke koupi využít financování úvěrem. Některé banky totiž neposkytují hypotéky na nebytové prostory. Považují takovou nemovitost jako nedostatečnou zástavu. Pochopitelně lze ručit i jinou nemovitostí. To však není ve všech případech možné nebo tento fakt kupující spolehlivě odradí.

Vyplatí se to

Pozitivní zprávou je, že i přes zádrhele a komplikace se ve většině případů taková transakce vyplatí. Připravte se ovšem na jednání se stavebním úřadem. Je nutné od něj získat stavební ohlášku či stavební povolení – v závislosti na rozsahu plánovaných změn. Příslušný úřad následně posoudí, jestli vámi chystané změny splňují požadavky na změnu účelu užívání. V okamžiku, kdy nebytové prostory splňují požadavky úřadu, stačí podat oznámení o změně užívání.

Pozor!

Už už to vypadá lákavě, ale ne všechny nemovitosti jsou pro proměnu v krásný domov ideální. Je proto třeba být obezřetní, obrnit se trpělivostí, dobře si spočítat náklady na rekonstrukci či změnu a případně své dohady konzultovat s odborníkem. I tady platí dvakrát měř a jednou řež!

Ale… v nebytovém prostoru se nesmí bydlet!

Pokud si plánujete, že budete ihned v nebytovém prostoru bydlet, pak zadržte! Podle zákona totiž není možné bydlet v prostoru, který není kolaudačním rozhodnutím určen k bydlení. Ze stejného důvodu ani není možné takový prostor k účelu bydlení pronajmout.

Co tedy musí splňovat byt?

Technických parametrů, které musí byt splňovat, je mnoho. Nejsnazší cesta, jak si ověřit, zda ve vašem konkrétním případě je tato změna možná, je zajít se informovat na stavební úřad. Tam se také dozvíte, jaké změny by musely být provedeny, aby změna užívání mohla být provedena.

Prostory, ze kterých můžete vytvořit domov

Takovými prostory mohou být například půdní prostory, původní kočárkárny, sušárny a jiné, které byly v minulosti využívány jako tzv. společné prostory. Pěkný byt lze udělat i z kanceláře.

Změna užívání

Řídí se podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (Stavební zákon). Tento zákon říká, že změna způsobu užívání je možná pouze na základě písemného souhlasu či povolení stavebního úřadu.

Co rozhoduje při určování účelu užívání prostor

Účel prostoru (budovy) je dán kolaudačním rozhodnutím, oznámením o užívání stavby či kolaudačním souhlasem. V případě, že budova kolaudaci nevyžaduje, je možné ji využívat k účelu uvedenému ve stavebním povolením.

Co může vaši snahu zkomplikovat?

Existuje několik základních věcí, které mohou vaši cestu za snem o novém domově pěkně zkomplikovat. Jedním z mnoha jsou např. malá okna, která způsobují nedostatek světla. Další je nevyhovující osvětlení v těch místnostech, kde nejsou okna vůbec. Komplikací ovšem může být i nevyhovující větrání, vibrace z okolí nebo nadměrný hluk. Buďte proto ve svém výběru nemovitosti ke koupi důslední.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+