Jak zabezpečit byt nebo dům

20.06.2016 /

Jedem do Afriky, jedeme do Zimbabwe, zpívá populární česká skupina v jedné písničce. A člověk přitom cítí vůni moře a dusot divokých zvířat. K tomu venku svítí sluníčko, teploty se šplhají nad dvacet stupňů a najednou je rozhodnuto: Už abychom byli na chatě. Nebo na dovolené – někde, kde zmizí starosti všedních dnů.

Ale aby se tak stalo a hlavně nepřibyly starosti nové, je třeba si stále opakovat zásady bezpečnosti, abychom se my sami, naše auto či náš byt nestali cílem lupičů a zlodějů.

Letní čas na venkově tráví mnoho maminek s malými dětmi i seniorů, či lidí, kteří nemají pevnou pracovní dobu nebo mohou využít stále častěji preferovaný styl práce formou home office. Proč být v rozpáleném městě, když u stolu na zahradě je tak krásně?

Pokud hodláte trávit na venkově více než čtrnáct dnů, je třeba zamyslet se nad zabezpečením svého bytu. Vždyť podle policejních statistik trvá průměrně zdatnému zloději překonání běžného zámku zhruba jednu minutu. Takže než zamknete městský byt a vydáte se na několik měsíců na svou chatu či chalupu, doporučujeme dodržet několik pravidel.

Zloději jsou stále vynalézavější a dokážou si poradit s různými typy zámků a bezpečnostních zařízení. Nejčastěji vypáčí hlavní zámek rychle a tiše, aby nevzbudili zájem sousedů a okolí. Možná si řeknete: U nás nemají co ukrást. Ale jen pocit, že se vám ve vašem domově procházeli cizí lidé a prohrabávali vaše osobní věci, není určitě příjemný.

Bezpečný domov

Prvním a důležitým krokem jsou bezpečnostní vchodové dveře, které zlodějům minimálně zkomplikují práci. A pokud si budou moci vybrat mezi vašimi dveřmi s vícebodovým zamykáním a ocelovým plátem ve dveřích a běžnými „papundeklovými“ dveřmi u sousedů, již předem je jasné, čemu dají přednost. Bezpečnostní dveře se od klasických liší právě svou kovovou konstrukcí, celoplošným krytím z plechu, ocelovou kostrou, rozvorovým mechanismem a především způsobem uzamykání. Trochu náročnější je zajistit bezpečnost v rodinném domě, protože mimo hlavního vstupu je třeba zabezpečit i další dveře – vstupy přes balkón, terasu, sklep či garáž, ale určitě se to vyplatí.

K nejslabším místům v bytě a domě patří okna. Ve vyšších podlažích je to jednodušší, ale pokud bydlíme v přízemí, můžeme zabezpečit okna bezpečnostními foliemi, speciálními skly, namontovat na okna zevnitř uzamykatelné kliky. Dnes již existují i bezpečnostní skla, která v reakci na chvění spustí signalizační zařízení. Jednoduché je také použití bezpečnostní folie – prorazit ji je stejně náročné jako přeříznout mříž. Pokud se navíc kombinuje s folií protisluneční nebo tepelně-izolační, bude nám plnit i další funkce. Vhodné jsou také mříže či venkovní rolety, které mimo jiné mohou plnit funkci žaluzií. Kvalitní okna mají také uzamykací mechanismus a celoobvodové kování, díky němuž nejde okno vymáčknout. Bezpečnostní kování je možné bez větších problémů instalovat do všech typů okenních rámů z jakéhokoli materiálu.

Tyto mechanické prvky mohou být doplněny elektronickou ochranou, která upozorní, že se do objektu někdo snaží vniknout. Lze využít kamerové systémy, které si sami zapojíte a budete svůj byt sledovat na tabletu z lehátka na chalupě.

Ale také třeba jen dveřní systém, který na první pohled vypadá jako moderní bezpečnostní řetízek, a přitom poskytuje trojí ochranu před nežádoucím vniknutím. Díky masivnímu bezpečnostnímu kabelu se nedají dveře úplně otevřít. Přitom se spustí hlasitý alarm a navíc ještě alarm tichý, který informuje prostřednictvím SMS vlastníka objektu. Různé složitější elektronické alarmy mohou být napojené na pult centrální ochrany a mimo to vydávat pronikavý zvuk, který odradí zloděje od dalších pokusů.

Nejnovějšími trendy jsou potom biometrické přístupové systémy, kdy klasický klíč nahrazuje obyčejný lidský prst. Biometrické zámky jsou nejen bezpečné, ale i praktické. Odpadají problémy se zabouchnutím či ztracenými nebo ukradenými klíči.

Ať zabezpečíte byt jakkoli, stejně dodržte ještě další pravidla:

  • Požádejte souseda nebo přátele, aby vám vybírali poštovní schránku. Zloděje může přilákat korespondence v nacpané schránce.
  • V bytě máte zřejmě květiny, a pokud jste požádali někoho, aby vám je chodil zalévat, je dobré, aby dotyčný vždy na tu chvíli otevřel okno – zloděj, který si bude typovat vhodný byt, si nebude nikdy jistý, zda jste či nejste doma.
  • Snažte se, aby vaše klíče neobsahovaly vaši adresu a nic, podle čeho by zloděj v případě, že klíče ztratíte nebo vám je ukradnou, našel, kde bydlíte.
  • Pokud máte dům, nechte si ke vchodu namontovat pohybové čidlo, které rozsvítí světlo pokaždé, když někdo projde kolem.
  • Není od věci si také pořídit časový spínač a zapojit jej na lampu v obýváku nebo v některé jiné místnosti. Můžete jej naprogramovat, aby večer hodinku či dvě zapnul světlo – v dnešní době úsporných žárovek to bude jistě menší ztráta, než poškozené dveře či rozbitá okna.

Na prázdninových cestách

Jezdíme po památkových objektech, šplháme se na rozhledny, díváme se do kraje, podnikáme adrenalinové výstupy, účastníme se letních divadel, festivalů a koncertů. Většinou se necháme unést krásou místa a zážitkem a zapomínáme sledovat, zda nám někdo právě nekrade z batohu na zádech peněženku či doklady.

Kapsáři se dnes ničím jiným neživí, než kradením našich věcí. Jsou nenápadní a svoje řemeslo ovládají více než dobře. Proto je třeba dodržovat zvláště tam, kde se shromažďuje více lidí, tyto zásady:

  • Nenosit mobily, peněženky a drahé věci v postranních kapsách v batohu či v bundě, ale spíš v kabelce, kterou máme před sebou a na zip, nebo v přední kapse či ledvince.
  • Veškeré tašky, batohy, kabelky je třeba mít vždy na očích, nejlépe před sebou.
  • V restauraci si neodkládat bundy s doklady či mobilem a kabelky za sebe na opěradlo židle – je to velmi snadný cíl. Stačí sednout si ke stolu za vašimi zády.
  • Vypínejte si zvonění na telefonu, kdykoliv ho někde necháváte, například v šatních skříňkách plováren či v přihrádce automobilu. Zvonění najisto přiláká i náhodného zloděje.
  • Pokud jedete autem a parkujete na velkém parkovišti, dávejte vždy všechny věci předem do kufru a ten na parkovišti již neotevírejte. Jinak poskytnete zloději kompletní přehled, co vše si u vás v autě může vybrat.
  • Auto zamkněte při odchodu klíčem, ne dálkovým ovládáním – jsou metody, jak tento signál zachytit a auto odemknout na dálku mobilním telefonem. Problémem pak je vůbec dokázat, že jste auto zamčené měli.

Tak hezké a bezpečné léto!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+