Pronajímáte nemovitost? Jaké pojištění by se vám mohlo hodit?

20.06.2018 /

Pronájmy jsou v kurzu. Řada investorů využila skvělých podmínek, které nabízejí banky v rámci hypotečních úvěrů, a pořídila si nemovitost za účelem dalšího výdělku. Patříte mezi ně? Jako pronajímatelé byste si měli dát pozor na rizika, která s nájemním bydlením souvisejí. Následky některých nebezpečí lze řešit vhodně zvoleným pojištěním.

Jaká rizika hrozí?

Rizik, která hrozí pronajímateli, je dost. Jednak může nájemce přestat platit nájemné, nebo poškodí vybavení či samotný byt, může ale také způsobit škodu sousedům, kteří po vás jako majiteli nemovitosti budou následně požadovat náhradu. Ojedinělé nejsou dokonce ani případy, kdy nájemník úplně „zmizí“. Říkáte si, že kauce by mohla škody pokrýt. Ale ne vždy tomu tak je. Mohou nastat i méně dramatické situace. Např. se porouchá nějaký spotřebič a nájemník bude od vás automaticky očekávat urychlené vyřešení situace. V mnoha ohledech může pomoci právě majetkové a odpovědnostní pojištění.

Pojištění nemovitosti

Základem je tedy pojištění nemovitosti, které byste jako pronajímatelé měli mít sjednané. Než jej sjednáte, vyplatí se ověřit si, jak je pronajímaný byt pojištěn v rámci pojištění celého bytového domu. Z pojištění nemovitosti by vám byly za normálních okolností jako pronajímateli hrazeny i některé škody způsobené nájemníkem, například pokud by v bytě způsobil požár apod.

Pojištění odpovědnosti

Dále si můžete zřídit pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. Tento typ pojištění lze připojistit v rámci pojištění nemovitosti nebo je velmi často součástí pojištění v běžném občanském životě. Kryje třeba i škody, které způsobí pronajímatel chybnou montáží elektrospotřebiče. Tohle pojištění také kryje škody způsobené vodou z prasklého potrubí ve zdi či škody požárem z důvodu zkratu v elektrických rozvodech. Je dobré si zjistit, zda pojišťovna plní i v případě, kdy není byt trvale obýván pojištěným majitelem. V praxi mají některé pojišťovny tuto variantu uvedenou ve výlukách.

Když máte pronajímaný byt vybavený

V případě, že pronajímáte vybavený byt, vyplatí se uvažovat i o klasickém pojištění domácnosti. Pozor, některé vybavení může být jako tzv. stavební součást již pojištěného v rámci pojištění nemovitosti.

Můžete pojistit i nájemníka. Aniž by to věděl

Zajímavostí je, že i nájemník může být pojištěný, aniž by o tom měl tušení. Některé pojišťovny nabízejí jako součást pojištění odpovědnosti pronajímatelů také pojištění odpovědnosti nájemce bez toho, aniž by byl daný nájemce konkrétně určen. To se hodí zejména, když se vám nájemci dost střídají. Na odpovědnost za škody způsobené na úkor pronajímatele se ale tohle pojištění nemusí vztahovat. V některých případech se zase vztahuje jen v případě škody způsobené požárem, výbuchem či vodovodní škody. Jsou tu ale jisté podmínky. Jako pronajímatel nesmíte mít příjem z pronájmu vyšší než půl milionu za rok. Pokud se do této varianty nevejdete, řeší se tyto případy s pomocí produktů podnikatelského pojištění. Je dobré se informovat na možnosti u konkrétních pojišťoven.

Pojištění jako povinnost ve smlouvě

Svůj majetek byste měli náležitě chránit. A tak můžete trvat na tom, že by nájemník měl mít sjednáno pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě. Povinnost může být zakotvena přímo v nájemní smlouvě, kterou nájemníkovi předložíte k podpisu. To vám ale nezaručí, že máte pojištění zcela pod kontrolou. Proto někteří pronajímatelé uzavírají pojištění nájemníkům. V tomto případě jste jako pronajímatel pojistníkem, který platí pojistné, a nájemník je pojištěným.

Jaké škody pojištění hradí

Z výše uvedeného pojištění mohou být hrazené škody, které nájemník způsobí svým nedbalostním jednáním sousedům či pronajímateli. I tady se ale najdou u jednotlivých pojišťovacích domů výjimky, které je třeba sledovat. Jako základ byste měli mít pokryté i škody, které nájemník způsobí na pronajaté nemovitosti. Dohlédněte, aby nebyly vyloučeny škody na převzatých movitých věcech. Při zřizování pojištění dávejte pozor, zda není vyloučena ze smlouvy tzv. hrubá nedbalost. Pojišťovna by v takovém případě plnění krátila, nebo vůbec nevyplatila.

Pojistka může krýt i ušlý nájem

Vybraná pojistka může poměrně dobře krýt riziko vandalismu nebo ušlý nájem. Pojistné za ušlý nájem by vám náleželo ve chvíli, kdy by se stala nemovitost neobyvatelnou např. z důvodu vytopení sousedem a nájemník by se musel přestěhovat jinam. V takových případech jen dejte pozor na to, co musíte doložit. V tomto případě potřebujete nejen nájemní smlouvu, ale i výpis z daňové evidence nebo výkaz zisku a ztrát. Je totiž třeba doložit výši škody. Pojišťovny poměrně často požadují i doklad o tom, že nájem byl již nějakou dobu hrazen.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+