Prodej bytu v osobním vlastnictví a potvrzení o energetické náročnosti

17.06.2013 /

Dobrý den, zvažuji prodej svého bytu v Praze v osobním vlastnictví. Slyšela jsem o nutnosti přikládat ke kupní smlouvě potvrzení o energetické náročnosti budovy. Prosím jak je to v tomto případě a jaké jsou rámcové finanční náklady, na koho se případně obrátit? Může toto potvrzení zajistit i některá realitní kancelář? Děkuji za odpověď. 

Odpověď: Ve věci tzv. Průkazu energetické náročnosti budovy (energetický štítek)

Dle současně platné legislativy je prodávající povinen nechat si tento průkaz zpracovat oprávněnou osobou a předat kupujícímu nejpozději při podpisu kupní smlouvy. V kupní smlouvě není nutné, aby byla tato věc uváděna. V případě bytů (vzhledem k tomu že se průkaz vypracovává na celý objekt), po té, co na základě písemné žádosti na SVJ průkaz k dispozici neobdržíte, je možné nahradit jej doložením faktur o spotřebě energií tři roky zpětně. Realitní kancelář pro vás dokáže průkaz od příslušného odborníka zajistit. Odkaz na seznam „energetických specialistů“ naleznete na webové prezentaci Ministerstva průmyslu a obchodu nebo také na úvodní straně webu Asociace realitních kanceláří České republiky (www.arkcr.cz).

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+