Základní pravidla péče o trávník

21.08.2017 /

Máte zahrádku a toužíte po krásném zeleném trávníku? Pak vás pravidelná péče nemine. Ošetřovaný trávník určuje celkový vzhled zahrady. Aby byla tráva stále krásná a zelená, je třeba dodržet pár základních pravidel.

Jak na správné sekání trávníku

Kdy je třeba poprvé posekat? Pokud jste zaseli, je nutné počkat, než tráva vyroste cca do 10 centimetrů. Pak se poseká poprvé. Další sekání vás pak čeká po čtyřech až šesti dnech. A tento cyklus byste měli dodržovat i nadále.

Kontrola půdy nutná

Proto, aby váš trávník prospíval, je ale třeba udělat víc, než jen zasít kvalitní travní semeno. Velkou roli hraje v růstu a celkovém stavu také kvalita půdy. Základní pravidlo zní: tráva potřebuje propustnou půdu. Pro dosažení ideálního stavu je proto třeba přimíchat do půdy písek.

Začněte prořezáním – vertikulací

Stávající trávník potřebuje jarní vzpruhu. Tu mu dodáte prořezáním. Při tzv. vertikulaci se ostrými nožovými hroty podobnými hrotům hrábí protrhne plsť vytvořená na povrchu půdy. Ta brání přístupu vody, vzduchu a živin k travním kořenům. Současně se poruší kořínky trávy, což je povzbudí k větvení. A to je samozřejmě dobře. K tomu jsou ideální prořezávací neboli vertikulační hrábě s dlouhou násadou. Na větší plochy lze koupit nebo půjčit účinnější motorový vertikulátor. Prořezáváme, když je půda suchá.

S plevelem pryč

Plevel, stejně jako mech, je v případě trávníku jedno velké zlo. A musí se pravidelně odstraňovat. Určitě nepodceňujte nastalou situaci. Významně vám při tom pomůže i pravidelná vertikulace. Půda se díky ní prořízne a plevel jde snáz odstranit. Pokud plevel podceníte, rozroste se a tím větší škody napáchá.

Zavlažování a hnojení

Pokud chcete, aby váš trávník měl sytě zelenou barvu, musíte jej dostatečně zavlažovat. Hnojení párkrát do roka je určitě na místě. Dalším významným pomocníkem je sekačka s mulčováním, která poseká trávník velmi nízko a rovnoměrně rozprostře na plochu trávu, která následně působí jako hnojivo.

Tak ať se vám pěkně zelená!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+