Bazény: Zastřešení

25.06.2018 /

Výběr zastřešení není jednoduchý. Čeho si všímat? Proč byste měli mít váš bazén zastřešený? Důvodů je hned celá řada. Prodlužuje koupací sezonu a udržuje vodu výrazně teplejší, než kdybyste bazén měli bez něj. Zjednodušuje také údržbu, protože do vody nelétají venkovní nečistoty. Jak si počínat při jeho výběru? Je vám asi jasné, že na trhu je spousta variant v různých cenových hladinách. Když ale ušetříte na nesprávných místech, dostanete nekvalitní zastřešení, které pravděpodobně nepůjde hladce zavřít nebo se na něm začnou tvořit praskliny.

Dbejte na kvalitu kolejnic a koleček

Než se dostaneme k samotnému materiálu zastřešení, pobavme se o kolejnicích. Tady se na kvalitě rozhodně nevyplatí šetřit. Kolejnice by měly být oboustranné a pochozí. V praxi to vypadá tak, že zastřešení můžete posunovat na obě strany a přes samotné kolejnice pohodlně chodit. Pokud jsou nepochozí, je našlápnutí na ně velmi nepříjemné. Barva kolejnic kvalitu neovlivňuje. Plní pouze estetickou funkci. Horší je to s kolečky. Ta by měla být na ložiskách, protože potom lépe a déle vydrží. Určitě není od věci zaměřit se i na materiál, ze kterého jsou kolečka i doplňky vyrobené. Ideální variantou je nerez. Odborníci vám ale fundovaně poradí.

Dutinková výplň

Pokud se v zastřešení vůbec nevyznáte, vězte, že výplň zastřešení venkovních bazénů se vyrábí z polykarbonátu. Existují dva typy ― dutinkové a plné. Plná výplň vypadá jako čiré sklo a působí velmi luxusně. Není divu, že stojí o poznání více než druhá varianta. Mohlo by se zdát, že plná polykarbonátová výplň zastřešení může být lepší volbou, ale má i své nevýhody. Ohřívá vodu výrazně méně než výplň dutinková a je také hodně náročná na údržbu. Na plném polykarbonátu je mnohem patrnější vodní kámen. Navíc při posouvání jednotlivých kusů zakrytí se nezřídka povrch odře. Na dutinkové výplni se drobné odřeniny snadno ztratí. Dutinková výplň je levnější a výrazně praktičtější. Můžete si také vybrat z několika barev.

Důležitá je i tloušťka výplně

Polykarbonát je kvalitní materiál s dlouhou výdrží. To platí v případě, že je v dostatečně tlusté vrstvě. Měli byste se tedy řídit tím, že minimum je jeden centimetr tloušťky. Ten vám zaručí, že vám zakrytí vydrží dlouho a také zajistí efektivní ohřev vody v bazénu. Slabší polykarbonát má mnohem horší odolnost a životnost. Myslete na to, když budete počítat finance. Tenčí polykarbonát je samozřejmě levnější.

Dostatek místa na provoz

Myslet byste měli také na dostatečný prostor. A to nejen pro bazén jako takový, ale i pro zastřešení. Sbalené zastřešení zabere cca dva a půl metru. Odborníci však doporučují přidat k tomu ještě asi půl metru (mezi zastřešením a okrajem bazénu). Je to kvůli hlavně kvůli zjednodušení údržby bazénu. Půl metru prostoru navíc však vyžaduje delší kolejnice (za to si připlatíte). Ale vyplatí se to.

Výška zastřešení

V neposlední řadě se řeší výška zastřešení. Můžete volit už od půl metru. Čím vyšší zastřešení zvolíte, tím můžete zpříjemnit uživatelům pobyt v bazénu, např. můžete bazén využívat i v době, kdy skončí sezona, tedy plavat pod ním. Má to ale i své nevýhody. Vysoké zastřešení bude nejen dražší, ale může také překážet ve výhledu z domu. Je třeba brát ohled i na celý pozemek a zakomponování bazénu do něj. Včetně tohoto příslušenství. Pokud zvolíte nízké zastřešení, myslete na boční vchod. Do vody se tak dostanete, aniž byste se museli ohýbat.

Lamelové bazénové rolety

Oproti posuvnému zastřešení jsou lamelové bazénové rolety méně nápadné a prakticky nejsou z větší vzdálenosti vidět. Jejich funkce je stejná jako u jiných druhů zastřešení. Základem tohoto zakrytí jsou plastové plovoucí lamely, které jsou vícekomorové a jsou tvořené profily z pevného a UV stabilního PVC. Ovládat lamely je možné s pomocí elektrického navíjecího zařízení, které je poháněné bezpečným napětím 24V DC. Zastřešení se ovládá dálkovým ovladačem nebo spínačem umístěným na zdi. Máte možnost ovládat je i ručně a pomocí kliky.

Zámek? Ano!

Přijde vám, že zámek je ten poslední detail, který byste měli řešit? Může to však být důležité. Zamčený bazén je stoprocentně bezpečný. Jde zejména o ochranu před nechtěným vstupem malých dětí i nezvaných hostů.

Výhody bazénového zastřešení

  • prodlužuje koupací sezonu
  • udržuje vodu výrazně teplejší
  • zjednodušuje údržbu
  • k čištění stačí už jen používat menší množství bazénové chemie
  • zabrání nebezpečným pádům dětí do bazénu

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+