Sanace. Jak zvládnout první úklid vnitřních ploch a okolí

01.05.2018 /

Povodně jsou tématem, které se lokálně řeší každý rok. Přímo či nepřímo se dotýkají mnohých z nás. Vypořádat se s jejich následky vyžaduje nejen fyzickou, ale i psychickou sílu. Pro ty z vás, kteří se snažíte znovu zažehnout ve svých domovech teplo rodinného krbu, nabízíme průvodce, který by vám měl pomoci zvládnout základní potřebné práce.

Začněte sanací studny

Jednou z prvních věcí, které je zapotřebí dát do pořádku hned po hrubém úklidu, je sanace zatopené studny. Aby všechno proběhlo v pořádku, je třeba ji provádět až v okamžiku, kdy dojde ke stabilizaci vodního režimu v postižené oblasti. Bude potřeba uklidit okolí studny a stavebně a technicky ji zabezpečit.

Jaká jsou rizika

Odborníci radí počkat si, až hladina ve studni opadne. Kdyby totiž byla za stěnou studny hladina podzemní vody ještě příliš vysoko, mohl by rozdíl tlaků „přetlačit“ váhu hlíny a sled událostí by vedl k samotnému zhroucení studny. Pak by vám pravděpodobně nezbývalo nic jiného, než studnu zasypat a vyhloubit na jiném místě novou. Oprava takového stavu je totiž nejen náročná, ale i drahá. Pozor! Do podobné situace se můžete dostat i v případě zatopeného sklepu. Zde hrozí nebezpečí zhroucení celého domu.

Na rozborech se nevyplatí šetřit

Rozbory vody se finančně pohybují v řádech stovek korun. Většinou však tyto testy nestačí. Cena se určuje podle počtu analýz, které se provádí. Nejlevnější testy (cca 400 korun) jsou vhodné spíše k běžné kontrole stavu studny. V takových rozborech ovšem chybí ukazatele týkající se těžkých kovů, organických chemických sloučenin nebo jedovatých látek apod.

Dražší testy jsou v tomto případě na místě. Podrobný rozbor vás přijde na 4–5 tisíc korun. Jednotlivcům se moc nevyplatí nechat si tyto nákladné testy dělat. Vsaďte proto na obec. Většinou všechny studny v obci totiž čerpají podzemní vodu ze stejného prostředí. Proto je dobré, když si sama obec objedná hydrogeologa.

Čištění svépomocí. Pracujte ve skupině!

Do čištění se můžete vrhnout svépomocí. Doporučuje se pracovat minimálně ve třech. Ten, kdo sestoupí do studny, by měl mít dostatečné vybavení proti možnému pádu a vždy by měl být jištěn ještě další osobou. Podrobný návod, jak postupovat při sanaci studny, najdete na stránkách Státního zdravotnického ústavu.

Kdy se znovu ze studny napijete

To, kdy se znovu napijete z vlastní studny, záleží na tom, čím vším řeka po cestě protekla. Počítejte zhruba padesát dní. Předtím však vodu nechte otestovat rozborem. Bez toho se do pití v žádném případě nepouštějte.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+