Vodní živel v zahradě

06.06.2016 /

Voda hrála v zahradní tvorbě podstatnou roli již dávno před naším letopočtem. Vždyť nejstarší fontány, potůčky a vodotrysky se objevily již v architektuře perských a čínských zahrad. Současná podoba zahradních jezírek prošla dlouhodobým vývojem a je v zahradách pevně zakotvená. Současný trend směřuje spíše k volné přírodní výsadbě s minimálním požadavkem na údržbu.

Vždyť rybníky v přírodě, které budovali naši předci, nemají filtry, skimery a další moderní pomůcky, a přesto fungují stovky let. V zahradě si rybníčkem můžeme vytvořit vodní plochu, která může sloužit jako přírodní koupání, ale zároveň domov mnoha nových živočichů a rostlin, jimiž zahrada ožije. Někdy stačí i malé pítko pro ptáčky a hned je na zahradě živo.

Pokud se rozhodnete rozšířit zahradu o vodní prvek, je třeba si nejdříve ujasnit, jakou formu by měl mít. A to nejen s ohledem na styl a velikost domu a zahrady a její současnou výsadbu, ale i na rodinný a společenský život, a třeba i neposednost dětí, které musíme naučit s vodou žít.

Jaký zvolit styl

Klasické jezírko s geometricky přesnými liniemi se hodí do moderní zahrady a může se postavit z betonu, z prefabrikátů nebo se použije plastová nádrž. Neformální styl vyzařuje naopak přirozenou nepravidelnost. Například fóliová jezírka snadno zapadnou do venkovské zahrady. Jezírko bude mít nepravidelné okraje a díky ohybnosti fólie lze vytvořit jakýkoliv tvar a libovolnou hloubku. To je nutné, protože pokud chceme mít v jezírku rostliny, je třeba vědět, že každá roste v jiné hloubce.

Potůček nebo vodní kanál vynikne nejlépe na velké ploše, ale ani majitelé malých zahrádek, dvorku nebo terasy se nemusejí vody vzdávat. Stačí využít starý kbelík, dřez či jinou nádobu a s trochou šikovnosti vznikne zajímavá vodní scenérie.

Místo pro vodní plochu

Jezírko, ve kterém se snadno udržuje čistá voda, by mělo mít nejméně čtyři metry čtvereční vodní plochy a hloubku alespoň půl metru. Nemělo by být umístěno v těsné blízkosti velkých stromů či keřů, protože spadané listí ve vodě zahnívá. Ale vhodné není ani místo, které je celý den osluněné, protože se bude odpařovat nadměrné množství vody a budou se více tvořit řasy. Jestliže budeme mít v jezírku rybičky, musí mít v některých místech hloubku osmdesát až sto centimetrů, což je pro naše podnebí nezamrzavá hloubka, v níž ryby přežijí u dna mrazy.

Přírodní koupací jezírka

Určitě působí na zahradě velmi esteticky, a pokud se chceme vrátit ke koupání v přírodním vodním zdroji bez chloru a dalších chemikálií, stane se takové jezírko oblíbeným místem. Rostliny ve vegetačním období zčásti nahradí použití chemických přípravků k čištění vody. Velké nečistoty pak lze odstraňovat mechanicky nebo skimmery, umístěnými v jezírku, které budou vsávat z hladiny nečistoty do systému sít a filtrů.

Koupací jezírko by mělo mít část hlubinnou, v níž půjde plavat (většinou o hloubce od 140 do 200 cm), dále mělčí část s hloubkou 40–60 cm pro koupání dětí a pobřežní zónu, v níž budou vysázeny rostliny.

Může být i vybaveno čerpadlem, aby voda měla aktivní cirkulaci. Šachtu pro zabudování čerpadla umístíme do těsné blízkosti nádrže, abychom k němu měli snadný přístup. Pobřežní zónu, v níž se nacházejí rostliny, vysypeme substrátem. Spodní vrstvu tvoří jemnozrnný substrát poskytující dostatečný povrch bakteriím. Pouze vrchní, krycí vrstvu vytvoříme z hrubozrnných oblázků.

Důležité je také rozvrhnout si přístup k vodě – zda půjde například o pozvolný vstup z travnatého břehu, či na jezírko umístíme molo se schůdky a podobně.

Jezírko v nádobě

Tam, kde není místo pro velké jezero, můžeme použít třeba vyřazený dřevěný sud nebo starou plechovou vanu a v podstatě jakoukoli vodotěsnou nádobu. Dřevěnou nádrž nezapomeneme naimpregnovat přípravkem, který neškodí rybám a rostlinám. Pak nádobu vysteleme folií. Takové dílko můžeme buď zapustit do země, nebo pro ně vytvořit vhodné aranžmá například prostřednictvím dřevěného obložení, rostlin a podobně. Vzhledem k výparu bude třeba v horkých dnech vodu občas doplnit a na zimu jezírko vypustit.

Potůčky a fontánky

Jestliže máme na zahradě svah, můžeme tam umístit kaskádu a případně trochu sklonu svahu pomoci uměle vytvořenými stupni. Stačí koryto vyložit fólií a kamením a doplnit po stranách rostlinami. Voda stéká a otáčí se zpět pomocí trubek a čerpadla. Fontánku, potůček nebo kaskádu můžeme také propojit s jezírkem, což vodní plochu jako celek pěkně zakomponuje do zahrady.

Pro malé zahrady, či dokonce terasy a balkony je vhodná například valounová fontánka. Princip spočívá v nádrži s čerpadlem, která je schovaná v zemi nebo zabudovaná do estetického úkrytu. To vše je překryté vrstvou oblázků, z nichž ústí tryska. Ústředním bodem je velký provrtaný kámen. Malý prostor může zkrášlit také chrlič s čerpadlem v různých dobových i moderních provedeních.

Bahenní zahrádka

Může být přirozeným doplňkem vodních jezírek, nebo ji lze řešit jako samostatnou část zahrady s vlhkomilnými rostlinami. V případě, že je součástí přírodního jezírka vyloženého fólií, stačí nechat fólii na straně, kde chceme mít bahenní část, delší a pokračovat v budování. Vytvoříme jamky o hloubce čtyřicet centimetrů, které budou zapuštěné mírně pod okrajem jezírka, aby se půda z nich nevyplavovala do jezírka. Do výšky třiceti centimetrů je naplníme půdou, zbylých deset centimetrů zabere hladina vody. Vzdálenější část, kterou nezaplaví voda z jezírka, oddělíme například hrází kamenů a fólii proděravíme kvůli odvodu přebytečné vody. Každá část se hodí pro jiné rostliny. Jestliže máme bahenní zahrádku samostatnou, měla by být na nejnižším bodě zahrady, aby se při srážkách samovolně plnila vodou.

Rostliny k osázení břehů

K zakrytí okrajů jezírka se hodí například plazivá vrbina penízková, ďáblík bahenní se srdčitými listy a bílými květy, nebo vachta trojlistá s plazivým oddenkem a bíločervenými hroznovými květy, které vykvétají v červnu a červenci.

Do mělké bažiny se hodí blatouch bahenní, který svými žlutými květy rozzáří jezírko již v dubnu, nebo růžově kvetoucí šmel okoličnatý, který kvete celé léto.

Pro hlubokou vodu se hodí určitě lekníny. Je jich mnoho druhů, takže si lze vybrat podle hloubky vody od osmi centimetrů do nádrže s více než metrovou hloubkou.

Na březích pak můžeme vysadit pomněnku, kosatce nebo vhodnou trávu či orobinec.

Každopádně na začátku nekupujte rostlin příliš mnoho, některé se rychle rozrůstají, a proto je třeba časem usměrňovat jejich růst.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+