5 tipů, jak správně založit zahrádku

19.03.2018 /

Jaro brzy bude tu, a to je ta nejlepší doba začít trávit čas více venku. Co když ale nemáte kde a rozhodli jste se, že si založíte novou zahrádku? Dáme vám pár tipů do začátku, abyste zbytečně neudělali chyby, kterých se lidé nejčastěji dopouští.

1. Jak na volbu květin

Až budete v obchodě, může být na plány už pozdě. Klidně si svůj miniprojekt namalujte na papír. Rozmyslete si, kam přijdou stromy, kde bude skalka, sezení či odpočinková zóna. Při výběru květin myslete hlavně na to, že jedna květina krásu neudělá. Je třeba koupit čtyři i více květin od jednoho druhu. Při sázení pak dodržujte jejich předepsanou vzdálenost od sebe. Pak už to chce jen trochu trpělivosti a rostliny do sebe prorostou. Vytvoří nádherný trs a udělají krásné zákoutí. Další důležitou radou je správná kombinace. Vyberte si květiny, které kvetou v různou dobu, aby zahrádka byla stále krásná a plná květů.

2. Výběr stromů

Co je malé, to je krásné. Stromy po zasazení vypadají opravdu krásně. Jak ale budou vypadat za několik let? Nebudou stínit? Nepřerostou vám přes hlavu? Do malé zahrádky se stromy vůbec nedoporučují. Pro jistotu. To neznamená, že si nemůžete nějaký pořídit, ale myslete na budoucnost při jeho výběru. Existuje celá řada borovic či smrků, které jsou vyšlechtěné do menších zahrad, např. borovice kleče.

3. Nedělejte ze zahrádky hřbitov

V touze po intimitě volí mnoho lidí za pletivem živý plot z tůjí, jalovců nebo cypřišů. Ale pozor. Výsledek nemusí být úplně ideální. Kdo by chtěl ze zahrádky hřbitov? Hledejte i jiné varianty. Nejen přírodního živého plotu, ale i jiné možnosti zajištění dostatečného soukromí. Z rostlin můžete sáhnout třeba po habru. Tůje klidně zkombinujte s dalšími druhy rostlin. Tím monotónnost rozbijete. Před sousedy se velice příjemně ukryjete i za líbivým paravanem apod. Buďte kreativní.

4. Všechno potřebuje svůj prostor

Každý člověk potřebuje speciální podmínky k tomu, aby byl šťastný. A stejně tak to potřebují i rostliny ke svému růstu. Než je vyberete a než je zasadíte, snažte se zjistit si o nich co nejvíce informací. Dopřejte rostlinám přesně takový prostor, jaký potřebují. I zahradníci mají tendenci někdy sázet květiny vedle sebe blíže, než se doporučuje. Jejich přáním je, aby zahrada vypadala co nejrychleji krásně. Ale pak se musí počítat s tzv. selekcí, kterou je třeba udělat po několika letech. Ideálně odborná.

5. Držte se jednoho stylu

Když zakládáte zahrádku, měla by mít sama o sobě jednotný styl. Jaký? Přesně takový, aby zapadl ke stylu vašeho domu (chaty). Venkovskému stylu bude slušet rozhodně zase venkovský, plný nejrůznějších kvetoucích rostlin. Moderní dům ladí s japonským strohým stylem. Ale je to samozřejmě na vás. Důležité je, abyste ze zahrádky měli radost a dobře se v ní cítili. Pokud si nevíte rady, určitě se inspirujte na internetu nebo klidně oslovte odborníky. Učíme se všichni. Celý život.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+