Montované domy. Proč je Češi upřednostňují?

25.10.2017 /

Stále více Čechů dává přednost montovaným před klasickými domy. Vyplývá to i ze statistik Českého statistického úřadu. Montované domy jsou moderní dřevostavby přízemní nebo patrové konstrukce. O jak kvalitní stavbu se bude jednat, rozhoduje především zkušenost realizační firmy a odborné znalosti profesionálů. I u montovaných domů máme možnost zohlednit individuální požadavky.

Oproti USA nebo vyspělým státům západní Evropy jsme sice z hlediska podílu montovaných domů stále ještě pozadu, jejich nárůst je ovšem za posledních 8 let patrný. Odborníci se domnívají, že je to v důsledku lepší informovanosti obyvatelstva a s tím spojeným vykořeněním některých mýtů a předsudků. Řada lidí se například domnívala (a mnozí se stále domnívají), že vzhledem k rychlé stavbě (bydlet v montovaném domě můžete už za zhruba 3 měsíce) jde v podstatě o provizorní domy, s velmi omezenou životností a minimální odolností. Montované domy byly často mylně považovány také za nedostatečně tepelně a zvukově izolované, nadto architektonicky nepříliš rozvinuté. Nic z toho však o kvalitních montovaných domech neplatí.

Co je vlastně montovaný dům?

Montované nemovitosti jsou vyrobeny z prefabrikovaných dílů, které se na místě jen poskládají do sebe. Může přitom jít jak o průmyslově zpracované dřevěné panely, tak v některých případech i lehký beton. Jednotlivé díly jsou předem vyrobeny včetně elektroinstalací a veškerých potřebných úprav.

Pravdy o montovaných domech

  • Montované domy mají nízkou spotřebu energie.
  • Vynikají krátkými dodacími lhůtami.
  • Větší oblibu si získaly také díky argumentu, že jde o zdravé bydlení za dostupnou cenu. Pochybnosti o životnosti nebo designových možnostech montovaných domů patří k mylným tvrzením.
  • Slabiny jsou již dávno vyřešeny, a tak nedůvěra k těmto typům domů není na místě.
  • Časté obavy a dezinformace panovaly zejména okolo dřevostaveb. Dřevo přitom již po dlouhá staletí patří k ideálním stavebním materiálům. Kombinuje pevnost, nízkou hmotnost a poměrně vysokou únosnost.
  • Pokud jde o dřevostavby a jejich ochranu proti škůdcům, opět není třeba se strachovat. Ošetřují se různými prostředky. Stavební dřevo se také dobře vysouší, což působení škůdců eliminuje.
  • Často zmiňovanou otázkou je i dostatečná izolace. Dřevo je díky své buněčné struktuře špatným vodičem tepla, a proto také výborným izolantem. Dobré tepelné a izolační vlastnosti dřevostaveb však nezajišťuje samotné dřevo, ale ucelené izolační systémy a kombinování dřeva s různými izolačními materiály.

Montované domy se hodí jak do městského, tak do vesnického prostředí. Stačí si jen vybrat mezi tradičním nebo moderním designem stavby.

Autor příspěvku:

GRAPHIC DESIGNER s dlouholetou zkušeností, znalostí a dovedností v oboru grafické tvorby, DTP, produkce a markentingové komunikace.

Google+