Ekonomové varují: Úrokové sazby zase porostou

10.11.2017 /

Mzdy rychle rostou, inflace je nad dvěma procenty. ČNB tak zřejmě bude jednat o dalším růstu sazeb. Ekonomové naznačují, že k důležitému kroku dojde až v listopadu. Tehdy budou mít od svého analytického oddělení k dispozici novou ekonomickou prognózu.

Nízká nezaměstnanost a růst mezd

Jak jsme naznačili, tuzemské ekonomice se daří. Nezaměstnanost je rekordně nízká, mzdy rychle rostou, domácnosti se nebojí utrácet a inflace se drží nad dvouprocentním cílem České národní banky. Možnost, že letos ještě k jednomu zvýšení úrokových sazeb dojde, podpořili v nedávné době i někteří členové bankovní rady i hlavní ekonom ČNB Tomáš Holub. Čeká se tedy pouze na ČNB a na listopad, kdy bude k dispozici nová ekonomická prognóza.

První navýšení přišlo v srpnu

Základní úrokovou sazbu zvedla centrální banka poprvé v srpnu, a to z 0,05 na 0,25 procenta. V rámci EU tak se zpřísňováním měnové politiky začala jako první. Prostřednictvím sazeb ČNB nepřímo ovlivňuje cenu úvěrů a úročení vkladů u komerčních bank. Ke zvýšení sazby došlo téměř po deseti letech. Důležitým faktorem pro tuto situaci je i rychlý růst mezd. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla průměrná hrubá mzda ve druhém čtvrtletí meziročně o více než sedm procent. Což bylo nejrychleji za více než devět let.

Firmám se daří

Vše tedy nasvědčuje, i podle čísel, že firmám se opravdu daří. Zároveň je také na trhu práce vlivem nízké nezaměstnanosti nedostatek pracovních sil. Zaměstnanci a odbory se tak nebojí otevřeně říci zaměstnavatelům o nemalé navýšení platů a mezd. Na trhu práce se dějí i další změny, které tento fakt ještě podporují. Např. si firmy navzájem přetahují pracovní síly. A právě tohoto vývoje se odborníci obávají. Je to logické. Vyšší příjmy domácností se přes silnější poptávku mohou dříve či později projevit na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Podle posledních údajů ČSÚ v srpnu vzrostly meziročně o 2,5 procenta.

Ceny nemovitostí stále rostou

Odborníci i statistiky potvrzují, že ceny u uskutečněných prodejů jen u starších bytů vzrostly ve druhém kvartálu meziročně o více než 18 procent. Růst cen se netýká pouze hlavního města, ale i mimo něj. Silná poptávka neklesá. A nedostatek bytů a slabá výstavba tento fakt ještě podporují. Podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka máme nejrychlejší růst cen v oblasti nemovitostí.

Vývoj kurzu koruny

Že je velmi pravděpodobné, že sazby ČNB ještě letos znovu zvýší, nahrává i vývoj kurzu koruny. Podle poslední prognózy ČNB se se zvýšením úrokových sazeb už nepřímo počítá. Kdy, to se přesně neví. A důvodem je mimo jiné očekávání výrazného posilování koruny. Koruna v reakci na proběhlé zvýšení úrokových sazeb rychle posílila k euru, a to až na 25,90, ale zůstala nakonec opět nad hranicí 26 korun.

Spořící účty

Dobrou zprávou pro domácnosti je, že by mělo dojít ke zvýšení úrokových sazeb na spořících účtech. Rovněž nezanedbatelnou částí úspor jsou dnes také penzijní účty. Mělo by proto také dojít postupně ke zvýšení výnosů nebo zhodnocování penzijních účtů.

Ceny nemovitostí v Česku rostou nejrychleji v Evropě

Ceny bytů a domů v Česku jen v prvním čtvrtletí tohoto roku meziročně vzrostly o 12,8 procenta. Ze zemí Evropské unie to bylo nejvíce. Vyplývá to z údajů, které pravidelně zveřejňuje evropský statistický úřad Eurostat. Za stejné období se více než desetiprocentním tempem ceny zvedly i v Litvě a Lotyšsku. Naopak v Chorvatsku o 0,4 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v prvním čtvrtletí v průměru o 4,5 procenta.

Podle odborníků je ovšem tato situace v Česku v kontextu EU až varovná. Za rizikový vývoj mohou zejména dva klíčové faktory. Hlavním z nich jsou až příliš dlouhá stavební řízení, která developerům a dalším podnikatelům ve stavebnictví neumožňují pružně reagovat na současnou zvýšenou poptávku po bydlení. Druhým zásadním je měnová politika ČNB.

Na nový byt se v Česku vydělává dlouho

Češi musí také na nové bydlení vydělávat nejdéle z patnácti evropských zemí. Průměrný byt o velikosti 70 metrů čtverečních Čechy stojí 10,9 průměrného hrubého ročního platu, což je téměř o celý roční plat víc než Brity, kteří jsou na druhém místě. A to přesto, že v Česku byla loni nejnižší úroková sazba hypoték v porovnání s ostatními státy.

ČNB je první centrální bankou v Evropské unii, která se během současného hospodářského cyklu rozhodla zvýšit úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla v srpnu o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+