8 designových tipů pro letošní rok

02.02.2018 /

Novoroční předsevzetí většina z nás vzdá. Co si ale udělat radost a zkusit přetvořit vlastní příbytek podle nových trendů? Přinášíme některé tipy světových designérů, jak je prezentovali již koncem roku 2017.

1. Ložnice: Méně je více

Majitelé domů začínají upouštět od přeplácanosti a razí myšlenku „méně je více“. To by se mělo projevit zejména v ložnici. Sem patří podle odborníků moderní a minimalistické zařízení. Místo odvážných barev jsou lepší barvy uklidňující. Kromě barev roku lze volit do těchto prostor jemné pastelové tóny, které doplní měkké látky a velmi jednoduché kousky nábytku.

2. Konec fádnosti a jednotvárnosti

Tak by se dal nazvat nový trend v zařizování kuchyní nebo koupelen. Určitě jsou vhodné moderní velkoformátové dlaždice. Ty mohou připomínat dřevo, beton, pryskyřici, tkaninu nebo dokonce tapety. Současné možnosti jsou velmi otevřené. Záleží pouze na financích. Trendy jdou také 3D obklady. Tady si ovšem připlatíte.

3. Farmářský styl je bezva

Nenechte se však mýlit. Jde o moderní pojetí farmářského stylu, který se zabydlel v moderních koupelnách. Na nábytku jsou patrné betonové, kamenné, měděné a žulové komponenty. V barvách bude vévodit tmavší odstín šedé, bronzové nebo černé. Bílá už designéry nudí. Do všeho vnášejí svěží barevnou škálu.

4. Hluboké žlaby místo umyvadel

Pryč s mělkými designovými hranatými umyvadly. V kurzu jsou naopak hodně široké a hluboké žlaby s příchutí minimalismu a okořeněné kovem. Rustikální styl má zelenou.

5. Když se nechcete vzdát vintage stylu

Když milujete vintage, není co řešit. A asi vás ani neznepokojí fakt, že už tento styl není úplně in. Přesto jej můžete trochu osvěžit. Jak? Návrat slaví klasická svítidla, svícny, lucerny i lustry. Patina jim rozhodně nevadí, ba naopak. Jen při nákupu doplňků myslete na to, že originál nic nenahradí. A kvalita vždy upoutá víc než levná kopie. Možná je nejvyšší čas hledat ve starožitnictví nebo antikvariátu nějaký ten zajímavý „šperk“ do vašeho příbytku.

6. Místo mramoru beton

A svůj čas si našel i starý dobrý beton. Jeho nespornou výhodou je cenová dostupnost. Je velmi nadčasový a vydrží všechno. Používá se prakticky všude od podlah přes kuchyňské desky až po ručně dělaný nábytek. Tento všestranný materiál se nyní využívá zajímavějšími a nečekanějšími způsoby. Je součástí nejen nábytku, ale například i závěsného osvětlení. Zkuste změnu.

7. Květinové vzory ve všech podobách

Psali jsme také o rozmáhajícím se trendu květinových vzorů. Ty neomrzely a dlouho ještě neomrzí. Na stěnách se vyjímají nejen potisky v podobě palmových listů, ale také velkoformátové tapety s květinovým vzorem. Pravidla neexistují, snad jen jedno. Čím kontrastnější barvy potisku, tím lépe.

8. Obývací pokoj v teplém duchu

A jak moderně zařídit obývací pokoj? Podle diktátu pro rok 2018 by v něm měly vládnout teplé šedé barvy spojené s velbloudí žlutavou barvou, případně doplněné hnědou barvou tabáku. Skvěle celkový dojem doplní zemité červené a žluté barvy. Nebojte se rozmanitosti textur.

Beton v interiéru? Ano! Kam s ním?

Dnes již dávno neplatí, že co je betonové, to je špatné a nemoderní. Tento materiál byl zdiskreditován érou nevzhledných panelových sídlišť, kdy vše, co bylo z betonu, bylo nutné zakrýt omítkou, barvou nebo tapetami. Dnes je opak pravdou! Co všechno s ním lze vymyslet?

Beton je v podstatě umělý kámen, který vzniká smícháním hrubšího a jemnějšího kameniva, vody a přísad (nejčastěji cementu). Ač je to k nevíře, betonů rozeznáváme spoustu druhů. Od sebe se liší podle přidaných přísad a také podle způsobu výroby.

Pokud hovoříme o betonu jako o designovém prvku v interiéru ve smyslu zdí, podlah nebo stropů, pak hovoříme o tzv. pohledovém betonu.

Betonové stěrky

Betonové stěrky je možné, stejně jako omítky, nanášet prakticky na jakýkoliv podklad. K dostání jsou také pigmentované – barevné stěrky. Jejich použitím lze v interiéru vytvářet doslova skvosty. Jsou nejenom pigmentované a škála jejich barev je prakticky neomezená, ale lze je dále i leštit nebo jejich povrch zakonzervovat epoxidem.

Průhledný beton? Dnes už je to možné!

Průkopníci v technologii aplikací betonu došli tak daleko, že existují i betony, které propouští světlo. Beton tak může působit překvapivě elegantně a lehce. Na českém trhu existuje několik firem, které se přímo specializují na design betonového nábytku. Nabízí jak sériově vyráběné produkty, tak individuální, zakázkovou výrobu. I u sériových produktů výroba vyžaduje vysoký podíl precizní ruční práce. Počítejte s tím, že při výrobě na zakázku zaplatíte navíc za zhotovení formy, do které se beton lije.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+