AKTUÁLNÍ TÉMA NA REALITNÍM TRHU. Daň z nabytí nemovitých věcí

27.10.2016 /

Daň z nabytí nemovitých věcí platí od 1. listopadu 2016 kupující. Ve Sbírce zákonů vyšel zákon č. 254/2016 Sb., kterým se mění zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí. Nejvýraznější změnou je jednoznačné vymezení osoby kupujícího jako poplatníka daně z nabytí nemovitých věcí a odstranění možnosti smluvního ujednání o poplatníkovi v případech koupě nebo směny. Novela platí pro ty případy, kdy dojde k podání návrhu na vklad změny vlastnického práva příslušnému katastru nemovitostí po 31. 10. 2016.

Pokud bude návrh podán do konce října 2016, hradí se daň z nabytí nemovitých věcí za současných podmínek, tedy poplatníkem daně je v současnosti v případech nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou převodce (v tom případě je nabyvatel ručitelem), pokud se s nabyvatelem v kupní nebo směnné smlouvě nedohodnou, že poplatníkem je nabyvatel.

Zde je důležité upozornit na to, že pokud bude uzavřena kupní smlouva do 31. října 2016 a bude v ní ustanovení o tom, že daň z nabytí nemovitých věcí hradí prodávající, ale samotná kupní smlouva bude podána na katastr až 1. listopadu 2016, poplatníkem daně je automaticky kupující bez ohledu na to, co je uvedeno v kupní smlouvě. Mimo kupní ceny bude tedy kupující nucen uhradit také daň z nabytí nemovitých věcí. Z tohoto důvodu by tak kupující měl být obezřetný při uzavírání kupní smlouvy a jasně vymezit kupní cenu za nemovitost a zaplacení daně v návaznosti na to, kdy bude podán návrh na vklad.
Většina bank už se změnou poplatníka daně počítá a zahrnuje daň z nabytí nemovitých věcí do hypotéky.

AKTUÁLNÍ SITUACE NA TRHU S NEMOVITOSTMI

V současné době na trhu není dostatečná nabídka, především je nedostatek bytů na prodej, a to jak pro vlastní bydlení, tak i jako investice na pronájem, ceny jsou tudíž velmi vysoké. Zvažujete-li prodej vaší nemovitosti, neváhejte a využijte této jedinečné příležitosti, která byla naposledy před 8 lety. Kontaktujte nás a společně vymyslíme strategii, jak nejlépe prodat.

NÁŠ TÝM A NAŠE ZÁSADY

Společnost jsem založil v roce 2006, v oboru však působím již téměř 15 let. Náš tým není nikterak veliký (makléř Tomáš Silnický, asistentka Helena Juřicová a jednatel/makléř David Novák), ale o to výkonnější ;o) = standardně se staráme o 50 – 100 nabídek (prodej, pronájem) + k tomu řešíme aktuální poptávky našich klientů.

K přímým výkupům se stavíme poněkud odlišně od konkurence, snažíme se primárně nemovitosti rychle prodat prostřednictvím trhu, a získáme tak z rychlého prodeje pro prodávajícího více finančních prostředků, přičemž doba realizace je o cca 1-2 týdny delší. Přímé výkupy realizujeme taktéž, ale upřednostňujeme výše zmíněnou variantu, neboť je výhodnější pro prodávajícího.

Nejsme členy žádné asociace či komory, neboť nepovažujeme členství jako záruku kvality, ale ctíme naše vnitřní etické a profesní zásady, tj. maximální, komplexní a osobní realitní servis poskytovaný našim klientům, kterých si velmi vážíme. Přesvědčte se sami o našich kvalitách a neváhejte kontaktovat přímo jednatele Ing. Davida Nováka (telefonicky či e-mailem), který se stará nejen o chod společnosti, ale hlavně aktivně působí i na realitním trhu jako makléř a je vám plně k dispozici. Těšíme se na vás a přejeme vám pohodové podzimní dny.

AKTUÁLNÍ PROJEKT

Výstavba samostatně stojících pasivních RD – typu bungalov – s dotací zelená úsporám, v obci Deblín, Brno-venkov (25 km od Brna, 6 km od Tišnova). Jedná se o 10 domů s dispozicí 5+kk se zahradou, ZP 149 m², UP domu 130 m2, CP pozemku cca 570 m². Výstavba infrastruktury (el., voda, kanalizace, komunikace atd.) již byla zahájena, první základové desky RD se plánují ještě v letošním roce, hlavní realizace bude probíhat v roce 2017.

Ing. David Novák
jednatel společnosti

REALmix s.r.o.
Bayerova 792/23
Brno 602 00
tel.: +420 775 077 502
david@realmix.cz
www.realmix.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+