Extrémní nízké sazby. Co přinese budoucnost?

20.09.2016 /

Asi nikomu neušlo, že hypoteční sazby za poslední rok sáhly snad až na úplné dno. Letos už dosáhly absolutních minimálních čísel. Tento stav ovšem nemůže být trvalý. S čím byste měli počítat do budoucna? Zeptali jsme se odborníků.

Budoucnost očima odborníků

Co se stane, je zatím poměrně ve hvězdách, přesto lze dopředu počítat s několika variantami. Asi nejoptimističtějším scénářem by bylo, kdyby došlo pouze k mírnému nárůstu hypotečních sazeb. Mohl by se podle odborníků pohybovat do dvou a půl procenta. Naopak nejhorší variantou by bylo zvýšení na pětiprocentní hranici, kterou už jsme v našich českých luzích a hájích zažili. Tam by se totiž mohl pohybovat průměr, což znamená, že by některé sazby byly i vyšší. Úroková sazba pochopitelně citelným způsobem ovlivňuje výši měsíční splátky. Hovoříme řádově o tisícikoruně měsíčně na jedno procento při pětileté fixaci a úvěru na 25 let. (Jde pouze o odhad, přesná částka závisí na mnoha faktorech.) Pokud by došlo k navýšení ze současné hranice, znamenalo by to tedy pro majitele hypotečních úvěrů zdražení o desítky tisíc korun ročně.

Kde má banka jistoty?

Problémem, který banky řeší, vzhledem k dostupnosti hypoték, jsou rizika nesplácení úvěru. Na ta banky pochopitelně myslí až na prvním místě a zajišťují je v několika úrovních. Úplně prvním prověřením je tzv. Bonita klienta – neboli schopnost klienta splácet úvěr, a to z dlouhodobého hlediska. Další pojistkou je něco jako interní pojištění, které na venek představuje jistou rizikovou přirážku. Posuzování klienta je čistě individuání záležitost a banky k němu mají své interní metodiky a vzorce. Faktorů, které mohou zhatit váš záměr získat úvěr, je opravdu nesčetně mnoho. V praxi se tak snadno stane, že co jedna banka neschválí, jiná schválí. Tenhle pohled na věc navíc ovlivňuje i konkrétní budoucí scénář vývoje sazeb na trhu, kterým se banka v rámci svých prognóz řídí. Problematika je natolik složitá, že doporučujeme přizvat si pro vyjednávání zkušeného odborníka. Tím může být nejen finanční a hypoteční analytik, ale také dobrý makléř. Ten by měl mít prokazatelné znalolsti i přehled o nabídce jednotlivých bank a aktuálním přístupu konkrétní banky k problematice poskytování úvěrů.

Štěstí přeje připraveným

Ano, tohle platí i pro úvěrování. Pokud chcete mít jistotu, že všechno zvládnete, a nechcete se měsíc co měsíc nervovat, jak to s úrokovou sazbou bude a zda na měsíční splátku máte, můžete se připravit na nejhorší. Znamená to, že si vezmete cca průměrnou hypoteční sazbu za poslední dekádu…. A peníze, které jsou navíc nad rámec vaší současné splátky si odložíte (jak se říká) pro strýčka příhodu. Pro jistotu počítejte s pětiprocentní úrokovou sazbou. Tahle rezerva by měla stačit na to, aby vám vypomohla v případě nečekaných událostí. Pokud takové nepřijdou, můžete po skončení fixace úvěr umořit nebo si peníze nechat na později a dotovat si z nich splátku, pokud v období refixace dojde k jejímu navýšení. Kam finance ukládat, to už je na vás. Odborníci zmiňují např. stavební spoření. Pozor však na nová pravidla, která panují okolo poskytování státní podpory apod.

Rezerva je základ

Jak bylo řečeno, rezerva je základ. To by si měli uvědomovat všichni klienti, nejen ti, co se o úvěr aktuálně snaží, ale i ti, co jej již splácí. Snížení splátky je příjemná věc, ale je třeba myslet na budoucnost, zvlášť, když jste se splácením ani ne v polovině. Stejně tak je velkým rizikem pořídit si úvěr, který i při rekordně nízké sazbě úroků zvládáte sotva splácet. Horší časy určitě nastanou a bez rezervy to rozhodně nepůjde. Natož když přijdete nečekaně o zaměstnání apod.

Letošní rok opět zlomí rekordy

Už teď je jasné, že letošní rok bude opět prolamovat rekordy.

Od začátku roku do dubna bylo sjednáno 32 111 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 62,2 miliardy korun. Oproti loňskému roku objem sjednaných hypoték vzrostl o 14 procent.

Rostoucí trend vykazují i stavební spořitelny, a to i navzdory březnovému výpadku produkce ČMSS.

Celkový objem úvěrů ze stavebního spoření činí 14,9 mld. Kč, tedy o 12,9 % více než loni.

Banky a stavební spořitelny za uplynulé 4 měsíce rozpůjčovaly na bydlení přes 77 miliard korun.

Stavební spořitelny jen v květnu sjednaly úvěry za 4,73 miliard korun. To je o 19,6 % více než v loňském roce a asi o 60 % více než v předchozím měsíci.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+