Dětský pokoj. Které osvětlení bude to nejlepší?

20.02.2018 /

Dětský pokoj nás při zařizování trochu svádí z cesty. Chceme, aby vše esteticky ladilo a můžeme tak snadno zapomenout na účelovost jednotlivých světel. Při nákupu dětských svítidel pamatujte tedy nejen na jejich hezký vzhled, ale především na funkčnost a bezpečnost.

Nepodceňujte výběr

Výběr dětského svítidla nelze určitě podceňovat. Dítě v pokoji tráví hodně času nejen jako malé, když si hraje, ale i později, až se tam bude učit. Dostatečné a správné osvětlení je na místě. Malé děti by se vůbec neměly dívat přímo do světla. Všechna svítidla by měla být naprosto bezpečná. Děti jsou zkoumavé a vynalézavé. Nepodceňujte je.

Co všechno zohlednit

I při výběru dětského svítidla neopomeňte vzít v potaz několik faktorů. Prvním z nich je velikost pokoje. Další pak počet a rozmístění oken, barva stěn, nábytku a podlahové krytiny.

Dětský pokoj slouží k více účelům od herny po ložnici, proto zde postupujte při zařizování obezřetně. Jedno osvětlení určitě stačit nebude. Základem je opět centrální svítidlo. Pokud máte nižší strop, zvolte přisazené stropní svítidlo. U vyššího stropu lze použít lustr. Tvarů a možností je obrovská spousta. To nejhezčí za vás nevybereme, ale dejte přednost osvětlení s rozptýleným světlem. Naším tipem jsou třeba přisazené LED panely, které vynikají jednoduchým designem a dlouhou životností, budou tedy v dětském pokoji sloužit mnoho let a není nutné je s věkem dítěte měnit. Volte výkonnější varianty od 18W dle velikosti pokoje.

Co je LED panel?

Je to ploché svítidlo určené pro montáž na zeď, stěnu, do podhledu, lze ho zavěsit nebo vestavět do sádrokartonu. Záleží na systému uchycení. Většinou slouží jako úsporná náhrada zářivkových svítidel. Každý panel má v balení zdroj napájení. Některé mohou být stmívatelné. Na výběr máme mnoho různých velikostí, tvarů a výkonových variant. Podle typu uchycení rozlišujeme LED panely na podhledové, závěsné, vestavné a přisazené. A jak jej zapojit? To je snadné. U panelu najdete přibalený také zdroj. Ten má již připojený DC konektor, který jednoduše zastrčíte do druhého konektoru, který vede z LED panelu. Do trafa je třeba připojit kabel ze sítě. Jen se ujistěte, že kabel není pod proudem. Pokud si nevíte se zapojením rady, raději to svěřte kvalifikované osobě. A to platí u jakéhokoli svítidla.

Světelné zdroje

Při nákupu dětských svítidel samozřejmě budete také kupovat světelné zdroje, které do nich namontujete. Dětský pokoj je místem plným barev. Tyto barvy jednotlivé zdroje světla různě zkreslují. Jaká pravidla platí zde? Mějte na paměti, že teplé barvy zvýrazňují klasické žárovky. Studené barvy zase zářivky. Nejmenšího zkreslení od originálu docílíte použitím klasických a halogenových žárovek. Ty jsou ale dosti energeticky náročné, takže je třeba udělat nějaký kompromis. Oblíbené jsou LED žárovky, neboť jsou úsporné a dokážou svítit v různých barvách světla.

Dětská lampička

Pro zónu na spaní se dobře hodí nástěnné svítidlo, přičemž intenzitu žárovky volte s ohledem na stáří dítěte. Dokud je dítě ještě malé, postačí méně svítící světlo. Dítě u něj klidně usne. Pokud dítě už před spaním čte, je třeba na to myslet i při výběru dětské lampičky. Tady už bude třeba větší intenzita světla. U dětské postele se vždy hodí i orientační svítidlo se senzorem pohybu, které se automaticky rozsvítí a zase samo zhasne. Dítě nemusí mít v noci v pokoji strach.

Osvětlení psacího stolu

Při výběru osvětlení psacího stolu dodržujte pár základních pravidel.

  1. Pro psaní je doporučená hodnota intenzity osvětlení 500 lx.
  2. Nejvhodnější jsou stolní lampy, protože s nimi lze různě manipulovat a po stole je posouvat.
  3. Nejlepší je, když má lampa ohebné kloubové rameno, takže si dítě jednoduše nastaví sklon světla. Díky tomu nedochází ke stínění plochy, kde píše.
  4. Pokud je vaše dítě pravák, mělo by mít lampičku na levé straně, levák zase na pravé.
  5. Světlo by mělo plochu ozařovat z výšky cca 30 cm. To závisí na výšce dítěte.
  6. Úhel dopadu by měl být 60 až 70 stupňů.
  7. Lampička by neměla oslňovat. Měla by tedy mít neprůsvitné stínidlo a žárovka nesmí být vidět.
  8. Lampa musí stát na pevném a rovném podkladu, aby nespadla.
  9. Pamatujte na to, že při práci u stolu je dobré, když současně s lampou svítí i jiný zdroj světla. Je to dobré pro zrak, aby při jeho odvrácení směrem od lampy do pokoje, nebyl tak prudký světelný přechod. Ten totiž vede k únavě očí.
  10. Do dětských pokojů nejsou vhodné stojací lampy či jiná světla s dlouhými kabely.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+