Investiční bydlení Kdy je nejvhodnější čas na nákup?

16.05.2018 /

Pokud jste uvažovali někdy o pořízení nemovitosti za účelem následného pronájmu nebo jako možnosti rychlého výdělku, pak jste si také jistě kladli otázku, kdy je dobré takové rozhodnutí učinit.

Mít jistý příjem na stáří láká mnoho lidí. Novostavby jsou v tomto směru žhavým zbožím, o čemž jsme vás již mnohokrát informovali. Neustále roste podíl investorů v rámci prodejů nových bytů ve velkých městech. Tato fakta potvrdil i nedávný průzkum společnosti Ekospol. Z něj vyplynulo, že 40 % bytů společnost prodala právě na investici.

Když chcete investovat dlouhodobě

Tato investice do nemovitostí za účelem dlouhodobých pronájmů je v dnešní naprosto běžná. Spolehlivě funguje v podstatě už od 90. let, kdy takto nakupovalo mnoho lidí. Reality bývají jednou z prvních voleb investorů, kteří chtějí poměrně spolehlivě vydělat. A je to logické. My Češi jsme poměrně konzervativní národ, což se odráží i na tomto faktu. I tak vždy nemusíte úplně vydělat. Odborníci radí, vše si dopředu dobře propočítat. Co se na venek zdá zajímavé, může se ukázat minimálně sporné. Jak je to s načasováním?

Ceny se pohybují ve vlnách

Jistě jste zaznamenali, že s cenami nemovitostí je to za posledních deset let jako na houpačce. Prochází trendovými vlnami. Zatímco před deseti lety byly vysoko, před pěti lety došlo k výraznému poklesu díky krizi a nyní jsou zase v růstové fázi. Je dobré sledovat ceny z dlouhodobějšího horizontu. Tedy ne, jak se jeví dnes, ale jaký byl trend a jakým vývojem prošel trh bydlení v posledních deseti letech.

Proč je to důležité? Až budete potřebovat danou nemovitost prodat, bude velmi nepříjemné dostat za ni méně, než za kolik jste ji koupili. Když uvažujete o dlouhodobé investici a byt či dům chcete držet v horizontu deseti let i více, nemusí se vždy čekání na lepší cenu, kterou za ni případně utržíte, vyplatit.

Je také dobré vědět, že i kdyby nastala opět situace, kdy půjdou ceny do recese, je velká pravděpodobnost, že se začnou následně vracet na současné hodnoty. Z tohoto pohledu je mnohem zásadnější výnos z nájmu během doby, kdy nemovitost vlastníte.

Shrnutí: Jestliže uvažujete o koupi nemovitosti a jejím následném pronájmu v horizontu alespoň deseti let, tak se vám při dnešních cenách investice poměrně vyplatí. Je dobré se poradit s povolanými lidmi, zvláště, pokud si nejste jistí. Přeci jen není dům jako dům a byt jako byt.

Když chcete koupit a hned prodat

Řada investorů však jde jinou cestou ― koupit a prodat ihned. K tomu ale musíte mít jisté zkušenosti a patřičný obnos peněz. Ne všechno je považováno za výhodný obchod, i když se cena jeví jako lukrativní.

Jaká jsou rizika?

Na co se často zapomíná v rámci investic, jsou daně. Jde přitom o podstatný faktor ovlivňující zisk. Je tu daň z nabytí nemovitosti ve výši 4 %, ale také daň ze zisku, která aktuálně činí 15 % (pro fyzické osoby). Zisk několika set tisíc korun na jedné nemovitosti tak vůbec nemusí být v konečném důsledku ziskem.

Dalším faktorem jsou náklady spojené s transakcí (smlouvy, PENB, provize RK apod.). Už vůbec nikdo nepočítá čas strávený samotným nákupem a prodejem, ale i ten představuje peníze. Nikdy nevíme, co bude. To je jasné. Existuje ale předpoklad, že v době růstu cen se nakupuje mnohem lépe. Riziko představuje případ, kdy nakupujete v době poklesu.

Drobných investorů bude ubývat

Jaké jsou profily investorů? Dá se říci, že existují tři skupiny.

  • První skupinou jsou soukromé osoby, které mají velký obnos peněz. Ty kupují bytů více, mnohdy desítky najednou. Jde o úspěšné podnikatele, kteří jsou zvyklí tímto způsobem investovat.
  • Další skupinou jsou drobní investoři. Ti mají k dispozici finance v řádech milionů korun, které nechtějí nechat ladem na bankovním účtu s mizivým výnosem peněz.
  • Třetí skupinou jsou lidé, kteří využívají levných hypoték a nízkých úrokových sazeb. Tito lidé nemají základní kapitál nebo jen malý, avšak k pořízení nemovitosti jim stačí. Tato skupina investorů se logicky se zhoršením přístupnosti hypotečních úvěrů bude zmenšovat. Už teď je tento jev markantnější. To potvrzují i sami odborníci.

Češi si dobře uvědomují, že byt je mnohem lepší investice než nechat peníze ležet na účtu v bance. Výnosy z realitních investic nejsou rozhodně špatné. Při současné situaci jsou dokonce mnohonásobně vyšší než u jiného typu investic.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+