Průvodce koupí nového bytu. Jak postupovat?

13.11.2017 /

Uvažujete o koupi nového bytu? Pak neváhejte a začněte se poohlížet s dostatečným předstihem. Nové byty jsou dnes rozebrány ještě dříve, než se vůbec začnou stavět. Taková koupě může přinášet i svá rizika. Poradíme vám, jak postupovat, abyste je eliminovali.

Najděte si vhodný projekt, kontaktujte developera

Nejprve je třeba vybrat si správného partnera. Pokud máte vyhlédnutou lokalitu a víte, kdo a kdy zde začne stavět, nebojte se developera kontaktovat. A to, i když ještě projekt reálně nestojí. Když už budete mít byt jistý, získáte i výhodu pohlídat si všechny stavební práce. K tomu využijte ideálně stavební dozor z vaší strany. Částka na něj vynaložená se vám vrátí. Ten kontroluje zajištění stavby dle projektové dokumentace a dle platných předpisů a norem, a vše zaznamenává do stavebního deníku, s jehož zápisem vás seznámí.

Navrhněte si byt sami

Pokud zahájíte koupi včas, můžete na finální podobě vašeho bydlení ledacos ovlivnit v podobě klientských změn v samotném projektu. Chcete lepší dveře? Vybrat si dlažbu podle svého? Chcete řešit prostor bytu jinak? V tuto chvíli to nebývá problém.

Shánějte informace

Jak se říká: nekupujte zajíce v pytli. Když stavba ještě není realizována, je pouze na vás, abyste si zjistili co nejvíce informací o projektu i o samotném developerovi a stavební firmě, která projekt bude mít na starosti. Prověření developera může probíhat tak, že se podíváte na jeho realizace, proklepnete si jeho závazky, na internetu se podíváte do diskuzních fór, na sociálních sítích nahlédnete do skupin, které řeší konkrétní projekty a bydlení v nich. Získáte opravdu ucelený obrázek o tom, jaká je pravda. Také o stavební firmě si zjistěte recenze podle referencí dřívějších zákazníků, rovněž můžete zapátrat po hodnoceních na diskuzních fórech na internetu nebo se poptat přímo obyvatel jejich předchozích projektů, jak se jim bydlí.

Co řešit u lokality

Je třeba si uvědomit, že novostavby jsou zpravidla situovány do nového prostředí – lokality vzdálenější od centra, bez zeleně. A tak několik let potrvá, než se vše dostaví, než se dobuduje infrastruktura, než okolí vašeho budoucího domova bude pěkné a bez možných omezení ze samotné stavby vyplývajících.

Cena bytu v rámci domu

Myslete na to, že cena bytu se i v rámci jednoho domu může velmi lišit byt od bytu. Roli v tomto hrají i orientace na světové strany, podlaží, výhled, zahrádka, terasa apod.

Než podepíšete smlouvu

Před podpisem kupní smlouvy a převodem platby do notářské úschovy či bance trvejte také na tzv. předjímce bytu a podrobném popsání jeho stavu. Ve smlouvách, které můžete nechat projít i právníkem z vaší strany, si pečlivě kontrolujte termín předání bytu a také kdy a za jakých podmínek začínají běžet reklamační lhůty.

Než převezmete byt

Před samotným převzetím bytu rozhodně nepodceňujte stav odvedených prací. Nespoléhejte se na záruční lhůtu. Jakékoli nedodělky a nefunkčnosti můžete u nového bytu reklamovat a požadovat nápravu, ale za určitých podmínek. A to, že jde o novostavbu, neznamená, že nebudete mít žádnou starost nebo že nenajdete žádné závady.

Možná vás čeká rekonstrukce

Ano, není to špatný vtip. I když kupujete nový byt, může se vám stát, že strávíte nějaký čas jeho rekonstrukcí. I když jste patrně právě proto, abyste nemuseli nic řešit a dělat, kupovali novostavbu. I výběr bytu můžete konzultovat se stavebním znalcem. Ten vám jistě poradí vše ohledně dispozice, technických řešení, kvality i možných závad. A ušetří mnoho případných budoucích starostí.

Na co se ptát při koupi novostavby

Zajímat byste se měli vedle financování

  • o pozemky pod budovou a v jejím okolí,
  • o bytovou jednotku a její technický stav i právní status,
  • o příslušenství a poplatky v bytovém domě, společenství vlastníků a správce nemovitosti,
  • o smluvní dokumentaci,
  • nestyďte se zeptat, zda nabízený byt bude skutečně bytová jednotka. Stává se totiž, že prostory, které se nevešly do limitů a norem pro hluk a oslunění, jsou kolaudovány jako ubytovací jednotky, kde v případě nutnosti můžete mít i trvalé bydliště, anebo ateliéry, kam si bydliště nedáte. Dejte si na to pozor hlavně u podezřele levných bytů v přízemí.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+