Říjen na zahradě. Co všechno byste měli stihnout?

16.10.2017 /

Sklizeň ovoce a zeleniny, zazimování, výsadba růží či okrasných dřevin – to jsou jen některé práce, které vás čekají v říjnu na vaší zahrádce.

Říjen na zahradě představuje poslední sklízení plodů a přípravu na zimu a příští sezonu, a to nejen zahrádky, ale i pracovního náčiní a prázdných truhlíků a květináčů. Kromě toho ale můžete právě teď vysadit ovocné stromy, okrasné keře, nebo některé trvalky a jarní cibuloviny. Nezapomeňte je dostatečně zalít a dodat půdě potřebné živiny. V tomto období se můžete vrhnout dokonce i na zakládání živého plotu.

Sklízíme ovoce a zeleninu

Sklizeň, kterou jste zahájili v září, pokračuje i v říjnu. Týká se především jádrovin – zimních jablek či hrušek. Ovoce, které se chystáte uskladnit, byste měli sklízet i se stopkou a celý plod citlivě oddělovat. Důležité je vybírat pouze kvalitní, nečervavé či nenahnilé plody.

Pokud ještě čekáte, že dozrají poslední rajčata, okurky nebo papriky, čekat přestaňte a plody skliďte. Mírné mrazíky snese například pekingské zelí nebo kadeřávek, teploty těsně nad nulou zvládne i celer. Ostatní zelenina si s nimi ale neporadí. Skliďte i ořechy – ty ale až ve chvíli, kdy samy začnou padat ze stromů. S kořenovou zeleninou byste měli ještě chviličku počkat – vlhké podzimní počasí totiž přeje dorůstání kořenů. Pokud je to možné, se sklizní byste měli začít za sucha. Zeleninu v žádném případě neuskladňujte v igelitových sáčcích, jinak vám shnije!

Křen až na konci října

Koncem října je čas na vyrytí křenu. Dělá se to proto, že kdyby začalo mrznout, z tvrdé půdy byste jej totiž jen těžko dobývali. Ze stejného důvodu je dobré sklidit třeba petržel, celer a černý kořen.

Sázíme zeleninu

Nebojte se některá semínka naopak zasít. Například mrkev nebo jiná kořenová zelenina v zemi přes zimu bez problémů vydrží a na jaře vám určitě vyraší. Vysaďte i tulipány, česnek, a to nejlépe hned, aby ještě před mrazem stihly zakořenit.

Sázení okrasných dřevin a dalších stromů

Okrasné dřeviny a jehličnany – tak právě ty byste měli vysadit do konce října. Podobně je to i s opadavými listnatými stromy a tvarovanými živými ploty. Naopak ibišky, šácholany, čilimník či břízu raději nevysazujte. Neujímají se totiž zrovna ideálně, a proto se může stát, že vám přes zimu umrznou. Od poloviny měsíce je také ideální začít s výsadbou ovocných stromků. Před výsadbou je ponořte na jeden den do vody. Kořeny i část nad zemí je třeba zkrátit a stromek fixovat k opěrnému kůlu tak, aby štěpování zůstalo nad zemí.

Nezapomeňte na vodní plochy

Říjen je také tím pravým měsícem na ošetření vodních ploch na zahradě. Pečlivě je vyčistěte a potáhněte sítí, aby vám do nich nenapadalo listí padající ze stromů.

Rostliny důkladně zazimujte

Pokud nechcete, aby rostliny přes zimu zmrzly, je důležité je zazimovat. Těm, které jsou choulostivé na namrznutí, je třeba připravit zakrytí u země anebo nad zemí. Měli byste chránit také zeleninu. Čerstvě zasetou mrkev je ideální přikrýt dvojitou vrstvou chvojí. Cibuli a salát můžete i nadále pěstovat, ale ve skleníku. Naopak rajčata ani papriky větší mrazíky nepřežijí.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+