Začínáte stavět dům právě teď na podzim? Pozor na pár drobností!

13.10.2016 /

Konečně jste sehnali pozemek, máte připojené inženýrské sítě, vybavené stavební povolení i projekt domu a rozhodli jste se, že začnete stavbu hned. Souhlasíme, ale má to i svá pravidla, která se nevyplatí porušovat.

1. Něco málo k základům

K čemu jsou základy? Je to jednoduché, jejich funkcí je přenést hmotnost domu na podloží. Jejich správné položení je tedy nesmírně důležité a zásadní. Všechno samozřejmě závisí na dobrém podloží. Někdy proto stačí základové pásy jindy je třeba kvalitní základová deska. Při realizaci základové konstrukce rozhodně nezapomínejte na uložení technických sítí a důležitá je i správná hydroizolace.

2. Hrubá stavba

Pak nastane další fáze. Základy musí pořádně vyschnout. Když je to tak, může se začít stavět. Hrubá stavba představuje obvodové a vnitřní nosné stěny, všechny stropy, nenosné příčky a případné lodžie a balkony. Určitě se vyhněte problematickým řešením. Materiál vhodný pro obvodové zdivo doporučují odborníci nekombinovat, a proto zvolte svislé i vodorovné stavební konstrukce z jednoho stavebního systému. V nabídce jsou ucelené řady stavebních doplňků, seženete např. i překlady, rohové cihly apod.

3. Před zimou ještě stihněte střechu

Kromě základů je důležité stihnout před zimním obdobím realizovat i stavbu střechy, a to včetně nosné střešní konstrukce s položenou krytinou a prostupem komína. Je potřeba ochránit zdivo před nepříznivým počasím, mrazem, sněhem i deštěm. Před řešením pokrytí střešní krytinou zkontrolujte izolace a osazení fólie. Kvalitní fólie je zásadní stejně jako správný postup její pokládky.

4. Okna a dveře

I lajka napadne, že okna a vchodové dveře jsou hlavní ochranou domu proti nezvaným hostům. Mají svůj význam ovšem i pro temperování interiéru. Tím myslíme vyhřátí a udržování stálé teploty. Díky tomu lze také prodloužit provádění vnitřních stavebních prací.

5. Vymrzání stavby

To je všechno, do čeho byste se před zimou měli pouštět. Je normální, že se v tomto období práce na stavbách obvykle zastaví, a to zejména když teploty spadnou pod nulu. Proč? S klesající teplotou se zpomalují chemické reakce v materiálech nebo mohou dokonce zcela ustat. Hrozí navíc i vznik trhlin (u některých materiálů). Existují materiály, které umožňují zdění až do teploty -5 stupňů Celsia. Přesto je určitě lepší nechat dům přes zimu tzv. vymrznout. Mimo to pořádně vyschne a dotvarují se použité materiály. Konstrukce dobře sedne a po zimním odpočinku se můžete opět pustit směle do práce.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+