Výkup, záloha, nebo zprostředkování?

09.05.2018 /

Na otázky odpovídá Miroslav Havelka, majitel značky OMEGA REALITY.

Jak dlouho působíte na realitním trhu?

Rok 2018 je pro nás jubilejní. Právě před dvaceti lety se na pražském realitním trhu objevila značka OMEGA REALITY. Sídlíme již dvacátým rokem na stejné adrese, na které jsme začínali. Lidé zejména v Praze a okolí nás velmi dobře znají.

Dvacet let, to už lze říct, že patříte mezi pamětníky.

Máte pravdu, za tu dobu došlo k mnoha změnám. Bohužel v mnohém se situace spíše zhoršila. Na trhu se objevilo mnoho makléřů, kteří shání zakázky, jak se dá a často volí i nesolidní praktiky. Existuje málo kanceláří, které nabízející osloví díky jejich jménu či renomé. Většina realitek pořádá „hon“ na nabízející. Naše branže tím velmi trpí.

Jak to myslíte?

Většina makléřů, aby se vůbec uživila, volá na takzvané studené kontakty. Otevřou si některý ze systémů, který „stahuje“ soukromé nabídky z inzerce, a volají na jeden kontakt za druhým. Prostě otravují klienty, kteří si chtějí zkusit prodat nemovitost sami. Věřte, není nic příjemného, když vám během dne zavolá patnáct makléřů s nabídkou možné spolupráce. Sám jsem to párkrát zkusil – dal soukromý inzerát – a telefon jsem musel na několik dní vyřadit z provozu.

Není to náročné i pro samotné makléře takto získávat zakázky?

Musí to být vyčerpávající a frustrující. Vezměte si, že jen voláte a většinou jste odmítáni. Pokud už vám někdo nabídku svěří, tak to bývá stylem „až budete mít zájemce“, tak přijďte. Myslím si, že i toto je jeden ze zásadních důvodů, proč je v tomto oboru taková fluktuace. Málokdo to vydrží.

Jaký máte recept na získávání zakázek vy?

Akvizice zakázek je aktuálně nejtěžší za posledních několik let. Řekl bych, že se nám daří získávat zakázky díky inzerci, kterou stále oproti většině realitek držíme.

Podstatná část nabízejících k nám přichází na doporučení. Dvacet let na trhu se v tomto projevuje značně. Posledním střípkem je nákup nemovitostí na trhu, případně ve veřejných dražbách.

Jaký je rozdíl mezi přímým odkupem, výplatou zálohy a zprostředkováním?

To je téma na delší článek, tak velmi stručně.

Přímý odkup doporučuji klientům, kteří nemají čas či chuť na vyhledávání vhodného kupujícího. Přitom u přímého odkupu nemusí být propad ceny tak markantní, jak si kdekdo myslí. Máme i případy, kdy výkup proběhne za skutečnou tržní cenu. Žádné snížení ceny se nekoná.

Výplata zálohy je vhodná pro ty, kteří požadují část kupní ceny před zahájením samotného prodeje. Výhodou je, že ve finanční kalkulaci se nemusí zohledňovat daň z nabytí nemovitosti, které se u přímého odkupu nelze vyhnout, a my, jako kupující ji hradíme. Prodejní ceny nastavujeme u výplaty zálohy leckdy i malinko vyšší. Chceme pro prodávajícího zajistit co nejlepší podmínky.

Zprostředkování je stará dobrá klasika. Vyberte si naši realitku a osobně garantuji spokojenost. To, co děláme, skutečně umíme velmi dobře. K tomu máme dobré advokáty, fotografa a inzerci. Chcete-li prodat nebo pronajmout nemovitost, tak by OMEGA REALITY měla být jasná volba.

Máte-li zájem o spolupráci nebo pokud chcete radu či analýzu, tak nás kontaktujte na telefonu 222 24 22 33 nebo na e-mailu: info@omega-reality.cz.

Další informace naleznete na www.miroslavhavelka.czwww.omega-reality.cz

Miroslav Havelka majitel OMEGA REALITY

V roce 1997 založil značku OMEGA REALITY, která dnes nabízí komplexní služby v oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí.

Zpočátku se zabýval zejména zprostředkováním. Postupem času do svého portfolia přidal investiční činnost a v současnosti se orientuje na zprostředkování prodeje a pronájmu bytů, domů, pozemků, přímý odkup nemovitostí, oddlužování klientů a nákup v dražbách. I díky tomu, že se stále osobně podílí na chodu společnosti, je v denním kontaktu s realitní problematikou a zná tak potřeby svých klientů. Průběžně se v oboru vzdělává a reaguje na časté legislativní změny v oblasti práva. Navíc je obklopen skvělými advokáty, kteří pracují ve prospěch jeho klientů.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+