Trendy v plovoucích podlahových krytinách. Kam a jak se ubírá design a materiály?

26.06.2017 /

Podlahové krytiny jako takové prošly za poslední desetiletí velkými změnami. Ty se dotkly nejen dekoru, ale i materiálu a způsobu pokládky. Dnes jsme se zaměřili na dřevo a laminát. Co je trendy a které podlahové krytiny už se moc „nenosí“?

Nejprve parkety, dnes zámky

Zatímco ještě před 25 lety vládly našim domácnostem masivní podlahy z parket, dnes mají hlavní slovo plovoucí podlahy. Ty se začaly dostávat do popředí už v 90. letech. V českých končinách se ujaly zejména třívrstvé dřevěné podlahy. Byly oblíbené pro svou jednoduchou pokládku a povrchovou úpravu hotovou již z výroby. Další zlom přinesly zámkové spoje. Ty ještě více usnadnily a urychlily pokládku.

A jaké trendy panují dnes?

Zámky se neustále vyvíjí stejně jako dekor. Ten zaznamenal několik módních vln. Před dvaceti lety byla na výsluní třívrstvá podlaha z buku. Dnes už činí pouze jedno procento prodeje. Trendovými vlnami si prošly i barvy. Není to ani deset let, co byly in červené dekory jako např. třešeň nebo merbau. Tmavý ořech na tom byl o poznání lépe. Ten se držel ještě před pár lety. Popularitu podlahových krytin ovlivňuje i vývoj výroby. Příkladem jsou dubové dekory, které byly ještě poměrně nedávno nabízené pouze v surové podobě, zatímco dnes se přistoupilo k jejich kolorování. To zapříčinilo, že dub tvoří dnes více než 90 % prodeje. Nejoblíbenější jsou přitom bělené a šedé dekory.

Tři lamely nahradila jedna

I lamelové vzory prošly svou evolucí. Deset let zpátky nastoupily dvoulamelové vzory, které nahradily původní velmi oblíbené třílamelové. O pár let později už tu byly i jednolamelové dekory. A ty dnes také patří mezi ty nejžádanější vzory vůbec. Přesto zájem o třílamelové vzory úplně nevymizel. Je to ovšem dáno jejich finanční nenáročností. Velký cenový rozdíl je dán jiným způsobem výroby. Změnou v posledních letech prošly i jednolamelové vzory. Objevují se stále větší formáty – delší a širší prkna. Svou významnou roli hraje i lesk a mat. Trendem jsou matné vzory evokující přirozenost dřeva. Zde se naplno projevuje návrat k přírodě, který je in už několik posledních let.

Laminát kopíruje dřevo

Laminátové podlahy mají za úkol primárně kopírovat dřevo. Proto jejich výrobci prakticky kopírují i trendy dřevěných podlah. Není tedy překvapením, že třílamelové vzory už dnes bezpečně nahradily jednolamelové dekory i v rámci laminátových podlahových krytin. Minulostí jsou již i hladké povrchy. Módní záležitostí jsou dekory s V drážkami, které evokují vzhled prken. Posledním žhavým trendem je tzv. synchronní struktura, která dokonale kopíruje kresbu dřeva.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+