Čas na zahradní nábytek. Jak se správně starat o ten dřevěný?

30.04.2018 /

Jistě se shodneme na tom, že dřevo patří k nejoblíbenějším materiálům, co se zahradního nábytku týče. Než si ho pořídíte, měli byste vědět, jaké výhody i nevýhody má a jak se o něj správně starat. Tomu se zkrátka nevyhnete!

Nepřítel vlhkost

Jako každý přírodní materiál absorbuje vlhkost nebo vysychá. To výrazně ovlivní jeho vzhled a životnost. Díky působení vlhkosti a výrazných teplotních rozdílů dochází i k tvarovým změnám dřeva. Lze tomu ovšem předejít.

Když je nábytek nový

Pokud jste právě doma rozbalili nový zahradní set, je podle odborníků dobré hloubkově jej ošetřit proti plísním a dřevokaznému hmyzu a jeho povrch napustit přípravkem, který chrání proti povětr-nostním vlivům. Jestliže už doma dřevěný zahradní nábytek máte, budete se mu muset věnovat více. Měli byste také vědět, že každé dřevo potřebuje ošetřit jinak. Obecně je však potřeba posta-rat se o pravidelné obnovování impregnace a povrchový ochranný film. Před každou sezonou urči-tě zbavte nábytek špíny. Pak následují další kroky.

Barevné změny dřeva

Když už hovoříme o jednotlivých typech dřeva, měli byste také vědět, že každý z nich má nejen svou barvu, ale také sklon k barevným změnám díky působení vnějších vlivů. Teak, meranti nebo durian jsou v tomto ohledu nejtypičtější. Čím je nábytek starší a čím více je vystaven venkovnímu prostředí, tím se původní barevný odstín s postupem času mění výrazněji. Některý materiál je odolnější, jiný bohužel méně.

Teak je nejodolnější

Pokud hledáte opravdu odolné dřevo, zvolte si teak. Patří mezi nejodolnější. Pokud jej na začátku neošetříte, získá stříbrošedou patinu. To nevypadá úplně dobře. Zabráníte tomu tak, že nábytek ošetříte teakovým olejem nebo fermeží smíchanou s terpentýnovým olejem.

Trik na skvrny

Když se stane, že se např. na desce stolu objeví mastná skvrna, může to být problém. Lze tomu však předejít tím, že dřevo dopředu natřete speciálním ochranným nátěrem, který zaplňuje póry, a dřevo se tak stává méně náchylné k vytváření skvrn.

Jak obnovit původní barvu

V úvodu jsme hovořili o tom, že dřevo má sklony ke změnám barvy. Pokud zatoužíte po té jeho původní, lze to. Na trhu existují speciální prostředky na bázi pryskyřice a přírodních olejů, které obnovují původní hnědou barvu zašedlého dřeva. Poptejte se u obchodníků.

Měkké dřevo je třeba více chránit

Teak nebo další odolné typy dřeva bývají podstatně dražší než např. tzv. dřeva měkká. Můžete tak mít doma nábytek z akátu, modřínu, borovice nebo smrku. Přestože výrobci s oblibou tvrdí, že tato dřeva jsou velmi odolná vůči venkovním vlivům, nespoléhejte se, že vydrží jako nábytek z exotických dřev.

Původní impregnace vydrží jednu sezonu

Ani tlakově ošetřené nebo impregnované měkké dřevo nevydrží v původním stavu déle než jednu sezonu, mnohdy i méně. Tento nábytek je nutné vždy ošetřit ochranným nátěrem. Nejlepší je v tomto případě přípravek s obsahem fungicidních složek proti plísním a dřevokaznému hmyzu. Koupit můžete ochranné nátěry či lazury. Trh jich nabízí nepřeberné množství. Obsluha ve specia-lizovaném obchodě či oddělení vám ráda poradí ten nejvhodnější.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+