Kupujeme novostavbu, co byste měli vědět?

20.06.2016 /

Obliba novostaveb u Čechů každým rokem roste. Ocitli jsme se dokonce v situaci, kdy je poptávka vyšší než nabídka, což hraje do karet developerům. I přes tento nedostatek se někdy vyplatí nový byt odmítnout nebo alespoň více prověřit. I na novostavbách se toho dá dost zkazit.

Pokud už nemáte za sebou minimálně jednu koupi novostavby, vždy existuje řada rizik, na která prvoplánově nepřijdete a nadělají vám v budoucnu přinejmenším mnoho starostí. Jaké nástrahy na vás mohou číhat hned na začátku a jak je rozpoznat?

Banka jako záruka projektu

Rozhodli jste se, že si pořídíte novostavbu, ale vůbec netušíte, jak si na trhu vybrat, abyste někomu nenaletěli? Pokud nevsadíte na věhlas developera a doporučující reference, může být první zárukou, že se developerský projekt dokončí a vaše nemalé finance budou v bezpečí, financující banka. Přesto však ani tenhle fakt neslibuje, že vás potká férové jednání. Je nutné si pohlídat mnohem víc.

Poté, co zjistíte, jak vybraný developer financuje svůj projekt, je čas na další otázky. Tou další důležitou na řadě může být:, kde developer bere na stavbu peníze. Od toho se odvíjí záruky, které máte, když se přestane náhodou firmě dařit. Pokud projekt financuje developer z vlastních zdrojů, může se stát, že přijdete o všechno. Tady se vyplatí jít do závazku s velkou a známou firmou. V případě, že stavbu financuje banka, dokončení projektu si stoprocentně pohlídá. Na to vemte jed.

Další variantou je, že developer chce ke stavbě využít vaše prostředky. V takovém případě je obezřetnost na místě. Vedle financování byste se měli zajímat i o pozemky pod vznikající budovou a v jejím okolí, stejně jako o technický stav a právní status konkrétní vybrané jednotky. Zjistěte si, jaké příslušenství k jednotce patří, stejně jako jaké poplatky vás do budoucna čekají. Otázkou na místě je i společenství vlastníků nebo správce nemovitosti. Vaše první „kroky”, v tomto případě jen pomyslné, by měly směřovat na diskusní fóra, kde se hovoří nejen o developerovi, ale i o konkrétním projektu. Zajímavé skupiny vznikají i na sociálních sítích, kde se sdružují lidé s řešením podobných problémů či sousedé z dané lokality. Tam všude se dá zjistit, na co narazili a s čím se potýkají důvěřiví kupující před vámi, a budete připraveni prověřit, zda by vás nečekaly tytéž problémy.

Ptejte se i vícekrát

Možná vám to přijde zbytečné, ale praxe ukazuje, že developerů je třeba se ptát i vícekrát, než získáte vyčerpávající odpověď. Jednou z takových otázek je, jak to bude, až se stavba dokončí. Status rozestavěného developerského projektu se totiž na cestě k hotové novostavbě mění. Příkladem jsou pozemky. Je důležité vědět, které k nemovitosti patří, které si ponechá developer a které nakonec přejdou do vlastnictví případného společenství vlastníků. To se dá vyčíst z tzv. majetkového elaborátu, který si smíte vyžádat. Často opomíjené bývají přístupové cesty. Tohle si hlídají opět financující banky, ale spolehnout se na to stoprocentně nedá. Odborníci radí, že za bezpečnou je považována přístupová cesta ve vlastnictví města nebo společenství vlastníků. Ostatní varianty jsou problémové. Z uvedeného elaborátu není možné zjistit, co bude s okolními pozemky. Určitě pátrejte po okolní výstavbě, abyste nebyli nepříjemně překvapeni, že místo výhledu do zeleně budete koukat sousedům do oken. Toto lze zjistit v územním plánu nebo na místním úřadě.

Sežeňte si právníka i technika

K prověření nemovitosti potažmo developera je dobré sehnat si i právníka a technický dozor. Zatímco právník je jistou zárukou prověření právních vad nemovitosti a nebo také jistou kontrolou správnosti smluvní dokumentace či úschovy vašich finančních prostředků, inspektoři zase dokážou zajistit kontrolu v různých fázích výstavby až po vaši přejímku. Nezapomeňte věnovat speciální pozornost záruce, podmínkám a pravidlům pro budoucí reklamace.

Tohle si smíte vyžádat

  • Majetkoprávní elaborát
  • Katalogový list
  • Mapy jednotlivých pater (byty, garáže, komory)
  • Standardy bytu/domu, ceník nadstandardů
  • Náhled prohlášení vlastníka
  • a termín vkladu do katastru
  • Návrh smluvní dokumentace
  • Splátkový kalendář
  • Budoucí plán výstavby
  • Harmonogram klientských změn

Co prodraží vaše bydlení

Inzerovaná cena je věc jedna, ale realita se může prodražit. U novostaveb vám nejčastěji hrozí, že k bytu bude patřit příslušenství, služby nebo pozemky, které vám budou zvyšovat běžné měsíční poplatky. Dopředu se také ujistěte, čím se bude v domě topit a co jsou zač nasmlouvaní poskytovatelé služeb. Poslední položkou, která vám navýší rozpočet, je nadstandard, a to jak ten jednorázový, tak ten, co patří k domu jako 24hodinová recepce, ostraha, kamerový systém apod.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+