Home Hunters: Je nejvyšší čas prodávat?

18.10.2016 /

Po hospodářské krizi a následující stagnaci se realitní trh v Česku konečně rozhýbal. Možná ale až moc rychle – v některých částech Brna stouply prodejní ceny i o desítky procent. Díky levným půjčkám stále více lidí hledá byty ke koupi, kterých je nedostatek. Experti z HOME Hunters tvrdí – teď je nejlepší čas prodávat.

Všude kolem se mluví o tom, jak mají všichni byty kupovat. Vy tvrdíte opak – prý je čas prodávat. Ano, banky a jejich reklamy Vám budou tvrdit, že je nejlepší doba půjčit si a nakupovat. Dívají se ale na své vlastní zájmy, nikoliv na ty naše. Úrokové sazby v reklamě 2 % působí na lidi jako magnet – přece dostaneme miliony na koupi bytu téměř zdarma. Ale co se stane, až sazby za pět let výrazně vzrostou?

Proto všichni kupují hlava nehlava. S úvěrem i bez úvěru, bez ohledu na výhodnost koupě. Jsme následně svědky úplně nesmyslných nákupů, kde třeba mladý člověk s dobrým příjmem, koupí pod vlivem mediální masáže předražený panelákový byt za přemrštěnou cenu s návratností „investice“ padesát let. A celý trh se tak pokřivuje.

Jaký je další z důvodů prudkého růstu cen? Developeři po krizi omezili své investice a takhle náhlý zvrat na trhu nemovitostí nikdo nečekal. Co se postavilo, v posledním roce se okamžitě vyprodalo. Zatímco se ceny novostaveb ještě nedávno pohybovaly na 45 tisíc Kč za metr čtvereční, dnes vidíte nabídky s cenou 60 nebo i 70 tisíc za metr. Přesto jsou okamžitě vyprodány – bez ohledu na kvalitu provedení bytu nebo návratnost investice.

Co se tedy aktuálně děje na brněnském trhu nemovitostí? Sledujeme masivní přebytek poptávky nad nabídkou. Jeden velmi chytrý člověk v době prudkého nárůstu investic do zlata řekl: „Když už zlato nakupuje i Váš kadeřník, víte, že je čas jej prodávat.“ Jinými slovy, zlato v té chvíli má už opravdu každý – a za chvíli jej nebude mít ani kdo další kupovat. Nemilá předzvěst možného pádu hodnoty.

Hypotéky jsou dnes přístupné každému – i lidem, kteří na ně donedávna nedosáhli. Kupuje každý, často i bez rozmyslu. Rychle si pak vzpomenete na výrok s kadeřníkem. Byty bychom měli kupovat, pouze pokud si to dobře spočítáme. Není to věc pro každého, jako se nám snaží namluvit v médiích.

Co je důsledkem těchto změn? Ceny raketově vzrostly a jsou nejvyšší v historii České republiky. V několika lokalitách byl nárůst cen přímo v desítkách procent. Třeba takové Bohunice nebo Lískovec. Ještě před dvěma lety zpět se tady byty typu 3+1 v horším stavu prodávaly cca za 2,1 mil Kč. Dnešní přepálená poptávka ale raketově vynesla ceny bytů i v těchto lokalitách nahoru a vídáme tak rozbité 3+1ky za ceny atakující hranice 3 milionů korun. To je nárůst o 40 % z původní ceny! Zatím, co nás noviny informují o růstech ve výši 5-7 %, je realita někde jinde. Každý rozumný člověk je tedy ve střehu. Je na čase se zeptat – opravdu mám teď nakupovat? Nebude lepší ze stávající situace vytěžit a nemovitost prodat?

A bude? Situace se může kdykoliv změnit– ČNB se chystá omezit dostupnost některých hypoték. Dostaví se velké množství novostaveb. Změní se plátce daně z nabytí věcí nemovitých a prodávající to nezohlední v ceně. Případně českou ekonomiku ovlivní situace v zahraničí – problémy eura, Evropské unie anebo v zámoří. Případné sankce ohrožující obchod nebo válka v okolí. Zvrtnout se to může kdykoliv. Případně všichni Vaši kadeřníci už budou mít zainvestováno. Nebude mít kdo kupovat další byty.

Chytrý člověk si ale velmi dobře všímá situace, a když vidí, že tady něco nesedí, včas jedná. Jen mrtvé ryby plavou s proudem. Proto my říkáme, že je čas prodávat. Kdy jindy, když ne v době, kdy nakupuje i ten, kdo na to vlastně nemá?

HOME Hunters

Společnost se zaměřuje na práci s poptávkou – dokáže tedy byty prodat, ještě než se dostanou do inzerce. Klienti se zapíšou přes web stránky a dostane je na starosti osobní HOME Hunter, který s nimi projde jejich požadavky. Následně začne „lov“ nemovitosti. Klienti dostanou nejširší možný výběr – ne jenom byty majitelů, kteří se společnosti ozvali se svým bytem, ale i od všech realitních kanceláří v Brně. Klient si tedy vybírá z kompletní nabídky trhu a má jistotu, že dělá kvalifikované rozhodnutí. Vysoce kvalitní právní a technické poradenství během celého procesu až po konečné předání bytu je u této služby samozřejmostí.

HOME Hunters, s.r.o.
Rašínova 4, 602 00 Brno
tel.: +420 608 150 100

kovac@homehunters.cz
www.homehunters.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+