Tipy, které vám pomohou vyvarovat se chyb při stavbě zimní zahrady

16.03.2018 /

Toužíte po místu, kde byste mohli trávit čas se svými přáteli, být součástí přírody a zároveň si ji vychutnávat i v době, kdy díky mrazu není možné vyjít ven? Pak je jasnou volbou zimní zahrada. Jaké věci byste měli zvážit, než se pustíte do tohoto projektu?

Velikost a náročnost

Asi každému je jasné, že zimní zahrada může mít různé podoby. Nezáleží jen na typu vašeho domu nebo bytu. První, co je třeba brát v úvahu při plánování, je proto její velikost. Něco můžete ovlivnit díky svým finančním možnostem, něco vám vymezí prostor, který máte k dispozici. Myslete na to, že i když vaše fantazie nemá meze, výklenky, šikmé stěny či zákoutí mohou sice vypadat atraktivně, ale kvůli vašim speciálním nárokům na konstrukci a montáž značně zvýší pořizovací náklady. Veškeré nepravidelné konstrukční prvky nadstandardního a atypického vybavení se zhotovují většinou na zakázku.

Zateplení a konstrukce

Dalším faktem je, že ne pouze realizace zimní zahrady, ale také tepelné ztráty ovlivní materiál nosné konstrukce. Jednou z nejdražších variant, ale zároveň i nejlepších, je hliníková konstrukce. Proč? Má dobré statické vlastnosti a vydrží opravdu hodně. Je samonosná, díky čemuž vám postačí i poměrně tenká kostra. Další výhodou je to, že se hodí i tam, kde je hodně vlhko. Můžete v ní tedy s klidem pěstovat i exotické rostliny, které, jak víme, jsou náročné právě na vlhkost vzduchu. Volba konstrukce je samozřejmě čistě na vás.

Výběr zasklení

Nejdražší položkou na vašem pomyslném účtu za realizaci zimní zahrady je zasklení. Na zasklení se používá izolační bezpečnostní lepené sklo s protislunečním efektem nebo komůrkový polykarbonát. A jak už to tak bývá, obě varianty mají svá pro a proti. Pokud zvolíte polykarbonát, jistě uvítáte, že je lehký, díky čemuž neklade příliš velké nároky na nosnost konstrukce.

Levnější varianta

Levnější variantou je průsvitný, avšak ne průhledný makrolon. Jde o komůrkový polykarbonát, který je lehčí než sklo. Nevýhodou je ovšem jeho omezená životnost. Navíc propouští teplo a slunce. Až vám bude déšť bubnovat nad hlavou, určitě to uslyšíte více, než kdybyste si pořídili sklo. Také se připravte na to, že se snáze a více špiní.

Má nižší světelnou propustnost než sklo, což znamená, že působí rychleji na přehřívání interiéru. Ani tento problém však není neřešitelný. Stačí si pořídit nějaké stínící prvky navíc. Pokud si plánujete, že v zahradě budete odpočívat i v zimě, určitě sáhněte po min. 16 mm silném makrolonu. Se slabším by vám byla pravděpodobně zima.

Sklo je trvanlivější, ale…

Sklo je rozhodně trvanlivější a dražší. Konstrukce musí také něco vydržet. Určitě při volbě skla nepodceňujte statický výpočet. Třeba kvůli sněhové zátěži, která vám jednou může způsobit nemalé problémy. Pokud chcete mít klid, je z hlediska světelné propustnosti a tepelné izolace ideální dvou- nebo i vícekomorový systém s vnitřním bezpečnostním sklem a nezbytným distančním rámečkem (vnější o síle 6 mm, vnitřní 6,4 mm). Tyto parametry skla splňují světelnou propustnost na 82 % s tepelnou izolací k 1,1 W/m2. Zimní chlad i letní přehřátí vám rozhodně hrozit nebudou. Dobře působí i jako protihluková bariéra. Na střechu můžete použít také dvojsklo. Lepší volbou je tónované nebo s pokovenou vrstvou mezi skly, aby v létě odráželo sluneční paprsky.

Provoz a teplo

Účel zimní zahrady je různý. Každý z nás tento prostor chce využívat jinak. Pokud patříte mezi milovníky chladnomilnějších druhů rostlin, je vhodný prostor nevytápěný s nejvyšší zimní teplotou kolem 3 až 5 °C. Jestliže milujete teplo a exotiku, je třeba pořídit si do zimní zahrady vytápění. Provoz takové zimní zahrady není určitě levný, neboť je třeba skloubit parametry vytápění s vlhkostí vzduchu a ventilací. Když chcete prostor využívat celoročně s představou, že v něm je stálá teplota okolo 22 °C, chce to promyšlený topný systém. Jeho výběr závisí na typu a umístění zimní zahrady, její velikosti, materiálu a sklu.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+