8 praktických tipů, jak správně udržovat záclony

13.10.2017 /

Dnes už jde dát na okna kde co, ale záclony jsou záclony. Dodají domovu útulnou atmosféru a nic je v tom nepřekoná. Jak byste je měli udržovat, aby vám dlouho vydržely?

Se záclonami obvykle moc práce není, pokud je ale používáte dlouho, mohou se opotřebovat nebo zašednout. Poškodit se dají především při neopatrném praní. A protože kvalitní, pěkná záclona není dnes zrovna za hubičku a její zničení zamrzí, vyplatí se raději o ně správně pečovat.

  1. Záclony opatrně sejměte z okna a vyprašte. Do pračky je vkládejte složené. Pračku nastavte na 30 až 40 °C, záleží na typu a stavu textilie. Naprogramujte také předpírku a jemné odstředění.
  2. Pokud jsou záclony zašedlé, k pracímu prášku přidejte ještě bělící přípravek. Do posledního máchání pak přilijte aviváž na antistatické prádlo.
  3. Pokud vám záclony časem díky působení prachu a kuchyňských nebo nikotinových výparů zešednou, snadno je vybělíte ještě před praním pomocí roztoku vody a soli. Do deseti litrů vody přidejte dvě až tři polévkové lžíce soli a záclony nechte namočené alespoň tři hodiny. Pak je vyperte.
  4. Můžete použít také speciální sůl pro čištění záclon, která odstraní nečistoty ještě spolehlivěji.
  5. Záclony vyvěste ještě vlhké, aby se dobře napnuly a nepomačkaly se. Pokud jste to neudělali, vzniklé přehyby se budou těžko žehlit. Nemusíte je však znovu namáčet, stačí je navlhčit pomocí rozprašovače na květiny.
  6. I když to není vidět, v záclonách se udržuje značné množství prachu. Proto je vždy, ještě před tím, než je namočíte, důkladně vyprašte.
  7. Záclony rozhodně neždímejte – umělá vlákna by se polámala a záclona by zůstala navždy pomačkaná. Žehlit je můžete, ale jen na nejnižší teplotu.
  8. Praním záclon se zabývají i některé úklidové firmy; pokud jsou silněji znečištěné, můžete jejich ošetření svěřit odborníkům. V některých případech je praní a věšení záclon započítané automaticky v ceně mytí oken.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+