Brno-Královo Pole: Stále dobrá adresa

17.09.2016 /

Mnohokráte jste se nás ptali, která z lokalit je v Brně ta nejprestižnější. Jednoznačně to říci nelze, ale Královo Pole určitě patří k těm nejžádanějším a nejlukrativnějším v moravské metropoli. Cena zdejších nemovitostí tomu samozřejmě odpovídá, ale investice vám zhodnotí.

Královo Pole sousedí s městskými částmi Brno-Komín, Brno-Medlánky, Brno-střed, Brno-Řečkovice a Mokrá Hora. Díky hlavním tepnám, které zde vedou přímo do srdce metropole jako Palackého třída, ulice Purkyňova, Skácelova a Husitská, je spojení perfektní. Výrazných proměn se v posledních letech dočkala řada oddechových zón, což místní obyvatelé zvyklí na městský ruch, rozhodně kvitují s povděkem. S ohledem na snahu městské části zajistit příjemné prostředí svým obyvatelům se stalo Královo Pole velmi lákavým zejména pro mladé rodiny s dětmi, které krom dobré infrastruktury hledají i klid a zeleň, snadné spojení do centra a zároveň i trochu soukromí, které se v dnešní době „cení zlatem“.

Brněnský „Sherwood“ se změní na moderní čtvrť

Změn se dočkají i nevyužité oblasti, které dosud chátrají. Takovou je i rozsáhlá plocha bývalých Jaselských kasáren ve Štefánikově ulici, která dlouhé roky pustne. Kvůli koncentraci bezdomovců se místu dokonce přezdívá brněnský Sherwood. Blýská se na dobré časy, neboť zde v budoucnu vyrostou bytové bloky pro stovky lidí. Do dvou let by měla rozsáhlá zástavba začít vyrůstat. Ta zpustlou plochu změní v novou brněnskou čtvrť se stovkami bytů. Díky třem novým prostupným bytovým blokům bude možné přejít i do vedlejší Staňkovy ulice. Věříme, že se vše podaří a místní tuto změnu stejně jako další, které v posledních letech zvelebily některé čtvrti, ocení.

Víte, že…

Dovolte ještě jeden návrat do minulosti. Víte, že v roce 1905 bylo Královo Pole (od roku 1844 městys) povýšeno na město? Zároveň bylo největší a nejrozvinutější ze všech obcí spojených v roce 1919 s Brnem a jako jediné také přijalo regulační plán další výstavby města. V následujících letech se postupně zaplňoval prostor mezi jednotlivými novými částmi Brna a ve 2. polovině 20. let byla vybudována moderní čtvrť podél dnešního Slovanského náměstí až po ulici Purkyňovu. Naproti tomu ve východní části se koupila kolonie provizorních dělnických domků v Divišově čtvrti. I přes necitlivé architektonické zásahy a šetrnou dopravní politiku v letech 1948–1989 si Královo Pole zachovalo osobitý charakter, a proto stále patří ke svébytným a zajímavým částem města Brna.

Nejstarší osídlení v prostoru dnešního Králova Pole je archeologickými nálezy doloženo již v mladší době kamenné. Lidé zde sídlili také v době bronzové, železné a později i hradištní, tedy v období Velké Moravy. První písemná zmínka o Králově Poli pochází z roku 1244.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+