Designblok 2017

02.11.2017 /

Devatenáctý ročník pražského mezinárodního festivalu designu Designblok je již pomalu ale jistě za námi. Největší festival designu a módy ve střední Evropě proběhl ve dnech od 26. – 30. října 2017. Letošním tématem se stalo jídlo. Vizuály letos zachycovaly mladé designéry uprostřed velkolepé dortové bitvy.

Jídlo se jako téma odrazilo ve všech výstavních prostorách a protínalo celou přehlídku. „Jídlo nejenom ve smyslu reálné potravy, ale v širším kontextu smyslových zážitků s ním spojených. Stolování, čas strávený s rodinou a přáteli, jídlo jako spojovatel i zdroj slasti. Potrava pro tělo i srdce,“ vysvětlila ještě před zahájením Designbloku ředitelka akce Jana Zielinski.

Opět v Průmyslovém paláci

Tematickou výstavou byla osazena střední hala Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, který byl i letos hlavním výstavním místem Designbloku. Instalaci navrhl Maxim Velčovský a Veronika Jiroušková.

Dortová bitva. Proč?

Vizuál letošního ročníku zachycoval, jak jsme v úvodu naznačili, okamžiky z dortové bitvy mladých designérů, kteří se představili na výstavě Erste Talent Display. Dortová bitva spojila ústřední téma ročníku a také dlouhodobý cíl Designbloku: podporu mladých českých talentů.

„Šlehačková nebo dortová bitva vznikla spontánně, snad že je snem každého člověka, symbolem spontánní emoce, radosti i boje, který je nakonec také součástí každého ročníku. Designblok je nezachytitelný gejzír neobyčejných nápadů, sveřeposti, odhodlání a víry v budoucnost. Chtěli jsme, aby tohle všechno bylo znát i z vizuálu, aby byl odrazem našeho vlastního nadšení a radosti, a tak jsme si společně splnili sen a hodili veřejnosti místo rukavice dort,“ poznamenal kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Za podpory Hlavního města Prahy

Designblok je podporován ze strany hlavního města Prahy. „Design mě zajímá a zabývám se jím už nějaký čas, takže termíny Designbloku mám v kalendáři zapsané dlouho dopředu. Jsem ale také ráda, že se koná právě na Výstavišti, které prochází velkou proměnou. Už jsme zrekonstruovali Lapidárium, máme vysoutěženou podobu nové vstupní brány a okolních prostor a před nedávnem jsme strhli plot oddělující část málo využívané části výstaviště od Stromovky, a tím jí přidali poměrně výraznou část. Výstaviště je pro mě místem, kam budou patřit jen špičkové akce a tou Designblok bezesporu je,“ uvedla rovněž před výstavou primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Renault jako průkopník v oblasti nových technologií

K vidění bylo mnohé. Návštěvníci mohli využít výstavu i k setkání s předními designéry osobně. Jedním z nových hlavních partnerů Designbloku se stala značka Renault. Renault je a vždy také byl průkopníkem v oblasti nových technologií a designu. Prostřednictvím prestižního partnerství s Designblokem představila společnost současný francouzský automobilový design, který je rovněž spojen s požitky a emocemi, tak jako hlavní téma letošního ročníku.

Hvězdy Designbloku a jejich díla

Hlavním hostem festivalu se stal renomovaný holandský designér Richard Hutten, který představil i ojedinělou výstavu své nové tvorby.

Richard Hutten patří k velké generaci současných holandských designérů, kteří začínali s hnutím Droog Design. Rád k designu přistupuje jako k vytváření možností, spíše než řešení problémů. Dnes mezi jeho klienty patří Moroso, Moooi, Kvadrat, Offecct, Křehký a mnoho dalších. V Praze, ve výstavě Richard Hutten 2017, kterou jste mohli shlédnout v Superstudiu Designbloku, představil své nové práce. Jednalo se o doplňky z mosazi pro Ghidini 1961, stoličky Clover pro Taiyou&C a lampu Pitagora pro Qeeboo.

Co, kde a jak

Kromě hlavního prostoru Designbloku na pražském Výstavišti v Holešovicích, kde bylo v Průmyslovém paláci, na piazzetě před palácem a v Lapidáriu Národního muzea více než 14 000 m² výstav, byla také otevřena řada galerií, pop-up shopů a showroomů po celé Praze. Návštěvníci si pochvalovali i připravený doprovodný program, který pro ně letos přichystal řadu novinek.

Designblok představil zahraniční hvězdy. Zastoupeno bylo 10 zemí

Pražský týden designu a módy kromě české špičky uvedl také věhlasné zahraniční designéry. Hlavní hostem letošního ročníku byl Richard Hutten. Pozvání přijali také holandští designéři Maarten Vrolijk a Frank Tjepkema, italský umělec Patrick Rampelotto, rakouské studio chmara.rosinke a další. Kromě vlastní instalace představili svoji tvorbu také během přednášek a moderovaných diskuzí.

Art House

Většina zahraničních hostů se představila spolu s významnými českými designéry ve výstavě současného sběratelského designu v Art House. Ten byl umístěn v Lapidáriu Národního muzea. K vidění byly umělecké koncepty, ať už jako vystavené objekty, projekce vyrobené z mýdla, skla, jiné jako fotografie i animovaný film z písku či jako místnost plná skleněných střepů.

Italský design v podání Patricka Rampelotto

Nesmazatelně se vryl návštěvníkům do paměti také italský designér Patrick Rampelotto. Ten v současnosti žije a tvoří v Rakousku. Na výstavě jsme mohli vidět originální kolekci svítidel, masek a trofejí. Nechybělo ani sofa, které jednoznačně zaujalo jedinečnou, až abstraktní formou. I když se to nemusí zdát, Patrick Rampelotto má k českému prostředí blízko. Studoval totiž průmyslový design u Bořka Šípka během jeho působení ve Vídni.

Vázy od Maartena Vrolijka

Máte rádi doplňky, které dělají domov domovem? Pak jste jistě žasli jako my nad kolekcí váz od umělce a designéra Maartena Vrolijka působícího v Amsterdamu. Jeho práce se objevily na výstavách v předních mezinárodních muzeích a jsou i součástí jejich sbírek.

Móda a Yana Chervinska

Ukrajinská módní designérka se spojila s českou designérkou šperku a držitelkou ceny Czech Grand Design Markétou Kratochvílovou a svoji tvorbu předvedly společně na přehlídkovém mole. Že šlo o mimořádné spojení, nikdo ani nepochyboval. Milovníky módy stejně jako nás vystoupení určitě velmi potěšilo.

Mimořádná zahraniční účast slovy kreativního ředitele

Letošní ročník jsme mohli pozorovat opravdu mimořádnou zahraniční účast. V Art House se představilo také studio chmara.rosinke se svým konceptem minimalistické kuchyně, Frank Tjepkema nedělit impozantní svítidlo, které vzniklo pro českou značku Preciosa. Návštěvníky jistě potěšila a zaujala instalace studia Marléne Huissoud, která v roce 2014 na Designbloku vyhrála soutěž absolventských prací Diploma Selectin. Časopis Dolce Vita představil v Superstudiu francouzského architekta a designéra Martiala Marqueta s instalací, která protínala Jídlo jako hlavní téma Designbloku. Šlo o autorský koncept jídelny, v němž je každý host zván k tomu společně definovat prostor.

Nezapomeňme ani na Český design

V prostoru Lapidária se otevřely také instalace špičkových českých designérů společně s kamennými sochami a architektonickými fragmenty české historie. Např. Maxim Velčovský přichystal se značkou Lasvit instalaci Štěstí vytvořenou ze skleněných střepů. Volha Safronava, která v reakci na současné společenské dění přinesla téma metamorfózy, přeměny v živé i neživé bytosti, nabídla jinou zajímavost – animovaný film tvořený pískem. Umělec a pedagog Jiří Pelcl uvedl kolekci váz Symbióza, která zkoumá vztahy mezi materiály, studio LLEV připravilo speciální mýdlovou instalaci, Michal Bačák s Klárou Šumovou vystavili oltář pro značku Křehký, nejnovější práci uvedli také Tadeáš Podracký, Roman Šedina, Veronika Jiroušková a další čeští designéři napříč generacemi.

Móda a šperky

Designblok každoročně patřil kromě jiného i módě. Představilo se 61 módních návrhářů, značek, designérů šperků a módních doplňků. Na přehlídkovém mole Garden Stage se odehrálo 17 módních přehlídek, ve výstavách se představilo celkem 46 tvůrců.

Přehlídkové molo patřilo nastupujícím módním designérům z Evropy. V prostoru Garden Stage se uvedla patnáctka finalistů módní části soutěže Diploma Selection. Českou republiku reprezentovala například Lenka Vacková, která předvedla kolekci z recyklovaných látek, fantaskní kolekci Une grande star d’un petit cirque představil finalista soutěže Lichting, Simeon Schampers, Teun Seuren ukázal kolekci Vlaštovky a Rachael Cheong modely z mírně zastrašující kolekce Víme, co skrýváš. Prostor na runwayi patřil také loňské vítězce Diploma Selection Jorieke Tenbergen, která nabídla návštěvníkům kompaktní kolekci inspirovanou hornickým průmyslem v Porúří.

Vrchol módní části

Vrcholem módní části se stala jednoznačně přehlídka ukrajinské módní návrhářky Yany Chervinske společně s úřadující designérkou šperku roku cen Czech Grand Design Markétou Kratochvílovou. Chervinska ukázala kolekci AMA, která odráží a konfrontuje každodenní ukrajinskou realitu. Vzhled je dekonstruován a transformován, oděvy byly předvedené v nových přetvořených kombinacích. Z vesty vznikl korzet, z rybářské sítě oděv…

Šperky v rukou designérů

Milovníci šperků rovněž nelitovali. Těšit se mohli z tvorby studia Zorya, Nastassii Alejnikavy, Markéty Richterové, Anny Steinerové, Hanuše Lamra, Elišky Lhotské nebo Jiřího a Viktorie Beldových. Designérka šperku roku Cen Czech Grand Design, Markéta Kratochvílová, uvedla novou značku Bold Studio a zároveň se představila na přehlídkovém mole.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+