Praha 8: Bydlení blízko centra

08.09.2016 /

Území městské části Praha 8 zahrnuje dnes devět katastrálních území. To, co sem obyvatele láká nejvíce, je její naprosto bezchybná dopravní obslužnost. Do centra města se dostanete za pár minut. Najdete zde jak klidná zákoutí, tak rušná centra plná obchodů. V této lokalitě najdete nejednu část, která se pyšní krásným výhledem na celé město.

Svou rozmanitostí Praha 8 jistě uspokojí všechny věkové skupiny obyvatel s nejrůznějšími nároky na bydlení. Zbývá tak pouze otázka, co v rámci bydlení preferujete. Starou zástavbu s velkometrážními byty, nebo novostavbu v některém z nových bytových projektů?

Tvář Prahy 8 se zejména v posledních letech výrazně změnila. A tento proces rozhodně není u konce. Kromě nových developerských projektů došlo k obnově parků a dokonce svou novou tvář dostaly i celé čtvrti. Zastupitelé se postarali o větší množství odpočinkových ploch, zlepšení infrastruktury a angažují se v mnoha zajímavých projektech, které všechny otevřeně vystavuje na webových stránkách. Ke svému cíli se pomalu blíží i revitalizace sídliště Bohnice.

Bohnice se změní

Tak předně Městská část Praha 8 významně pokročila v přípravě komplexní revitalizace náměstí a sousední travnaté plochy u OC a KD Krakov. Konečně byl vybrán vítěz veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace pro revitalizaci parku a náměstí Krakov. Tím je ateliér Rusina Frei ve spolupráci se zahradními architekty Partero. Jejich vítězný návrh chce proměnit centrální náměstní Sídliště Bohnice v jeden volně plynoucí a parkově upravený veřejný prostor, který bude jakousi vstupní branou do rekreační trasy, která povede až k Ďáblické hvězdárně.

A na co se obyvatelé mohou těšit? Zpevněné a zelené plochy od sebe nebudou tak striktně odděleny jako v současné době, ale budou se navzájem více doplňovat. Celé území se stane volně průchozí pro pěší, jelikož se odbourají veškeré bariéry. Udržitelnost celého prostranství bude podpořena použitím vhodné místní vegetace a šetrným zasakováním dešťové vody, která díky tomu zůstane v území. Návrh doplňuje do parku i víceúčelový přízemní altán s občerstvením a veřejnou toaletou.

Revitalizovat se bude postupně

Revitalizace bude rozdělena na 2 etapy. Dokončení projektové přípravy a získání všech potřebných povolení by se mělo uskutečnit do konce letošního roku. V příštím roce je v plánu výběr dodavatele stavby a do konce roku dokončení první etapy. Druhá etapa by měla být hotová na podzim 2018. „Podařilo se nám významně pokročit v přípravě revitalizace centrálního prostranství Sídliště Bohnice. Tato připravovaná proměna zdejšího významného veřejného prostoru ovlivní podobu lokality na mnoho budoucích let. Snažili jsme se proto, aby podoba revitalizace v co největší možné míře vycházela z přání a potřeb místních občanů,“ řekl starosta Prahy 8, Roman Petrus.

Praha 8 patří mezi oblíbené lokality jak z hlediska bydlení, tak podnikání. Jižní část se bezprostředně dotýká centra města, severní hranice v podobě Dolních Chaber a Březiněvsi jsou městské části, které nabízejí klidné prostředí s příchutí venkova. Každý si tak vybere, co mu vyhovuje nejlépe.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+