Reality bez rizika

28.05.2018 /

Nemovitý majetek je většinou to nejcennější, co máme, a jeho prodej je pro nás životní událostí. Koupit si dům k bydlení znamená učinit významné rozhodnutí, které souvisí s dlouhodobým finančním závazkem.

V poslední době jsme svědky reklamní kampaně, ze které vyplývá, že jedině bez realitky můžete dobře a levně nakoupit nemovitost, pronajmout svůj byt či zahradu. Ano, nikdo nic nemůže namítat proti tomu, když si jako v minulosti, na začátku 90. let, někdo zadal inzerát do Annonce a hledal kupce či nájemce svého bytu. Doba se však podstatně změnila. To nejzásadnější je, že realitní kancelář má odpovědnost vůči svému klientovi. Nejde o pouhou formulaci. Vyplývá to z příslušných ustanovení občanského zákoníku (zejména § 5), zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů. Řada lidí, kteří se spolehli na inzerát, který byl bez realitky, nyní čelí žalobám z hlediska předsmluvní odpovědnosti. Stručně řečeno, jednali tak, že druhá strana (ta co četla inzerát) měla důvod se domnívat, že obchod „dopadne“. Když z důvodu, že inzerujícímu někdo nabídl vyšší cenu, z obchodu sešlo, inzerující začal čelit žalobě a v důsledku obdržel daleko méně, než čekal.

A to není jediné riziko. Pětiletá záruční lhůta u nemovitostí znamená, že se objevily společnosti, které pro kupující zajistí komplexní detailní prohlídku právního i faktického stavu nemovitosti. Nemáš revize? Zaplatíš. Nemáš stavební dokumentaci? Zaplatíš! Nemáš stavební dokumentaci v souladu se skutečným stavem, protože jsi provedl drobnou stavební úpravu a zapomněl ji nahlásit? Zaplatíš! A toho „zaplatíš“, se dá v pěti letech najít opravdu hodně. Jistě, dobrý advokát rizika eliminuje smlouvou. Ale to může být pozdě. Jsou komodity, které se po internetu prodávají dobře. Žrádlo pro psy, nabíječky a dokonce i rohlíky. Internet slouží jako pomůcka pro nabídku nemovitosti. Nemůže jít o komplexní službu pro klienty. Pokud koupím přes internet špatné krmivo pro psy, tak ho mohu vyhodit. Pokud koupím přes internet špatně nemovitost, půjde to už jenom přes soudy a dobrého advokáta.

Asociace realitních kanceláří České republiky se proti nikomu nevymezuje. Vítáme všechny seriózní způsoby, které spotřebitelům umožní hladký a dobrý obchod s nemovitostmi. Jenom upozorňujeme, že nemusíte být tak bohatí, abyste kupovali levné věci. Asociace realitních kanceláří nazývá věci pravým jménem. Pokud někdo chce ušetřit s rizikem, je to jeho právo a volba.

Pro všechny, kteří chtějí své rozhodnutí, zda při realitním obchodě využijí služeb realitní kanceláře, opřít o nějaká PRO, či PROTI, připravila Asociace realitních kanceláří České republiky na internetu stránky se všemi podstatnými informacemi.

Z těchto informačních stránek, které najdete na této adrese: http://www.realitybezrizika.org/ přinášíme malou ukázku.

Koupě bytu

Nejčastějším případem koupě nemovitosti jednotlivci je u nás koupě bytu. A to zejména pro vlastní bydlení. V dnešní době však stále více kupujících o koupi uvažuje z tohoto důvodu, protože se dlouhodobá investice jeví oprávněně výhodnou. Vždyť za posledních deset let stoupá cena nemovitostí trvale.

Nejčastější chybou kupujících, zejména těch, kteří nemají s koupí žádnou zkušenost, je špatná orientace v aktuálních cenách bytů na trhu.
Pamatujte si, že ceny na realitních serverech konečným cenám většinou neodpovídají.

Jen odborník s letitou zkušeností dokáže tržní cenu stanovit. Nebojte se proto zeptat, v případě spolupráce s realitním makléřem, jak dlouho již zprostředkovává, jaké má reference a podobně. Koupit předraženou nemovitost není žádné umění a už vůbec ne „vítězství“. Se zkušeným a prověřeným makléřem se vám to nestane. Nebojte se požádat realitní kancelář, aby vám podle vašich požadavků vybrala nabídky a vyjednala kupní cenu. Ušetříte čas i peníze.

Prodej bytu

Prodej bytu není v žádném případě pouhé jeho nabídnutí v inzerci. Dnes nejčastěji na internetovém inzertním serveru (ať už se jmenuje jakkoli). Přesto, že v bytě bydlíte (třeba již od malička), neznamená to, že jej z pohledu trhu nemovitostí znáte. Byt správně ocenit, připravit k prodeji, ať už po vizuální stránce, ale také v rámci platné legislativy, není pro laika snadnou záležitostí. Přesto, že se vám to dnes snaží kdejaký mediální spot namluvit. Přeneste tuto činnost a hlavně odpovědnost na realitní kancelář.

Každá odborně způsobilá realitní kancelář vám nabídne přinejmenším následující postup:

Nábor zakázky:

  • vstupní prohlídka nemovitosti vč. návrhu dalšího postupu
  • sepsání zprostředkovatelské smlouvy
  • posouzení reálné tržní ceny
  • převzetí podkladů potřebných k prodeji od klienta

Příprava zakázky:

  • prověření podkladů předaných klientem
  • zpracování textových a grafických výstupů (exposé, podklady pro inzerce)

Realizace zakázky:

  • nabídka nemovitosti
  • organizace prohlídky nemovitosti
  • průběžná komunikace s klientem
  • blokace nabídky nemovitosti
  • příprava podkladů pro kupní smlouvu nebo smlouvu jí obdobnou
  • asistence u kupní smlouvy nebo smlouvy jí obdobné sepsané k takovému úkonu oprávněnou osobou
  • vypořádání kupní ceny, je-li tak sjednáno
  • doručování smluv na katastrální úřad (vklad), je-li tak sjednáno

Je mnoho klientů, kteří nechtějí využít služeb realitní kanceláře, protože nechtějí za komplexní službu platit a dokonce si část úkonů zajistí sami. I v jiných profesích to tak bývá. Stavíme svépomocí, stříháme si vlasy sami, opravujeme si auta apod. Někteří lidé prostě nechtějí, aby někdo za ně prováděl prohlídky nemovitostí, jednal s úřady, sháněl chybějící dokumenty, vyjednával o ceně a podmínkách koupě, projednal odstranění různých břemen, zápis či odstranění zástavních práv, či dokonce zajistil soupis smluvní dokumentace. Dcera nebo známý je právník, zajistím si to sám. Toto je přesně profil klienta, který využije elektronické realitní kanceláře. Prakticky mu jde jen o zajištění jistého přísunu zájemců o jeho nabízenou nemovitost. Komunikace s virtuální realitkou probíhá anonymně, prostřednictvím monitoru počítače, maximálně telefonátů se zájemci. Na straně prostředníka není konkrétní člověk, firma s odpovědností za celý nabídkový a realizační proces. Je tam jen jakási virtuální inzertní realitní kancelář. Pokud jsem zdatný vyjednavač, mám dostatek odborných znalostí a mám i dostatek času se celému procesu osobně věnovat, pak je tato služba tím, co hledám. Pokud mám zájem, dostanu nabídku i na další služby. Ty samozřejmě také musím zaplatit. Nic není zadarmo a z bezrealitky se stává realitka.

Prohlídky nemovitostí

Prohlídky nemovitostí jsou náročným procesem. Nikdo si nemůže myslet, že se jedná pouze o čas strávený se zájemci o prodávaný byt. Nejde jen o nemovitost, ale také o právní bezvadnost.

Prodej

Provádět po bytě nebo domku desítky nejrůznějších zájemců, není opravdu žádný med. Již včasná selekce na ty „vážné“ zájemce a pouhé „realitní turisty“, je práce pro zkušené. O čase, který souvisí s vlastními prohlídkami, s přípravou nemovitosti na prohlídku apod. nemluvě… Co se má zájemcům o nemovitosti říkat, aby je např. neodradilo nevhodné vystupování, se na realitních kurzech vyučuje hodiny. Nelze se domnívat, že budete lepší než školený makléř.

Koupě

Na nemovitost, kterou si kupujete, se asi podívat budete chtít osobně. Ale…

Několik typů:

  • Pokud to jde, vždy si s sebou vezměte odborníka!
  • Nechoďte na prohlídku, když je tma.
  • Dívejte se i tam, kam není vidět.
  • Nezapomínejte na prohlídku okolí.
  • A rada nakonec – NESPĚCHEJTE!

Koupě nemovitosti je investicí v řádech statisíců a častěji dnes milionů. Nenechte se nikým tlačit do ukvapeného rozhodnutí.

Asociace realitních kanceláří České republiky

Asociace realitních kanceláří České republiky je profesní sdružení realitních makléřů, správců nemovitostí, dražebníků a dalších profesionálů působících na trhu s nemovitostmi v České republice. Asociace byla založena v roce 1991 několika realitními kancelářemi z různých míst České republiky a v dnešní době čítá členská základna více než 300 realitních kanceláří z celé republiky.

Důvody, které vedly k založení asociace v roce 1991, byly tyto:

  • sdružit podnikatele zabývající se stejnou profesí a prosazovat a ochraňovat zájmy realitních kanceláří (zejména v kontextu legislativním),
  • zajišťovat průběžné vzdělávání v oborech souvisejících s oblastí nemovitostí,
  • vytvořit sdružení, které by postupně svou činností získávalo autoritu v rámci naší republiky, včetně potřebných kontaktů na obdobné organizace v zahraničí.

Jedním ze stěžejních cílů ARK ČR je přispívat ke zlepšování podmínek při uskutečňování realitních obchodů (včetně správy nemovitostí), a to zejména prostřednictvím zákonné úpravy provozování realitní činnosti.

VZDĚLÁVÁNÍ V ARK ČR Vícedenní kurzy:

  • Obchodník s realitami – rekvalifikační kurz
  • Příprava na zkoušku odborné způsobilosti
  • Výkon správy nemovitostí
  • Anglická komunikace pro realitní makléře

Jednodenní semináře:

  • Nájem bytu a nebytových prostor
  • Oceňování nemovitostí
  • Právní aspekty realitní činnosti
  • Prodej nemovitostí v exekuci a insolvenci

Praktické tréninky:

  • Fotografování
  • Videoprohlídky
  • HOME STAGING
  • Komunikace
  • Vedení lidí

ZKOUŠKY ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI pro obor Obchodník s realitami (dle zákona 179/2006 Sb.)

Příležitost pro všechny realitní makléře:

Dokažte vašim klientům vaši profesionalitu i Osvědčením o odborné způsobilosti. Jsme autorizovaná osoba (na základě rozhodnutí MMR ČR) oprávněná pořádat tyto zkoušky a vydávat osvědčení se státním znakem České republiky. Bližší informace na www.arkcr.cz.

Ing. arch. Jan Borůvka, CIPS
generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+