Jak na investici do rekreačního objektu

28.06.2016 /

Vzhledem k aktuální situaci ve světě se stávají čím dál žádanějšími tuzemské dovolené. Pronájem chaty nebo chalupy v některém z oblíbených míst v Čechách a na Moravě tak může být pro mnoho lidí ideální dovolenou. Tento fakt představuje zvýšení potenciálu investice do rekreačního objektu. Co byste měli vědět, než se do takové investice pustíte?

Stejná pravidla

Investice do druhého bydlení musí být předem pečlivě promyšlená. Na hledání vhodného objektu si dejte klidně i půl roku. Nespěchat se totiž vyplatí. U rekreačních objektů platí v podstatě stejná pravidla jako u investičních bytů. Na prvním místě je dobrá volba lokality. Následujícím kritériem je samozřejmě technický stav nemovitosti.

U starších nemovitostí prověřte technický stav

Zejména pokud bude vyhledávanou nemovitostí starší chalupa, je potřeba důkladně prověřit její technický stav. Toto posouzení byste měli svěřit nezávislému stavebnímu odborníkovi. V případě nutných oprav je potřeba vzít v úvahu všechny náklady spojené s úpravou nemovitosti.

Vedlejší náklady: S čím ještě počítat?

Samotná koupě takové nemovitosti nepředstavuje jediný výdaj, který na vás bude čekat. Co ještě zaplatíte?

  • Opravy zchátralých částí objektu, renovace budovy i pozemku, modernizace (oplocení, venkovní posezení s grilem…)
  • Roční poplatky za služby (elektřinu, vodu, topení)
  • Náklady na dopravu

Co vás ještě může při koupi nemile překvapit

Právní břemena – prodávající v žádném případě nesmí zatajovat právní břemena, která jsou s koupí nemovitosti spojena. Vždy je lepší obrátit se na realitní kancelář, která je jistou zárukou, že transakce proběhne v pořádku. Hovoříme samozřejmě o prověřené realitní kanceláři s dobrou reputací. Trvejte na tom, aby údaj o nepřítomnosti právních břemen byl zanesen do kupní smlouvy. Aktuálního vlastníka objektu i pozemku naleznete zdarma v elektronickém katastru nemovitostí na internetu. Po oficiálním zápisu se v něm objeví vaše jméno.

Do smlouvy nechte také zanést, do jakého termínu je prodávající či zprostředkovatel povinen zanést návrh o povolení vkladu na katastr nemovitostí – ten danou nemovitost „zaplombuje“, což všem stranám dává na srozuměnou, že se s nemovitostí něco děje, a není již možné s ní svévolně nakládat např. pokusit se ji prodat dalším osobám apod.

Rezervační smlouva. Pokud se vám nemovitost líbí, vždy sepište rezervační smlouvu.

Správa nemovitosti

Je jasné, že investice do rekreačního objektu může být mnohdy výhodnější, než pronájem bytové jednotky v centru většího města. Je třeba si ale uvědomit, že pronájem rekreačních nemovitostí je většinou krátkodobý a obnáší také celou řadu starostí. Pokud nebydlíte v těsné blízkosti, je potřeba zvážit, jestli správu nemovitosti svěříte někomu jinému. Nabízí se i uzavření zprostředkovatelské smlouvy s agenturou či místní realitní kanceláří, která tyto služby nabízí.

Když chcete koupit výhodněji

Pokud máte jako investor přesnou představu o typu nemovitosti a chcete koupit ještě výhodněji, počkejte si na konec sezóny. Na podzim budou ceny rozhodně nižší než na jaře.

Co je třeba zvážit ze stavebního hlediska:

  • Reálný stav objektu
  • Vedlejší náklady – financování nutných oprav
  • Náklady na úpravu pozemku
  • a modernizaci venkovního zařízení
  • Energetickou spotřebu objektu
  • a roční poplatky za energie
  • Daň z nemovitosti

Jak v praxi prozkoumat lokalitu před prodejem

Podstatný vliv na hodnotu objektu druhého bydlení má jeho umístění a kvalita okolního prostředí. Zejména druhý faktor se může časem významně změnit, je proto vhodné věnovat pozornost územnímu plánu obce i kraje. Hodnota rekreačního objektu totiž může výrazně klesnout, pokud v jeho blízkosti „znenadání“ vznikne rušná komunikace nebo výrobní závod. Podmínkou plnohodnotného využívání chaty či chalupy je také volný přístup k objektu, tedy přístupová cesta, která může být na cizím pozemku.

Myslete na to, že…

V pronájmu rekreačních nemovitostí je velká konkurence, proto je potřeba věnovat čas i energii nejen samotnému výběru objektu, ale také pozdější péči o investici.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+