Jak si správně vybrat vánoční osvětlení. Který řetěz a na co se hodí?

21.12.2017 /

Určitě se shodneme na tom, že bez světla by každé Vánoce přišly o své kouzlo. Natož ty letošní. Jak si ale správně vybrat to pravé? Jak poznáte, že světelný řetěz je nekvalitní? A jaké trendy se drží ve světě vánočního osvětlení?

Trendy osvětlení 2017

I když se v dávných dobách používaly klasické svíčky, dnes jednoznačně světem vládnou LED diody, které jsou svou svítivostí bezkonkurenční. Představte si zasněženou zahradu, kterou osvítí stovky světel a vykouzlí tu pravou sváteční atmosféru. Ozdobit můžete klidně nejen celý dům, ale i stromy a zahradu.

Jak ozdobit zahradu?

Pokud nemáte dostatek světelných řetězů, postupujte následovně. Zvolte ten největší strom v zahradě a použijte světelný řetěz se 400 LED diodami o délce 40 m. Pokud se vám bude zdát strom málo bohatý, můžete klidně přidat další řetěz a mít tak diody ve dvou řadách.

Že takový strom na zahrádce nemáte? A máte tam túje a buxusy? Pak si pořiďte několik barevných vánočních řetězů v délkách 4 m a 8 m se 40 nebo 80 diodami a rozvěste je po jednotlivých malých stromcích. Čím více stromků ozdobíte, tím hezčí a svátečnější to bude.

Tip pro vchodové dveře

Úžasně vypadají osvětlené vchodové dveře. Hodí se k tomu světelný řetěz se 100 LED diodami a různými blikajícími funkcemi. Délka řetězu je cca 9,9 metrů. Pokud nemáte možnost řetěz na dveře připevnit, postavte z každé strany jeden středně velký stromek a každý ozdobte tímhle blikajícím řetězem. Vypadá to luxusně, efektně a určitě si toho každý hned všimne.

K čemu světelné kabely

V případě, že chcete ozdobit budovu jako takovou, určitě je fajn použít světelný kabel. Je to vlastně průhledná hadice, v níž jsou zality LED diody s kabelem v rozličných barvách. Hodí se nejen na lemování celých budov, ale i jejich částí, včetně oken. Dají se s jeho pomocí vytvářet i různé vánoční dekorace. Troufnete si na zvon, kříž nebo tvar stromku? Můžete s ním ale vytvářet všechno, co vás napadne.

Vánoční světelné deště

Ano, to jsou ty, co se podobají krápníkům. Konstrukčně jsou řešeny tak, že je to vlastně nosný kabel, ze kterého visí různě dlouhé pomocné kabely s LED diodami. Pokud se rozhodnete koupit světelný déšť s tmavým kabelem, můžete ho použít i třeba na stromeček v interiéru. Naopak světlý kabel je ideální na ozdobu domu zvenčí. Myslete na to, až je budete umisťovat.

LED rampouchy. Druhé nejpoužívanější osvětlení

Bohužel, v posledních letech jsou zimy poměrně mírné a přírodních rampouchů je nedostatek. To je jeden z důvodů, proč se vánoční osvětlení rampouchy stalo druhým nejpoužívanějším a jedním z nejoblíbenějších druhů osvětlení. Hodí se skvěle k ozdobení okraje střechy nebo jako osvětlení jednotlivých stromů. V interiéru se budou vyjímat skvěle na krbové římse nebo na garnýži.

Pozor při nákupu LED osvětlení

Při nákupu je třeba dávat pozor nejen na kvalitu a bezpečnost, ale také na spotřebu energie. Tady je pár praktických rad:

  1. Nebojte se investovat více peněz, protože LED diody vám to mnohonásobně vrátí.
  2. Na českém trhu se bohužel objevila celá řada nekvalitních výrobků. Nekupujte levné vánoční osvětlení, nemuselo by se vám to vyplatit.
  3. Vánoční osvětlení nekupujte v tržnici. Nemáte zákonem danou záruku za zakoupené zboží a často jde o necertifikované a ničím neoznačené zboží.
  4. I v obchodech můžete narazit na brak. Osvětlení si předem pořádně prohlédněte a všímejte si popisu na obalu a označení.
  5. Všímejte si také zástrčky, jaký je spoj s kabeláží i označení typového štítku na kabelu.
  6. Před zakoupením osvětlení si nechte světla předvést.

4 varianty kabelu k vánočnímu osvětlení

Kabel vánočního osvětlení se prodává ve čtyřech variantách: zelená, černá, bílá a průhledná. Podle barvy kabelu osvětlení poznáte, k čemu se světelný zdroj hodí. Osvětlení se zeleným kabelem je vhodné na vánoční strom, černé na tmavší budovy. Průhledná barva a bílá barva kabelu signalizuje, že vánoční osvětlení patří na světlé budovy.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+