Podlahové vytápění. Luxus nebo správná volba?

13.03.2017 /

V současné době začínají i u běžných uživatelů stále více zdomácňovat standardy okolních evropských zemí. V případě vytápění je tedy dnes takřka běžnou záležitostí vytápění podlahové. K nejvýraznějším nákladovým položkám, které doprovázejí bydlení, patří určitě výdaje za spotřebovanou energii.

Najít vhodný typ vytápění není jednoduché a výběr ovlivňuje celá řada faktorů. Výhodou podlahového vytápění je v první řadě ekonomický efekt. Při použití tohoto systému výrazným způsobem ušetříte za náklady. Úspora je přímo úměrná velikosti vytápěné plochy a výšce stropů.

Elektrické nebo teplovodní

Podlahové vytápění známe teplovodní a elektrické. U teplovodního se jedná o potrubí uložené v podlaze. Funguje to tak, že teplá voda je ohřívána v plynovém kotli nebo jiným způsobem a vedena páteřním rozvodem do rozdělovačů a odtud do jednotlivých rozvodů v podlahách jednotlivých místností.

Elektrické čili podlahové vytápění s topnými kabely zase funguje na principu zahřívání topných kabelů, které jsou uloženy v podlaze. Topný systém je řízen regulátory v jednotlivých místnostech. Jeden z předních výrobců vytápěcích technologií provedl test a sledoval náklady spojené s dodávkou tepla a s instalací samotného vytápění. Porovnávaly se při něm provozní a pořizovací náklady ve dvou stejných nových rodinných domech. Jeden dům byl vybaven elektrickým vytápěním a druhý teplovodním. V závěru test dopadl tak, že elektrické bude po dobu deseti let (při relativně stejných cenách elektřiny) ve výsledku levnější. Po uplynutí této doby se začne elektrické vytápění, na rozdíl od plynového, prodražovat.

Když teplo stoupá od nohou, cítíme se příjemněji

Topná tělesa, která jsou umístěná na stěnách místnosti, vypouštějí teplý vzduch. Ten stoupá a kumuluje se u stropu. Tam se po krátké době ochladí a pak klesá dolů. U podlahy tedy bude nejchladněji, běžně okolo 18 °C, v polovině výšky běžné místnosti pak teplota dosáhne požadovaných zhruba 21 – 22 °C a nejvyšší bude u stropu, asi 26 °C.

Relativní chladno u podlahy a ve výšce sedící postavy může uživatele nutit k dalšímu zvyšování teploty, což se přirozeně projeví na výši provozních nákladů. Zcela jinak je tomu u podlahového vytápění.

Výhody podlahového vytápění

K jeho výhodám určitě patří průměrná teplota v místnosti (ve vertikálním směru od podlahy ke stropu) je o asi dva až čtyři °C nižší, což vede k energetickým úsporám okolo deseti až dvaceti procent. Tím, že se pohybujeme v té části místnosti, kde je tepleji (nohy v teple, hlava v chladu), cítíme se příjemněji při nižší prostorové teplotě, což jsou opět energetické úspory.

Podlahové vytápění předává větší část své „energie“ sáláním, čímž nedochází k takovému proudění vzduchu jako u konvekčního vytápění. Dále lze zmínit nižší prašnost, vyšší hygienu a vhodnost pro alergiky.

Systém musí být správně navržen!

Občas se objeví informace, že teplo stoupající od podlahy může způsobovat bolesti hlavy či nevolnost. Tento stav nastane, jak uvádějí odborníci, když není dodržena hygienická norma a povrchová teplota podlahy je podstatně vyšší.

Je-li systém správně navržen a instalován, nebezpečí nehrozí. Naopak, člověk se ve svém domě či bytě cítí velmi příjemně.

Každopádně každý extrém škodí, takže odborníci nedoporučují dát samotné podlahové vytápění do starého a špatně zatepleného domu, protože zde budou povrchové teploty dlouhodobě přesahovat i třicet °C, což už pro mnoho uživatelů může být po delším pobytu pociťováno jako nepříjemné, i když není řečeno, že nezdravé.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+